Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Zbohom, nuda! Rady k výberu modernej farby domu

Predtým, než si vyberiete farbu:
  • výber farby má závisieť od materiálov, z ktorých je dom vybudovaný;
  • farba musí byť vysoko kvalitná, s dlhou životnosťou, má byť odolná voči vonkajším faktorom ako je počasie, slnečné lúče a zrážky;
  • malebnosť dizajnu domu úzko súvisí s tým, akú farbu má dom. Pri výbere farby nezabúdajte aj na vaše osobné farebné preferencie. Farba fasády by mala byť pre vaše oči príjemná.
Dôležité body

Jedným z dôležitých bodov pri výbere farby fasády je jej kombinácia s farbou strechy. Fasáda so strechou môže byť rovnakej farby, ale v rôznych odtieňoch alebo dopĺňať jedna druhú. Krásna farba fasády by mala byť v súlade aj s vnútornou výzdobou domu.

Pri výbere farby nezabúdajte ani na architektonické prvky budovy. S pomocou farby môžete buď zdôrazniť výnimočnosť stavby alebo naopak vyrovnať jej chyby a nedostatky. Skvelé odtiene vizuálne zväčšia budovu, tmavšie sú zase dokonalé pre veľké stavby. Použitie prírodných farieb je vždy výhodnejšie. Návrhári odporúčajú použiť tie najtmavšie odtiene na zvýraznenie vyčnievajúcich častí.

modrý domček v prírode s modrou fasádou
Photo by Meritt Thomas on Unsplash
Maľujeme drevený dom

Pretože domy z dreva majú veľmi blízko k prírode a jednoduchosti, sú pre nich vhodné farby prírodných odtieňov. Ak namaľujete drevený dom zelenou, tehlovou alebo hnedou farbou, bude to vyzerať veľmi pôsobivo a iste tým nič nepokazíte 🙂

Ako na dom z tehly

Tehlový dom sa asociuje s pevnosťou a trvanlivosťou. Na maľovanie domu z tehly si môžete vybrať ľubovoľné farby podľa vašich preferencií. Pre veľké tehlové domy budú vhodnejšie svetlé farby.

A čo ak mám dom z betónu?

Pre domy z betónu je najlepšie zvoliť obyčajný jednoduchý dizajn a jemné farby. Sýte krikľavé farby v tomto prípade budú úplne nevhodné, najmä ak budova je malá. Avšak pre stavbu väčších rozmerov môžete zvoliť jasnejšie a hlbšie farby. Pri maľovaní svojho betónového domu šedou farbou, môžete pokojne urobiť viditeľný kontrast so strechou a základom domu.

Najväčšiu popularitu za posledné roky majú tmavé farby ako hnedá, čierna a matná čierna. Napriek tomu, že sa niekomu môžu zdať pesimistické, dokážu pridať každej fasáde pocit elegantnosti. Ale ako to veľmi dobre vieme, móda sa často mení a fasádu si nemaľujeme každý rok. Každopádne, pri výbere farby by ste mali počúvať svoje vlastné pocity a odborníkov.

Máte skúsenosti s maľovaním fasády a chcete aj vy prispieť do konverzácie? Nechajte nám komentár pod článkom. Budeme sa tešiť.

Maria

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie