Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Ako bude vyzerať Deň architektúry v slovenských mestách?

Festival Deň architektúry, ktorý sa koná v Českej republike i niekoľkých slovenských mestách prichádza tento rok s mottom „Nebúraj, transformuj“.

Téma udržateľnosti

Od 30. septembra až do 6. októbra ponúkne festival viac ako 300 exkurzií do bežne neprístupných budov, komentovaných prehliadok, prednášok, workshopov i akcií pre najmenších.

„Nielen v rámci Dňa architektúry dlhodobo sledujeme tému udržateľnosti v architektúre, s ktorou súvisí tohtoročná hlavná festivalová sekcia aj ďalšia festivalová linka venovaná zelenej architektúre. Jednou z ciest k udržateľnosti sú pre nás aj renovácie stavieb a odklon od búrania odkazu 20. storočia. Naprieč republikou sme svedkami mazania pamäte tohto obdobia, ktorej nahradzovanie neprináša väčšiu hodnotu. Sme presvedčení o tom, že kvalitné rekonštrukcie či revitalizácie môžu byť väčším prínosom nielen pre investora, ale aj pre verejnosť,“ vysvetľuje Marcela Steinbachová, zakladateľka a riaditeľka festivalu pre oficiálny web denarchitektury.cz.

Banská Bystrica

V rámci Slovenska zamieri festival aj do Banskej Bystrice. Tu budú 2. októbra členovia združenia ZA! Medený hámor v rámci komentovanej prehliadky hovoriť o hodnotách a víziách areálu metalurgického podniku na spracovanie medi.

Autori z ateliéru GRAU 6. októbra tiež predstavia transformáciu objektu paláca na kaviarenské priestory. „Palác ako stavebný objekt s významnou spoločenskou hodnotou v rámci mesta dlhodobo reprezentoval veľkorysosť a vysokú architektonickú kvalitu, ktorá sa prenášala aj do obchodných partnerov objektov. Neskôr vplyvom spoločenských či ekonomických vplyvov sa začali veľkorysé priestory fragmentovať na viacero samostatných celkov či zásadne stavebne modifikovať vkladaním medzipodlaží či podhľadov, čo malo zásadný vplyv na celkový charakter priestorov. Pri projekte rekonštrukcie objektu pre prevádzku kaviarne Výklad sme sa snažili pôvodné priestory rehabilitovať a ukázať ich v pôvodnej geometrii, avšak často s priznaním nánosov času,“ uvádzajú na spomínanej stránke festivalu.

Nahliadnuť do tvorby i rodinného života Dominika Skuteckého môžete v rámci komentovanej prehliadky stálej expozície vo Vile Dominika Skuteckého s kurátorkou Zuzanou Majlingovou.

Bratislava a Košice

Prvý októbrový deň bude v Bratislave patriť priestorom obnovenej Pradiarne a komentovanej prehliadke s architektom Ivanom Masárom.

Prehliadkou najväčšieho kultúrno-kreatívneho centra na Slovensku vás 2. októbra prevedú zakladatelia Novej Cvernovky.  

V Košiciach sa môžete 1. októbra zúčastniť prehliadky po cyklotrasách budúceho mestského centra popri rieke Hornád s architektom Martinom Jergušom. „Prehliadka sa začne pri Ťahanovskom moste na Aničke. Architekt Martin Jerguš záujemcov postupne prevedie aj lokalitou, ktorá má veľký potenciál stať sa niečím viac – novou mestskou štvrťou s názvom Košice -Hornád – Nové mestské centrum. Priamo na mieste bude možné prediskutovať nové urbanistické riešenia víťazného projektu medzinárodnej súťaže kancelárie Gogolák + Grasse z Prahy. Plynule sa prejde cez atraktívne územie obklopujúce rieku, ktoré len čiastočne napĺňa svoj potenciál. Počas prehliadky sa účastníci dozvedia aj informácie o územnom pláne, vrátane infraštruktúry potrebnej pre život v meste, ako je kanalizácia, elektrické rozvodne, plánované dopravné stavby (mosty),“ uvádza text na webe festivalu.

Žilina a Nitra

Bohatý program čaká návštevníkov festivalu v Žiline. Najmenší si budú môcť s architektkou Michaelou Macekovou vyskúšať, aké je to byť architektom mesta. „Deťom sa tak nielen ukážu profesie architektov a urbanistov a spolupráca s nimi, ale budú mať možnosť naučiť sa vnímať mesto, priestory a vzťahy v ňom z inej perspektívy,“ približuje podujatie festival.

Komentovaná prehliadka po parku Ľudovíta Štúra s mestskou krajinnou architektkou Annou Kyselovou 5. októbra priblíži jeho históriu i súčasnosť.

Program v Nitre ponúkne okrem iného aj cyklovychádzku sídliskom Chrenová s kulturológom Jurajom Novákom s názvom Sochy Chrenovej. „Účastníci sa budú môcť dozvedieť viac o známych i menej známych sochárskych objektoch známeho nitrianskeho sídliska, medzi ktoré patria napríklad i diela významného nitrianskeho rodáka, akademického sochára Tibora Bártfaya,“ približuje program festivalu.

Workshop s architektmi zo Združenia architektov Nitry a výtvarným Ateliérom Médea bude zameraný na tému spoločenského rozmeru záhrad a možnostiach ich kultivácie.

Okrem spomínaných miest sa Deň architektúry bude na Slovensku konať v  Bardejove, Partizánskom, Piešťanoch, Rajeckých Tepliciach, Šali, Svite, Trebišove, Trenčíne a vo Zvolene.

Viac o podujatiach v Dňoch architektúry sa dozviete v programe na stránke denarchitektury.cz.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 3x
  • 0x
  • 6x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie