Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Stavba domu v zime. Tieto stavebné práce sa dajú naďalej robiť

Exteriér: Betónovanie a murovanie

Po zameraní a vytýčení pozemku, skrývke ornice, vykopaní základov a položení rozvodov a prípojek – sa môžete vrhnúť na betónovanie. Tam sa odborníci zhodujú, že za prísnych podmienok (kontrola kvality a teploty betónu, primiešavanie protimrznúcej zmesi atď.) sa môže betónovať až do teploty -10 ºC. Murovanie sa odporúča vykonávať do -5 ºC. Ak je zima naozaj silná a ortuť na teplomeri klesá nižšie ako pod tieto dve hodnoty, pustite sa len do prác prípravného charakteru ako je napr. výstuže stien či príprava ,,debnenia“.

Exteriér: kladenie strešnej krytiny a zatepľovanie

Pri výstavbe strechy je dôležité dávať pozor na silný vietorhusté sneženie, mínusové teploty až tak nevadia. Ak vám počasie praje a strechu dokončíte, pri miernych zimách pri teplote do –5 ºC si viete dom aj zatepliť. Čo sa však týka vonkajšej fasády, aby dom ,,nepokryli“ praskliny, počkajte na priaznivejšie jarné obdobie.

mladý robotník pracujúci na kladení strešnej krytiny počas zimných mesiacov
Photo by @freepik on Freepik
Interiér: ďalšie hrubé práce

Tieto úkony zahŕňajú napr. elektroinštalačné, klampiarske, inštalačné práce, montáže rozvodov elektriny a vody, vykurovania atď. Mnohé z interiérových činností sa dajú robiť v zime a ešte aj svojpomocne. Čo sa týka vody, tepla a elektriny – v súlade s platnými normami je potrebné zavolať odborníkov.

Interiér: maľovanie a podlahové krytiny

Ak ste stihli osadiť okná a vstupné dvere plus v dome už aj kúrite, nič vám nebráni naniesť omietku namaľovať steny. Keďže tma v zime prichádza už s poobedňajšími hodinami – dôležité bude vziať so sebou zdroj svetla, aby práce nezastali. Následne môžete pokračovať ďalej: osadiť podlahy, napojiť vodovody na zdroj pitnej vody a doriešiť kanalizáciu.

mladý maliar nanášajúci náter na novú stenu v interiéri domu
Photo by @freepik on Freepik
Interiér: nábytok a sanita

Nakoniec vás čakajú už len samé ,,príjemné“ úkony ako doladenie interiéru nábytkom, doplnkami a sanitou. Na to žiadne špeciálne ročné obdobie nepotrebujete 🙂 Ak si budete vyberať z ponúk veľkoobchodov – môže sa vám zimné zariaďovanie domácnosti finančne oplatiť, keďže vo vianočnom období poskytujú rôzne zľavy a výhodné ponuky.

Ak ste sa rozhodli v tomto období stavať a pokračovať so stavebnými prácami, dajte nám vedieť, ako vám to ide. Pokojne nám napíšte aj do komentárov pod článok.

Domi.Ce

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie