Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Izolácia strechy: Pohodlie v podkroví za každého počasia

Dosť bolo obývačkovej sauny

Krásne letné dni, väčšina ľudí sa teší, no vy máte smrť v očiach, pretože viete, že ku vám príde na dovolenku Lucifer so všetkými čertami. Vo vašom byte sa nedá dýchať, v ruke sa vám za minútu roztopí zmrzlina a vy ste z toho zúfalí. A niet sa čomu čudovať, strecha sa v letných mesiacoch dokáže rozohriať takmer na sto stupňov. Pod strechou sa vytvára neúnosne teplý vzduch a ten potom prúdi do obytných častí domu alebo bytu. Pritom je riešenie v podstate jednoduché, váš dom potrebuje strešnú izoláciu.

Na krytine záleží, ale boj vám nevyhrá

Aj keď pálená škridla nie je najlacnejšie riešenie ako pokryť strechu, pri tepelnej záťaži sa jej nič nevyrovná. Ak ju skombinujeme s dostatočnou vrstvou minerálnej vaty, ide o najlepší spôsob, ako sa vyvarovať prehrievaniu podkrovných priestorov cez leto a v zime nám zas táto kombinácia ponúkne najlepšiu tepelnú izoláciu. Aj to je dôvodom, prečo je práve táto kombinácia tou najčastejšou.

Strešná krytina
Zdroj foto: Dimitrios Rizopoulos on Shutterstock
Čo robiť, keď nemám zateplenú strechu?

Ak vaša strecha nie je zateplená a vás trápia všetky spomínané neduhy, máme pre vás riešenie. Podkrovie sa našťastie dá zatepliť dodatočne a dokonca to nemusí nutne vyžadovať veľké stavebné zásahy. Asi najviac sa na tento účel hodí PIR izolácia z polyizokyanurátovej peny na báze polyizokyanurátu. Tá vďaka svojim izolačným vlastnostiam nemusí mať veľkú hrúbku, väčšinou stačí hrúbka okolo šesť až sedem centimetrov. A ako bonus táto izolácia funguje aj ako parozábrana, takže vás zbaví nadbytočnej vlhkosti a problémov s tým súvisiacich, ako je napríklad pleseň.

Nanášanie fúkanej izolácie
Zdroj foto: c12 on Shutterstock

Ak vás neoslovila PIR izolácia, môžete siahnuť po fúkanej izolácii. Výhodou je, že sa dostane aj do neprístupných priestorov. Jej aplikáciou sa vytvorí súvislá vrstva, čím zabráni tvorbe tepelných mostov. Aj z tohto dôvodu sa jedná o jednu z najefektívnejších foriem izolácie.

Ešte stále váhate, či zatepliť strechu? Verte, že aj keď to môže byť na prvý pohľad veľká investícia, časom sa vám vráti na tom, čo ušetríte na vykurovaní obytných priestorov cez zimu. A nezabúdajte na to, že s izoláciou získate omnoho väčší komfort bývania počas leta a to je na nezaplatenie.

Matej

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie