Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Veľký sprievodca rekonštrukciou starého domu časť 4.

Čo sa dozviete?
  • Aké farby zvoliť na steny v interiéri
  • Náter farby na novú omietku
  • Dobré rady, ktorých by ste sa mali pri maľovaní držať
  • Typy osvetlenia interiéru a ako sa v ich zorientovať
  • Ako vybrať tú správnu zástenu do kuchyne
  • Postup lepenia kuchynských obkladačiek a špárovania
  • Ako sa zorientovať vo výbere drezu

V tejto fáze máte väčšiu časť prác za sebou. Kým sa však definitívne nasťahujete je potrebné zveľadiť interiér domu presne podľa vašich predstáv. Ak si dokážete odoprieť trošku pohodlia, mnohé z dokončovacích prác dokážete realizovať aj vtedy, keď v dome už bývate. Všetko je len o tom, do akej miery ste ochotní vystúpiť z vašej komfortnej zóny a prioritách. Zabúdať netreba ani na to, že každá stavba je iná. Ak vás počas prác, ktoré máte za sebou nič neprekvapilo a rátali ste aj dostatočnou finančnou rezervou, určite vám zostali prostriedky na to, aby ste dokončili všetko podľa vašich predstáv. Možné však je, že vás o financie pripravili nečakaná výdavky a musíte hľadať iné riešenia, ako rekonštrukciu dokončiť. Nie je raritou, že mnohí interiér zveľaďujú postupne podľa finančných možností.

Maľovanie   

Posledný krok pred navŕtaním poličiek či obrazov je maľovanie stien. Výber farieb je takmer nekončený a tak sa neváhajte poradiť s dizajnérom alebo si ich voľbu dôkladne premyslite. Vhodne zvolená farba steny dokáže zmeniť celkovú atmosféru a vizuál miestnosti. Ak jej výberu venujete dostatočnú pozornosť, môže vám robiť radosť dlhé roky.

Ak neradi experimentujete, siahnite skôr po neutrálnych farbách, ktoré nebudú v priestore pôsobiť rušivo. Nemusíte zostať len pri bielej. Aj jemné odtiene sivej, béžovej či krémovej nemusí byť krokom vedľa. Neutrálne farby ľahko skombinujete so zvyškom zariadenia bez toho, aby ste si lámali hlavu s farebnými kombináciami. Na tie si rozhodne dajte pozor v prípade, že sa rozhodnete pre výraznejšiu stenu. V takom prípade je nutné vedieť, aké farby a kúsky spolu kombinovať, aby v miestnosti nevyzerali príliš rušivo. Ak ste fanúšikom extravagantných interiérov, nebojte sa siahnuť aj po výrazných farbách. Následný výber zbytku zariadenia by vás predsa nemal odradiť od vysnívaného bývania.

Maliarsky valček
Zdroj foto: Photo by Yoann Siloine on Unsplash

Pri výbere farby treba rozhodne vziať do úvahy aj veľkosť miestnosti. Príliš malým priestorom nesvedčia tmavé farby. Tie ich dokážu opticky zmenšiť. Ak chcete dosiahnuť opak, siahnite po jemných farbách.  Ani vtedy sa nemusíte vzdať farieb. Úplne postačí, ak si zvolíte ich svetlejšie varianty. Naopak väčšie miestnosti dokonale zútulnia teplé a tmavé farby. Univerzálnou radou je v tomto prípade ostať verný svojmu štýlu a osobnosti. Vtedy sa budete vo vašom zrekonštruovanom dome cítiť skutočne ako doma.

Ako správe maľovať stenu

Mnohí sa do maľovania stien vrhajú na vlastnú päsť. Ide o skvelý spôsob, ako ušetriť nejaké tie peniaze navyše. Ak sa obrátite na profesionála, máte výsledok rýchlo a takmer bez práce. Ak vám však nevadí vyhrnúť si rukávy, môžete to skúsiť aj sami. Maľovanie je veda a ak niekde ušetriť peniaze, možno je to práve tu. Pokojne zapojte aj rodinu či kamarátov. My vám povieme, na čo nezabudnúť a akým chybám by ste sa mali vyvarovať, aby ste dosiahli želaný výsledok.

Aj keď nie je maľovanie náročné, musíte si na pár vecí dať pozor. Ak ste počas rekonštrukcie riešili aj novú omietku, uistite sa ešte pred samotným maľovaním, že je dôkladne vyzretá. Až vtedy môžete pokojne začať s náterom. Obvykle je dobé dať novej omietke čas aspoň mesiac. Začnime ale pekne od začiatku. Asi vás neprekvapí, že omietku j potrebné pred maľovaním natrieť penetračným náterom. Až potom sa môžete vrhnúť na samotný náter farbou.

Dobré rady, na ktoré myslieť pri maľovaní
  • Opakujeme to pri každej činnosti pri rekonštrukcii, no aj tu je najdôležitejším krokom príprava. Bez nej to jednoducho nejde. Verte či nie, aj na maľovanie je potrebné sa pripraviť. Správne pripravených vás počas práce nič nezaskočí a nemusíte riešiť ani nepríjemné následky v podobe znehodnotenej podlahy či iného zariadenia.
  • Pred samotným maľovaním vyneste z miestnosti všetko, s čím je možné manipulovať. Ak nie ste v dome nasťahovaní so všetkým nábytkom, nemala by pre vás táto činnosť predstavovať problém.
  • Určite sa uistite, že je zakryté všetko, čo muselo v miestnosti ostať. Od vykurovacích telies až po okenné rámy, parapety, vypínače či podlahu. Pomôžte si fóliou, kartónmi a maliarskou páskou.
  • Nerovnosti a prach musia zo stien preč. Ak maľujete steny, nezabudnite ich pred náterom očistiť od nečistôt. Zbaviť by ste sa mali nielen nerovností ale i prachu či pavučín.
  • Začnite maľovať najskôr strop a až potom ostatné steny.
  • Väčšina ľudí si pri maľovaní pomáha valčekom. Ak však natierate nerovný a štruktúrovaný povrch, nebojte sa siahnuť aj po štetci. S jeho použitím dosiahnete oveľa krajší výsledok.
  • V poslednom rade sa samozrejme držte odporúčaniami a usmerneniami výrobcov farieb. Nie vždy sa totižto vypláca ignorovať ich.

Ak chcete vedieť o maľovaní ešte viac, prečítajte si aj články na našom webe, ktoré sa maľovaniu venujú ešte detailnejšie.

To správne osvetlenie

Aby ste si váš nový domov mohli užívať na sto percent, musíte naň posvietiť. Vybrať si však z množstva kúskov nie je ľahké. Ak stále nemáte predstavu, ako by malo osvetlenie u vás doma vyzerať, čítajte ďalej.

Stropné osvetlenie

Ak hľadáte svietidlo, ktoré nebude pútať priveľa pozornosti, bude nadčasové a elegantné, skúste práve stropné osvetlenie. To spoznáte tak, že je k stropu ako prilepené. Na rozdiel od lustrov a iných závesných svietidiel, nie je vidieť žiadne káble ani lanká, na ktorých by viselo. Väčšinou sa vyznačujú práve jednouchým prevedením, ktorý v interiéri pôsobí prirodzene a nie rušivo. Stropné osvetlenie je vhodné skôr do menších miestností vo väčších by vám jedno nemuselo stačiť.

Bodové osvetlenie

Čoraz obľúbenejšie sa v domácnostiach stávajú aj bodové svetlá. A niet sa čomu diviť. Ich praktickosť, funkčnosť a nenápadný dizajn sú pre mnohých ideálnym riešením. Pri bodových svetlách si posvietite presne na to, čo potrebujete. Sami alebo s pomocou odborníka ich môžete jednoducho rozmiestniť tam, kde potrebujete dostatok svetla. Ich počet a poloha závisí na vás a vašich požiadavkách. Namontovať ich môžete do stropu, no pekne ukážu aj v podhľadoch.

Závesné svietidlá

Ak nemáte v interiéri príliš veľa výrazných prvkov pútajúcich pozornosť, pokojne môžete siahnuť po rôznych dizajnových závesných lustroch a iných svietidlách. Môže to byť práve svietidlo, ktoré sa stane hlavnou hviezdou miestnosti. V taktom prípade sa nemusíte báť ani výrazných kúskov. Na čo by ste si ale mali pri vašom výbere dať pozor, je upevnenie do stropu. Vždy berte do úvahy hmotnosť materiálu,  z ktorého je svietidlo vyrobené a podľa toho prispôsobte aj jeho upevnenie.

Priestor so závesnými svietidlami
Zdroj foto: Photo by AltumCode on Unsplash
LED osvetlenie

Ďalšia možnosť, po ktorej siaha čoraz viac ľudí je aj LED osvetlenie. Ak potrebujete v miestnosti viac svetla, môžete použiť klasické LED pásiky. In inštaláciou zvládnete aj svojpomocne ľavou-zadnou. Pomocou samolepiacich drážok si pásik môžete pripevniť skutočne kdekoľvek. Skvelo vynikne napríklad nad kuchynskou linkou či v detskej izbičke. Ich umiestnenie je však len a len na vás. Premyslite si, kde by vám mohli pomôcť osvetliť priestor a nalepte ich.

Ďalším variantom je aj trošku viac nápadný LED panel. Opäť ide o menej výrazné svietidlo, ktoré ale pokojne nahradí stropné osvetlenie. Tu je ale jeho inštalácia mierne náročnejšia. Jeho výhodou však je vyvážené rozloženie svetla. Ak chcete ušetriť miesto, pokojne ho vložte do podhľadu, kde bude pôsobiť veľmi elegantne a čisto. Siahnuť však môžete aj po visiacich paneloch.

Veľkou výhodou LED osvetlenia je úspora energie. To určite oceníte vo väčších priestoroch, ktoré potrebujú skutočne veľa svetla.

Menšie lampy a svietidlá

Pri svietidlách ešte zostaneme. Ani vaša cesta určite neskončí len pri hlavnom osvetlení miestnosti. Aby ste si v interiéri navodili tú správnu atmosféru, určite doplňte luster či stropné osvetlenie aj menšími lampičkami. Tu je potrebné dbať na to, aby ladili so zvyškom zariadenia miestnosti. Výrazné kúsky vyberte vtedy, keď chcete priestor oživiť. K výraznej sedačke či kobercu a iným väčším kúskom zvoľte skôr nenápadnejšie svietidlá. Ak si chcete byť vašim výberom stopercentne istí, počkajte s jeho kúpou a vyberajte ich až vtedy, keď vyberiete ostatné zariadenie. Inak povedané, najskôr kúpte sedačku, koberec a nábytok a až potom k nim zlaďte tú správnu lampu či svietidlo.

Tip od nás:  Ak ste si pri rekonštrukcii odložili staré no dizajnové svietidlo, ktoré  bolo v dome pôvodne, určite ho využite. Aj takýto kúsok dokáže priniesť do interiéru štýl a zároveň nádych nostalgie či histórie vášho bývania. Navyše takýmto rozhodnutím môžete aj ušetriť. Ak je to potrebné dajte ho opraviť a tešte sa z neho ešte dlhé roky.

Kuchyňa a kuchynská linka

V obývačke, spálni či detskej izbičke to v tejto fáze je už takmer všetko pripravené na nasťahovanie. Vašu pozornosť však potrebuje kuchyňa. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o zariadení kuchyne a kuchynskej linky.

Hovorí sa, že kuchyňa je srdcom domova. Aby ste sa v nej cítili dobre a zároveň bola funkčná, je dôležité dôkladne si premyslieť, aké materiály a riešenia sú pre vás ideálne. Dnes máte na výber skutočne množstvo možností, ktoré spájajú funkčnosť a dizajn. Pozrite sa s nami na ne bližšie.

Kuchynská zástena

Začnime tým, aký materiál zvoliť za kuchynskú pracovnú dosku. Ak ste rozmýšľali nad klasickými obkladačkami, počkajte a rozšírte si  obzory s celým radom možností. Aké to sú?

Obkladačky

Obkladačky sú klasikou, po ktorej siaha väčšina ľudí. Mnohokrát ale nie sú tým najlepším riešením. V obchodoch nájdete skutočne nekonečné množstvo veľkostí, vzorov a farieb. Ak ste presvedčení, že sú obkladačky to pravé pre vašu kuchyňu, určite nebudete mať problém vybrať si dizajnové kúsky. Aj tu veľmi záleží od toho, akú kuchynskú linku a pracovnú dosku si plánujete zaobstarať. Ak siahnete po neutrálnych farbách, môžete sa pri odviazať pri obkladačkách. Výrazná kuchynská linka váš výber obkladačiek značne zredukuje. Obkladačky sú nenáročné na údržbu. Ak ich zašpiníte, ľahko ich utriete a sú opäť ako nové. Problém nastáva pri čistení škár. Tie sú oveľa náročnejšie na údržbu a čistenie. Možno práve preto mnohí siahajú po iných materiáloch či po väčších rozmeroch obkladačiek, vďaka ktorým je škár prirodzene menej.

Riešením môže byť aj výber škárovacej hmoty. Ak chcete aby vyzerala čo najdlhšie ako nová. Zvoľte si skôr tmavšie farby. Na tmavej škárovacej hmote nie je tak vidieť nečistoty. V prípade, že vám ani jedno z týchto riešení nevyhovuje, skúste upustiť od predstavy obkladačiek v kuchyni. Na výber máte hneď niekoľko iných variantov.

Kuchynské kachličky
Zdroj foto: Photo by Charles Deluvio on Unsplash
MDF dosky

Ďalšou možnosťou, ktorú vám predstavíme sú MDF dosky. Tie sa vyrábajú s laminátovou úpravou a sú skutočnými chameleónmi. Vďaka ich povrchovej úprave dokážu imitovať skutočne akýkoľvek materiál. Medzi obľúbené patria imitácie dreva, kameňa dokonca i bambusu. Vybrať si však môžete aj ich jednofarebné prevedenia. MDF dosky patria medzi odolné alternatívy kuchynskej zásteny, ktoré sa udržiavajú pomerne ľahko. Údržba a jej náročnosť sa líši aj tým, či siahnete po lesklej alebo matnej povrchovej úprave. Asi vás neprekvapí, že práve lesklá vyžaduje trošku viac starostlivosti k tomu, aby vyzerala dobre.

Kameň

O odolnosti tohto materiálu nemôže byť pochýb. Kamenná zástena vydrží skutočne veľa a je odolná aj voči vysokým teplotám. Ak zvolíte kvalitne opracovaný kameň, trápiť vás nemusí ani jeho údržba. Tento prírodný materiál je nadčasový, elegantný a zachová si svoju krásu dlhé roky. Jediné, čo vás môže odradiť od kúpy je vyššia cena. Ak sa však rozhodnete investovať do kameňa, získate zástenu, ktorá sa vám len tak ľahko nezunuje.

Sklo

Menej tradičným riešením je aj sklo. Popri ľahkej údržbe vás prekvapí aj širokým výberom prevedení. Od číreho až po farebné. Oživiť kuchyňu si tak môžete aj týmto trvácnym materiálom.

Betónová stierka

Pre milovníkov industriálneho štýlu dávame do pozornosti ešte jeden dizajnový variant. Betónová stierka je trendom, ktorý pritiahne pozornosť a stane sa hlavnou hviezdou vašej kuchyne. Neutrálna a zároveň štýlová a zaujímavá. Ak sa rozhodnete pre túto možnosť, nemusí váš trápiť žiadne čistenie škár. Nečistoty zo stierky jednoducho utriete.

Lepenie obkladačiek

Zvážili ste všetky možnosti a rozhodli ste sa pre obkladačky? Ak chcete aj v tejto fáze ušetriť financie a pustiť sa do vlastného projektu, smelo do toho! Nalepiť dlaždice si vyžaduje čas a dávku trpezlivosti. Rozhodne to ale nie je niečo, čo by ste nezvládli aj na vlastnú päsť. Všetko čo potrebujete vedieť sa dozviete nižšie v článku.

Lepenie obkladačiek
Zdroj foto: Photo by Charles Deluvio on Unsplash
Čo budete potrebovať?
  • Igelit, kartón, maliarsku pásku
  • Vodováhu
  • Olovnicu
  • Ceruzku
  • Lepidlo na dlaždice
  • Vodu
  • Nádobu na miešanie
  • Vŕtačku s nástavcom na miešanie
  • Ozubenú stierku
  • Obkladačky
  • Gumené kladivo
  • Špárovacie krížiky
  • Handričku
  • Špárovaciu hmotu
  • Gumenú stierku
Príprava
  • Opäť je dôležité zdôrazniť, že dobrá príprava, je základom každého úspešného projektu. Aj pri lepení obkladačiek to nebude inak. Podlahu a zariadenie, ktoré nemôžete presunúť inam zakryte igelitom či kartónom. Všetko zaistite maliarskou páskou tak, aby ste nič neznehodnotili lepidlom.
  • Všetko potrebné majte poruke. Bude sa vám pracovať oveľa lepšie, ak si všetko prichystáte dopredu. Rovnako sa tým aj uistíte, že máte všetko potrebné a môžete začať pracovať.
Meranie
  • Pomocou olovnice, vodováhy a ceruzky si zaznačte odkiaľ začnete obkladať. Počítajte s tým, že vrchný rad by mali tvoriť celé obkladačky. Ak potrebujete zakončiť plochu zrezanými obkladačkami, dajte ich do spodného radu, kde nebudú tak vidieť. Ide predovšetkým o estetické riešenie. Pri meraní sa nikam neponáhľajte a nebojte sa prizvať si niekoho na pomoc. Keď začnete lepiť, na opravy môže byť už neskoro.
Lepenie
  • Na rade je príprava lepidla a samotné lepenie. Na lepidlo použite plastovú nádobu, v ktorej ho vymiešate s vodou. Presné pomery si pozrite na obale od lepidla a riaďte sa nimi. Miešanie vám uľahčí vŕtačka s miešadlom.

Pozor! Pripravte si vždy len toľko lepidla, koľko stihnete spracovať kým neuschne. To isté platí aj pri jeho nanášaní na stenu. Ak by ste si ho pripravili zbytočne veľa, môžete riskovať, že vám v nádobe uschne a stvrdne. Postupuje preto postupne a po menších krokoch.

  • Keď už máte lepidlo pripravené, môžete ho začať nanášať na stenu pomocou ozubenej stierky. Naneste lepidlo v rovnomernej vrstve na plochu, na ktorú stihnete prilepiť obkladačky.
  • Lepiť začnite odspodu smerom nahor.
  • Dlaždicu jemne pritlačte a pobúchajte gumeným kladivom.
  • Pre rovnomerné a pravidelné škáry medzi obkladačkami vložte medzi ne plastové krížiky. Tie po zaschnutí môžete ľahko vybrať.
  • Keď už budete mať nalepené všetky dlaždice, utrite prebytočné lepidlo vlhkou handričkou skôr, než zaschne.
Škárovanie
  • Keď lepidlo vyzrie, môžete sa smelo pustiť do škárovania. Aj tu si pripravte škárovaciu hmotu pomocou vŕtačky s miešadlom v plastovej nádobe. Opäť len toľko, koľko stihnete spracovať.
  • Potom postupne nanášajte škárovaciu hmotu pomocou gumenej stierky do škár. Dajte si záležať na tom, aby vyplnila každý kúsok.
  • Ešte predtým, než úplne zaschne, odstráňte prebytočnú hmotu z obkladačiek vlhkou handričkou.

Tip od nás: Aby ste si neznehodnotili stenu, nalepte po obvode obkladačiek maliarsku pásku.

Tak a máte hotovo. Rovnako môžete postupovať ja pri obklade v kúpeľni. Tam však ide často o oveľa väčšiu plochu a preto sa neváhajte obrátiť na odborníka.

Výberu tej správnej kuchynskej linky sme sa venovali podrobne v článku na našom webe. Ak stále váhate, aký materiál je pre vašu kuchyňu ten pravý, určite si prečítajte o možnostiach, ktoré máte.

Ako vybrať správny drez

Poviete si, čo už môže byť náročné pri výbere kuchynského drezu. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, no možností je skutočne neúrekom. Klasika je istota, ktorou nešliapnete vedľa, no prečo neskúsiť aj niečo iné?

Pri výbere drezu je potrebné zvážiť hneď niekoľko aspektov. Varíte veľa? Pripravujete jedlo vo veľkých hrncoch a nádobách?  Máte okrem drezu aj umývačku riadu? To je len zlomok otázok, na ktoré by ste si mali položiť otázku pred tým, než si zadovážite nový drez.

Kuchynský drez
Zdroj foto: Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
Tvar a veľkosť drezu

Nie je drez ako drez. Ak plánujete mať v kuchyni okrem drezu aj umývačku, pokojne sa zamerajte na menšie rozmery drezu. Ten vám na príležitostné umývanie riadu či oplachovanie zeleniny a ovocia bude stačiť. Ak ale radi varíte a riad umývate prevažne v dreze, určite si dajte záležať na jeho dostatočnej veľkosti a kvalite. Ideálna hĺbka by mala drezu by mala byť aspoň 20 centimetrov. Tak máte istotu, že pohodlne umyjete aj väčší hrniec. Veľkosť drezu však závisí aj od skrinky pod ním, preto plánujete a merajte dopredu.

Ak varíte skutočne veľa a radi, popremýšľajte aj nad drezom s dvomi vaničkami. V jednej môžete umývať riad a v druhej napríklad zeleninu či ovocie.

Všetko o materiáloch a možnostiach sadenia drezu sa dozviete v článkoch na našom webe. Prečítajte si, aké možnosti máte a budete mať istotu, že ste sa rozhodli správne.

Tak a to najťažšie máte za sebou! Váš dom sa už začína podobať na domov a je čoraz viac pripravený na to, aby ste sa doň nasťahovali. Už len pár úprav a môžete sa venovať tej najpríjemnejšej časti rekonštrukcie, na ktorú sa teší takmer každý, kto prerába alebo stavia dom. Áno, je to zariaďovanie interiéru presne podľa vašich predstáv. Kopu inšpirácií a rád nájdete aj na našom webe. Nech už zariaďujete predsieň, obývačku či spálňu, nebojte sa ukázať vašu osobnosť a štýl. Ide predsa o to, aby ste sa vo vašom novom bývaní cítil čo najpríjemnejšie.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie