Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Nerozčuľujte sa zarosenými oknami. Existujú super riešenia!

Prečo sa okná rosia?

Akonáhle sa vonku ochladí, môžeme pozorovať na našich oknách kvapky vody. Problém je, ak táto voda steká, my s tým nič nerobíme a na stenách sa postupne tvorí nežiaduca pleseň. Ak už pleseň máte, zbavte sa jej raz a navždy!

Ale poďme pekne od začiatku. K roseniu dochádza preto, lebo vzduch dokáže pri určitej teplote absorbovať len isté množstvo vody. Hovoríme o rosnom bode.

Ak je vzduch nad týmto bodom, vzniká vyzrážanie na najchladnejších plochách – teda na oknách, skle v kúpeľni, obkladoch ap. Čím vyššia je teplota vzduchu, tým viac vlhkosti sa v ňom drží.

mladá žena stojaca pri okne a hľadiaca do diaľky
Photo by Tatiana on Pexels
Okná sa rosia z viacerých strán

Najbežnejšie je rosenie okien. Okná sa môžu rosiť z exteriéru, v strede medzi sklami a z interiéru. Exteriérové rosenie je neškodné. Nastáva napríklad vtedy, ak je okno vychladené nočnou teplotou a zasvieti na neho ranné slniečko. Ide o dôkaz, že okno izoluje správne.

Rosenie medzi sklami okna súvisí s problémovým oknom. Ak vlhkosť dokáže preniknúť medzi sklá, ide o chybu v tesnení a je potrebné volať odborníka.

Vnútorné rosenie vzniká hlavne v zimných mesiacoch a príčinou je nízka teplota na vnútornom povrchu okna a veľká vlhkosť v byte. Čo robiť v tomto prípade?

Pravidelne a vhodne vetrajte

Ak si myslíte, že otvorenie vetračky na dlhší čas, je ten ideálny spôsob vetrania, vyvedieme vás z omylu. Najmä v zime je vhodné práve úplné otvorenie okna alebo balkónových dverí na približne 5 minút. Vzduch v miestnosti sa vymení, ochladí a zbaví nežiaducej vlhkosti. Ideálna vlhkosť by mala byť okolo 50 %.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa My Ugly City (@myuglycity),

Čo ešte pomôže pri eliminovaní nežiaducej vlhkosti?
Odkryte radiátor 

Ak radiátor zakryjete (napr. veľkou parapetnou doskou), teplý vzduch sa nedostane k oknu a bráni jeho zohriatiu.

Vytiahnite žalúzie, odhrňte závesy

Žalúzie, ktoré sú namontované z vnútornej strany okna, obmedzujú prúdenie vzduchu. Keď je zima, radšej ich vytiahnite.

Kúpte si sušičku alebo využite sušiareň

Ak už sušičku prádla máte, viete, koľko vody z nej po každom sušení vylievate. Tá by v prípade sušenia prádla na sušiaku v byte cirkulovala v priestore a vytvárala vlhkosť.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ? Lucie Feriková ? (@luciferikova),

Pozor na kvety

Izbové rastliny sú síce skvelým bytovým doplnkom, ale tým, že zvyšujú vlhkosť vzduchu v miestnosti, spôsobujú aj rosenie okien. Znížte ich počet.

Zabráňte vlhkosti v byte

Okrem predchádzajúcich rád, môžete využiť pohlcovač vlhkosti, pri varení zapnúť digestor, pri sprchovaní zatvoriť dvere na kúpeľni alebo nainštalovať účinný spôsob odvetrávania. Nábytok odtiahnite ďalej od steny, aby vzduch v miestnostiach mohol prúdiť.

Bojujete aj vy so zarosenými oknami? A vedeli ste, že ideálna teplota v byte by mala byť len niečo cez 20 °C?

Ak máte overené rady, ako sa vyhnúť roseniu okien alebo skiel v kúpeľni, sem s nimi. Budeme vďační za každý nápad.

MiMo

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie