Dnes je 16.apríla 2024, meniny má Dana/Danica

TOP 5 využití levandule: Užívajte si jej krásu a vôňu aj u vás doma

Ste aj vy milovníkom levandule? Potom si určite nenechajte ujsť naše tipy, ako ju využiť nielen v domácnosti.

1. Jednoduché dekorácie

Ak si chcete vychutnať vôňu i vzhľad levandule aj v interiéri, stačí, ak si z nej vytvoríte menšie či väčšie kytičky a vložíte ich do dekoratívnej vázy. S vodou si nemusíte robiť starosti, levanduľa postupne uschne, no bude stále vyzerať a voňať skvelo. Rovnako sa nemusíte báť kombinovať ju s inými sušenými rastlinami či trávami.

Iným spôsobom, ako využiť levanduľu na skrášlenie vášho domova, môže byť jej použitie v rôznych iných aranžmánoch. Vyrobte z nej napríklad jednoduchý venček na dvere.

Levanduľa
Zdroj foto: Autor fotky: Rene Asmussen na Pexels

2. Dizajnové kúsky, ktoré vydržia

Ak si trúfate aj na náročnejšie projekty, skúste si z levandule vytvoriť dizajnové kúsky, ktoré vydržia aj roky. Jedným z nich môžu byť podšálky z epoxidovej živice. Stačí, ak do nich zalejete sušené kvety levandule a unikátny a funkčný doplnok je na svete. Podrobný postup, ako pracovať s epoxidovou živicou, nájdete aj na našom webe.

3. Prevoňajte interiér  

Aj jednoduchá kytička z levandule dokáže prevoňať váš interiér. Okrem príjemnej atmosféry však dokáže vôňa levandule oveľa viac. Ak si zväzok zavesíte blízko okna, ochránite váš domov od nepríjemného hmyzu. Ak chcete zvýšiť účinnosť tohto prírodného repelentu, môžete sušenú levanduľu zaliať vriacou vodou a nechať vylúhovať. Po vychladnutí stačí vodu precediť, naliať do nádoby s rozprašovačom a použiť kdekoľvek je to potrebné.

4. Vrecko proti moliam

Áno, na to aby ste chránili váš šatník pred moľami, môžete sušené kvety levandule nasypať do pláteného vrecúška a vložiť do skrine. Rovnako ich môžete vložiť i do topánok.

Tip od nás: Takto naplnené vrecko si však môžete vložiť napríklad aj do auta.

5. Voňavá blielizeň

Svetre
Zdroj foto: Photo by Dan Gold on Unsplash

Pre všetkých fanúšikov levanduľovej vône je určený i posledný z našich tipov. Ak chcete, aby levanduľovo voňala aj vaša bielizeň, môžete do prania vždy pridať aj niekoľko kvapiek levanduľového oleja. Ako ho vyrobiť? Stačí, ak sušené kvety levandule zalejete zohriatym olivovým olejom a uzavriete do pohára. Následne stačí olej každý deň pretrepať a po mesiaci čakania máte hotovo!

Ako využívate levanduľu v domácnosti vy? Podeľte sa o tipy v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie