Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Čo si predstaviť pod pojmom hrubá stavba?

S oknami alebo bez?

Do hrubej stavby väčšinou nepatria tie časti domu, ktoré by sme mohli považovať za dizajnové, teda súčasti interiéru ako sú podlahy, dvere alebo sanita. 

Naopak do hrubej stavby určite patria obvodové aj nosné steny, strecha vrátane izolácie, stropy, nenosné priečky. Pokiaľ je v dome plánovaný krb, tak aj komín s prípravou. Veľa firiem ráta do hrubej stavby aj okná s dverami, no nie je to pravidlo a často sú hrubé stavby bez okien a dverí. Základová doska je tiež väčšinou súčasťou hrubej stavby, neplatí to vždy, najmä pri skladaných domoch. Jednotlivé firmy ponúkajú aj možnosť navoliť si, čo od hrubej stavby požadujete. 

Stavba domu
Zdroj foto: Thanate Rooprasert on Shutterstock

Za štandard sa považuje aj zavedenie všetkých sietí, teda elektriny, vody či plynu. V prípade elektriny ide o prípravu bez zásuviek, ktoré si väčšinou už podľa vkusu kupuje nový vlastník. 

Ako vidíte, rozsah hrubej stavby je naozaj veľký, preto je si dobré pri objednávke firmy presne zmluvne stanoviť, čo vám za požadované peniaze dodá a čo už vo vašom prípade pod hrubú stavbu nebude spadať.

Matej

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie