Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

BLOG: Rekonštrukcia bytu: Prečo je dobré mať architekta?

Bez architekta to nepôjde a bodka!

Keď som oznámila, že pri rekonštrukcii budem mať architektku, ktorá mi s ňou pomôže (to som ešte netušila, že ona len ,,nepomôže“, ale ju celú zastreší a mňa vlastne úplne odbremení), padli občas otázky typu:

,,a to ti je na čo treba?“, popr. ,,nemáš kde inde dávať peniaze?“.

Ale ja som bola skalopevne presvedčená už vtedy a tým, že naša spolupráca trvá nejaký ten mesiac či dva, si za týmto vyhlásením stojím o to viac:

,,ARCHITEKTA V PRÍPADE ROZSIAHLEJ REKONŠTRUKCIE TREBA“.

Nehovorím, ak vám ide iba o doladenie nového gauča so zvyškom obývačky (ak však nemáte estetické cítenie, aj to s ním preberte ?). A to sa nechcem dotknúť všetkých schopných (a menej schopných) kutilov, ktorí vedia (či si myslia, že vedia ?) vystierkovať a premaľovať steny. Naša prerábka ale zahŕňala veľa zásadných zmien. Ak chcete “ušetriť“ na nesprávnych miestach – môže vás to v konečnom dôsledku vyjsť oveľa drahšie. Preto som išla cestou zainvestovať do odbornej pomoci a na prvýkrát mať všetko “poriadne” spravené.

Z dvojizbáka sa stane trojizbák

Najväčšia výzva bola prerobiť dvojizbák na troj – odborne ako tomu hovorí moja architektka Janka Sálusová (ďalej už len Janka, keďže jej meno bude “vzývané” nespočetne veľa krát ?) – zmena dispozície. Možno si niekto povie, že na to je zbytočné platiť tretej osobe. Aj ja som mala v hlave, ako to bude. Prišla Janka prvýkrát na obhliadku a ja jej hovorím so 100 % istotou, že takto takto takto… Bez ohľadu na orientáciu svetových strán bytu. Bez ohľadu na využiteľnosť miestností. Proste a jednoducho… ako laik ?

Je viac ako potrebný…

Už len tu má architekt svoj zmysel. Po konzultácii čo sa vám páči, vám spraví “náhľad” na váš nový krásny domov (po uzretí vizualizácie som sa tešila, ako keby bol byt dokončený ?). Praktickejšie a efektívnejšie využije priestor. Spraví ho nadčasovo a nemusíte prerábať každý druhý rok. Navrhne zaujímavú dispozíciu, ktorá rozdeľuje byt (ako by to vraj vždy malo byť?) na návštevnú zónu (predsieň, WC, obývačka, kuchyňa) a ďalej sa prechádza do vašej súkromnej zóny (spálňa, detská izba, kúpeľňa). Môže sa stať, že sa vyskytne nejaký zádrhel (u nás to boli patálie s umiestnením WC-ka, ale aj tu sa Janka vynašla a stálo ju to “len” zničené nervy a dve prebdené noci keďže hrozilo, že sa byt nebude dať dispozične zmeniť na trojizbák). Ale všetko dobre dopadlo (možno pár vecí ešte lepšie ako bolo pôvodne navrhnuté), a to ma ešte viac utvrdilo v tom, že tie investované peniaze budú stáť za to.

Tam Jankina práca ani zďaleka nekončila….

Samozrejme, že s prerábkou prichádzajú aj zmeny technického charakteru. Nehovorím teraz len o zavolaní statika (ktorého mimochodom tiež Janka našla, zorganizovala, prekonzultovala a osobne mi doniesla statický posudok do rúk?). Úprimne, ani neviem vymenovať úplne všetko čo zakresľovala, konzultovala a riešila. Spomínam si len na zmenu elektrických rozvodov, vodných potrubí, výmenu radiátorov, spôsob realizácie podlahy. Ako bonus sa pod parketami ukrývala niekoľkovrstvová škvára, pokrytá spráchnivenými doskami. Samotná stavebná firma povedala, že toľko bordelu na dva plné kontajnery už dávno nezažili ?). Janka myslela na všetko! Na rozmiestnenie vypínačov, zväčšenie dverového otvoru atď. Aby toho nebolo málo – vypomáhala aj pri administratívnych záležitostiach (ohláška na stavebnom úrade, papierovačky na bytovom družstve). Dohliadala nad prácou stavbárov. Dokonca aj pánov susedov obávajúcich sa o statiku celého paneláka prišla ukľudniť – no hotový “anjel rekonštrukčný” ?

A jej finančné ohodnotenie?                          

Všeobecne platí, že cena sa počíta od metrov štvorcových a pohybuje sa v závislosti od skúseností samotného architekta. V mojom prípade je však určite každé jedno euro úplne zaslúžené a aj po vyplatení ju budem ešte dlhú dobu pozývať na kávu. Ušetrila mi okrem nervov a peňazí to najcennejšie – čas, ktorý teraz rozhodne mám kde venovať pri dvojročnom synovi.

DomiCe

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie