Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Ako správne umiestniť televízor? Takto si vypočítate vzdialenosť

Ideálna vzdialenosť a poloha od pohovky

Každý z nás aspoň raz počul vetu: „Neseď tak blízko, pokazíš si oči.“ Čo je „tak blízko“ a čo už nie, závisí od veľkosti uhlopriečky. Tú správnu vzdialenosť odhalia tieto jednoduché počty:

  • Prepočítajte si veľkosť uhlopriečky na centimetre nasledovne

= počet palcov : 0,3937

  • Údaj v centimetroch prenásobte číslom 2,5

Výsledkom je ideálna vzdialenosť televízie od sedačky v centimetroch. Údaj je orientačný a nie je potrebné dodržať ho do posledného milimetra 🙂

Ideálna poloha a vzdialenosť od zeme

Pre zdravie vašej chrbtice je kľúčové, aby bola telka presne v úrovni vašich očí, keď sedíte. Umiestnite TV na stojan, stolík či na stenu tak, aby sa jej stred nachádzal v jednej línii s vašim pohľadom. V prípade, že musíte umiestniť obrazovku vyššie, mali by ste ju nakloniť smerom dole.

Zariaďujete domov? V jednom z našich článkov sme vám radili, ako na vkusný a štýlový interiérový dizajn obývačky.

mladí chlapci sledujúci televízor z dobre vzdialenosti
Image by @press on Pixabay

Rozhodujúca je aj jej poloha. Dbajte na to, aby bola TV v pravom uhle so sedačkou. Aj mierne vytočenie hlavy je neprirodzené a pri dlhšom pozeraní môže privodiť bolesti krčnej chrbtice.

Aby okná nerušili

Aj keď si slnko radi užívame, odrážanie denného svetla na obrazovke televízie pôsobí veľmi rušivo. Vyvarujte sa preto umiestneniu TV oproti oknu či polohe televízie priamo pod oknom. Najlepšie spravíte, ak ju umiestnite kolmo voči oknu. Ak však nemáte dostatok miesta, ľahkou pomocou môžu byť aj závesy a žalúzie.

Ďalej od rušivých miest

Kto by chcel, aby mu uprostred napínavého thrilleru pred obrazovku pobehovali ľudia? Tí, ktorí odpovedali „ja nie“, by mali umiestniť televíziu ďalej od dverí. Problémom dverí nie je len pohyb osôb v zornom poli, ale aj mnoho rušivých zvukov.

Poznáte niekoho, komu by náš článok pomohol? Zdieľajte ho na sociálnej sieti a mrknite na náš FacebookInstagram pre viac inšpirácií. Poznali ste jednoduchý vzorec, ktorý pomôže umiestniť televíziu do správnej polohy? Napíšte nám.

Baška

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie