Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Zdravý spánok vďaka zatemňovacím závesom

Spite zdravo

Zdravý spánok nie je samozrejmosťou. Okrem ticha potrebuje aj čo najväčšiu tmu. Ak váš spánok ruší svetelný smog z ulice, tak sa vám narúša tvorba spánkového hormónu -melatonínu. Dlhodobý nedostatok kvalitného a zdravého spánku môže nielen ovplyvniť ručičku na váhe, ale aj zvýšiť pravdepodobnosť vzniku úzkosti či depresie.

Skôr, než zadáte do vyhľadávača výraz zatemňovacie závesy, tak sa zamyslite, čo od nich očakávate. Pokiaľ chcete miestnosť naozaj zatemniť napríklad pre poobedňajší spánok či ich použiť ako ochranu pred horúcim letným slnkom, potrebujete 100 % blackout závesy. Tie sú buď trojvrstvové s hrubým čiernym vláknom uprostred alebo sú vyrobené zo špeciálnej umelej hmoty, ktorá je umiestnená zo zadnej strany závesu. Nevýhodou blackoutov je, že sú tuhšie, nesplývavé a dekoratívne len z prednej strany.

Chytákom je, že väčšina blackout závesov v ponuke zatemňovacích závesov je v skutočnosti dimout – trojvrstvový zatemňujúci záves, ktorý izbu zatieni iba na 70 – 95 %. Údaje o priehľadnosti sú len orientačné, a preto môžu byť aj dosť zavádzajúce. Ak si ale už vyberiete dimout, tak uprednostnite čo najtmavšiu farbu, ktorá priestor zatemní lepšie než svetlá.

Hlavná výhoda dimout závesov je, že vypadajú dobre aj zvonka aj zvnútra. Prostredná čierna vrstva je tak tenká, že si ju skoro ani nevšimnete. Je viditeľná iba pri dôkladnejšom skúmaní strihu závesu. Dimout je v porovnaní s blackout tiež splývavejší, mäkší a na okne vyzerá lepšie.

Pri výbere zatemňovacích závesov sa odporúča pozrieť sa na látku proti svetlu. Cez 100 % blackout nepresvitá žiadne svetlo. Pri dimoutových závesoch takýmto spôsobom už uvidíte určitú priehľadnosť.

Záves alebo roleta 

Vo všeobecnosti platí, že hlavnou výhodou zatemňovacích závesov oproti roletám je, že keď závesy roztiahnete, tak vám nebude presvitať vonkajšie svetlo cez žiadnu medzeru. Naopak, zatemňovacie rolety v porovnaní so zatemňovacími závesmi môžete použiť aj na okná, na ktorých nie je dostatok miesta na odhrnutie závesov či na strešné okná. Zatemňovacie rolety na strešné okná majú ale špeciálne bočné lišty, ktoré udržiavajú roletu napnutú a zabraňujú svetlu preniknúť cez medzeru medzi oknom a roletou.

Pomohli sme vám sa zorientovať? Páčia sa vám viac zatemňovacie závesy či rolety? Napíšte nám do komentárov, čo je podľa vás lepšie a prečo.

Evi

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 8x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie