Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Posvieťte si na kuchyňu! Ako vybrať správne osvetlenie

Správna úroveň osvetlenia v kuchyni zohráva nielen praktickú, ale aj estetickú úlohu - ide o rozhodujúci dizajnový prvok, ktorý dotvára atmosféru miestnosti. Ako strategicky naplánovať rozvrhnutie osvetlenia vo vašej kuchyni? Aké svetlo je najvhodnejšie? To vám prezradíme v tomto článku.

Osvetlenie v každej miestnosti, moderné kuchyne nevynímajúc, by malo pozostávať z troch typov – účelové, ambientné a akcentačné osvetlenie. Ich zakomponovanie do plánovania, resp. návrhu kuchyne, je nevyhnutné. Ďalším odporúčaním je kombinácia minimálne 3 rôznych zdrojov svetla.

Účelové osvetlenie kuchyne

Ako sám názov napovedá, ide o osvetlenie, ktoré v kuchyni slúži určitému zámeru – jeho hlavnou úlohou je poskytnúť dostatok svetla v kľúčových kuchynských zónach. Prípravná, resp. varná zóna (oblasť pracovnej dosky, digestora, drezu) môže byť nasvietená LED pásikmi, umiestnenými pozdĺž kuchynských skriniek – eliminujete tým tienenie. V jedálenskej časti zase môžu byť použité stropné alebo nástenné svietidlá, ideálne so stmievateľnou funkciou pre vytváranie intímnejšej atmosféry.

Ambientné osvetlenie kuchyne

Ide o všeobecné osvetlenie, ktoré vytvára celkové pozadie kuchyne – rovnomerne v celej miestnosti. Zdroje môžu byť rôzne – od LED osvetlenia až po integrované bodové svetlá, napríklad v zníženom strope po obvode kuchyne. Obzvlášť tu je potrebné myslieť na jeho inštaláciu už vo fáze návrhu kuchyne na mieru.

Akcentačné osvetlenie kuchyne

V tomto prípade hovoríme o dekoratívnom osvetlení, ktoré zohráva viac estetickú úlohu, ako tú funkčnú. Môžete použiť rôzne stojace alebo nástenné lampy, ktoré rozžiaria tmavé kúty kuchyne. Prípadne siahnite po farebných LED diódach s možnosťou diaľkového ovládania.

Aká farba svetla je najvhodnejšia?

Najvhodnejšou možnosťou pre kuchyne je využitie bieleho osvetlenianeutrálneho v rozmedzí cca 3 500K až 5 500K alebo studeného od 6 000K. Nižšia teplota chromatickosti svetla (farba svetla) je vhodná skôr do iných obytných priestorov určených na relax, napr. do obývačky alebo spálne.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie