Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Ako na bezpečnú prácu v domácej dielni?

Práca v dielni je úžitkovou a pre mnohých aj relaxačnou. Umožňuje nám veci vyrábať a zrekonštruovať do celkom novej podoby. Či už ide o vlastné potešenie, alebo pre iných, najdôležitejším kritériom je bezpečnosť. Ako na to?

Dielňa s prirodzeným efektom 

Ak už ide o domáci priestor, nemeňte ho do podoby výrobných hál. Ideálne, ak si dopraje čo najväčší možný kontakt s okolitým prostredím. Viete to aplikovať na príklade prirodzeného svetla. V dielni sa najlepšie pracuje, ak sme pod centrálnym a bodovým osvetlením. Svetlo zvonku je mnohokrát postačujúce pre menšie opravné alebo servisné práce.

Ochrana zdravia je prvoradá

Pozor! Prostredie dielní vymedzujeme na samostatný priestor vzdialený od obytných častí. Môže mať podobu technickej miestnosti so všetkými protipožiarnymi opatreniami. Na dispozičnú a elektrickú ochranu sú náročné už aj bežné servisné nožnicové zdviháky. Slúžia na servis karosérie, bŕzd a tlmičov auta. Pri tejto činnosti sú nevyhnutné zvukoizolačné a protipožiarne prvky (dvere), ktorými ochránime okolité prostredie.

Všeobecne za funkčnú domácu dielňu považujeme dobre vetraný, presvetlený priestor so zvukotesnou ochranou a protišmykovou podlahou.

Aké ochranné prostriedky používať pri práci? 

V dielni nepoužívame len základné náradie, občas pracujeme s rôznymi olejmi a inými tekutinami, prípadne chemikáliami. Tie ohrozujú tvár a ruky podobne, ako možno očakávať pri práci s elektrickými nástrojmi. Súčasťou ochrany tváre sú špeciálne okuliare.

Pri domácich servisných prácach, ktoré sú vykonávané na dvojstĺpovom zdviháku, je potrebné dbať na bezpečnú inštaláciu týchto zdvihákov, keďže sa pri práci budete nachádzať pod osobným či nákladným vozidlom. Neraz nás ohrozuje aj zvýšený hluk pri rezaní a zatĺkaní. Z dlhodobého hľadiska ide o závažný zdravotný problém. Eliminujeme ho chráničmi uší a prácu si ďalej slobodne užívame!

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie