Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

  • Sponzorovaný DomaTOP 5
  • 0
  • 18. septembra 2022, 11:00
  • 3 m, 31 s

5 vecí, ktoré ušetríte vďaka kotlu na pelety

Vykurovanie domu plynom alebo elektrinou je síce pohodlné, ale v súčasnosti nezvyčajne nákladné. Poznáme spôsob, ako si užívať takmer bezstarostné vykurovanie za neporovnateľne menšie financie. Automatické kotly na pelety dokážu šetrne používať palivo a nepotrebujú ani veľký priestor na svoje fungovanie.

Drevené pelety sa rovnako ako drevo používajú na spaľovanie a vykurovanie domácností. Ide o lisované valčeky, ktoré obsahujú piliny a majú vysokú výhrevnosť. Veľmi dobre sa s nimi manipuluje a hlavne v kombinácii s automatickým kotlom na pelety prinášajú pri používaní vysoký komfort.

Kotly na pelety sa hodia na vykurovanie chát, chalúp a aj priestranných domov. Vďaka premyslenému konštrukčnému riešeniu a spojeniu s modernými technológiami, dokážu zjednodušiť proces kúrenia takmer na úroveň plynového alebo elektrického vykurovania. Prinášajú úsporu v piatich oblastiach.

1.   Šetrite čas

Automatický kotol na pelety svojmu majiteľovi nespôsobí takmer žiadne starosti spojené s obsluhou. Kotol totiž väčšinu úkonov nutných pre kúrenie obstaráva samostatne. Sám pomocou zapaľovacej patróny zakladá oheň, plynule dopravuje palivo na rošt horáka a udržiava nastavenú teplotu. Vďaka tomu sa nemusíte zdržiavať s prikladaním. Do kotla je nutné len raz za 3 až 5 dní nasypať zásobu peliet.

Žena na posteli

Zdroj foto: Patrick Altimira on Shutterstock

Automatické prikladanie v optimálnych intervaloch je tiež zárukou toho, že sa palivo používa hospodárne. Ak si zadovážite kotol so vzdialeným prístupom pomocou internetu, zvládnete upraviť požadovanú teplotu pomocou aplikácie. 

2.   Šetrite palivo

Peletový kotol môže dosahovať vysokú účinnosť, čo znamená malé straty pri prevode energie z paliva na vykurovanie. Na dosiahnutie a udržanie požadovanej teploty v dome spotrebuje menej paliva než kotol, ktorý má menšiu účinnosť. Ak si zadovážite kotol s účinnosťou presahujúcou 90%, spálite menšie množstvo peliet.

3.   Šetrite peniaze

Keď spotrebujete menej paliva, ušetríte aj náklady na vykurovanie. Pelety dlhodobo patria medzi lacnejší typ paliva, napriek tomu ich cena v posledných týždňoch stúpa. Oplatí sa sledovať situáciu na trhu a využívať sezónne zľavy, kedy môže byť ich nákup oveľa výhodnejší.

4.   Šetrite miesto

Ak máte málo priestoru v kotolni alebo technickej miestnosti, vyberajte také peletové kotly, ktoré majú malé rozmery. Český výrobca kotlov OPOP ponúka okrem klasických kotlov aj model, ktorý je usporiadaný vertikálne. Vďaka tomu potrebuje len 35 centimetrov na šírku.

Peletové kotly
Zdroj foto: OPOP

V prípade uskladnenia peliet záleží len na vašich možnostiach, či objednáte množstvo na celú zimu, alebo len na najbližší mesiac. V každom prípade je nutné nájsť suché miesto, čo platí pre balené aj voľne sypané palivo.

5.   Šetrite životné prostredie

Množstvo vypúšťaných emisií hrá rolu v tom, aký vzduch dýchame. Najmenší dopad na životné prostredie majú moderné kotly zaradené do 5. emisnej triedy, ktorá má najprísnejšie limity pre produkované nečistoty alebo prach. Všetky nové kotly na peletky spĺňajú aj štandard takzvaného ekodizajnu, ktorým sa označuje požiadavka na nízkoemisnú prevádzku podľa nariadení Európskej únie.

Ďalšou výhodou sú samotné pelety. Patria medzi obnoviteľný zdroj energie a pri ich výrobe sa spracovávajú piliny z dreva bez ďalších chemikálií či lepidiel.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie