Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Poznáte najväčšie výhody a nevýhody žalúzií?

Žalúzie, rolety aj závesy patria k obľúbeným tieniacim prvkom, pričom všetky majú svoje výhody, ale aj nevýhody. Aké sú najväčšie plusy vnútorných a vonkajších žalúzií?

Všetky odpovede na dôležité otázky ohľadom výberu toho najlepšieho tienenia okna nájdete nižšie.

Výhody a nevýhody interiérových žalúzií

Vnútorné žalúzie môžete inštalovať do všetkých miestností, a to vrátane podkrovia. Dostupné sú totiž aj žalúzie pre strešné okná, takže môžete mať zjednotené okná v celom dome či byte. Žalúzie poskytujú výborné zatienenie, ale aj plynulú reguláciu svetla. Ovládanie môže byť manuálne aj elektrické, takže prinášajú maximálny komfort.

Vyrábajú sa z rôznych materiálov ako hliník, drevo či bambus. Najbežnejší je práve hliník, ktorý je ľahký a odolný. Možnosti farebných prevedení sú takmer nekonečné. Okrem štandardných farieb si môžete vybrať aj imitáciu dreva či rôzne vzory.

Medzi najväčšie výhody patrí aj cenová dostupnosť a dlhá životnosť. Vnútorné žalúzie majú nižšiu účinnosť pri eliminácii prehrievania interiéru a ich čistenie je náročnejšie a zdĺhavejšie.

Výhody a nevýhody exteriérových žalúzií

Výhody exteriérových žalúzií sú v princípe rovnaké ako pri vnútorných žalúziách. Okrem plynulej regulácie intenzity tienenia sa dajú aj vyťahovať a spúšťať podľa potreby. Exteriérové žalúzie sa často kombinujú s vnútornými tieniacimi prvkami, teda buď so žalúziami, roletami alebo závesmi.

V porovnaní s interiérovými žalúziami sú finančne náročnejšie, ale dokážu efektívnejšie chrániť interiér pred teplom a čiastočne aj pred hlukom. Výhodou je aj to, že okná ochránia aj pred námrazou či krupobitím.

Samozrejme je potrebné vyberať kvalitné žalúzie, ktoré dokážu odolávať poveternostným vplyvom. Ak chcete po zastretí dosiahnuť takmer úplnú tmu, zamerajte sa na žalúzie s lamelami v tvare písmena S, ktoré do seba dokonale zapadnú a vytvoria celistvú plochu. Počítať treba aj s tým, že čím je šírka žalúzie väčšia, tým menšia je odolnosť voči vetru.  

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie