Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

  • Sponzorovaný TOP 5
  • 0
  • 29. januára 2024, 17:58
  • 6 m, 24 s

Top 5 spôsobov ako udržať vaše okná v perfektnom stave

Okná sú očami vašej domácnosti. Ich úloha v každom dome či byte je nenahraditeľná. Zabezpečujú svetlo, čerstvý vzduch a mnohokrát krásne výhľady. Avšak, ako každá iná časť vášho domova, aj okná si vyžadujú pravidelnú pozornosť a starostlivosť, aby zostali v čo najlepšom stave. V tomto článku preskúmame 5 najlepších spôsobov, ako udržať okná v perfektnom stave.

Okná sú častokrát jednou z najväčších investícií, ktoré ako majiteľ domu či bytu učiníte. Preto by malo byť udržiavanie ich kvality nanajvýš dôležité. Zohrávajú dôležitú úlohu vo vašej domácnosti, vrátane toho, koľko prirodzeného slnečného svetla sa do interiéru dostane. Aj energetická účinnosť vášho domova závisí od dobre fungujúcich okien. A v neposlednom rade, správne fungovanie okien zabezpečuje aj zdravé ovzdušie v domácnosti. Naopak, opotrebované, zle tesniace či poškodené okná môžu spôsobiť hromadenie vlhkosti a s tým súvisiaci vznik plesní, ktoré by mohli mať vplyv na zdravie domácnosti a jej členov.

Aby ste ochránili svoju investíciu a zabezpečili si čo najlepšie fungujúce okná, je dôležité sa o nich pravidelne starať. Ako na to? Pomôcť vám môže týchto 5 jednoduchých, no účinných tipov.

1. Dôkladné a pravidelné čistenie

Čistenie okien je dôležité nielen z ich estetického hľadiska. Kým vám vaše čisté okná poskytnú príjemnejší výhľad, čistenie zároveň pomáha znižovať zbytočné opotrebovanie rámov a skla. Pravidelné čistenie skla zvonka aj zvnútra udrží sklo v dobrom stave. Niekoľkokrát do roka je užitočné vyčistiť aj koľajnice okien, rámy a parapety. Koľajnicu okna môžete z času na čas povysávať, aby ste odstránili všetky nahromadené nečistoty, ako napríklad lístie.

Takéto dôkladné čistenie okien si môžete naplánovať napríklad počas jarného upratovania po zime a potom opäť pred jej príchodom.

2. Ochranné opatrenia

Prevencia vzniku problémov je vždy lepšia, než ich nákladné riešenie. Zavedením ochranných opatrení môžete ochrániť vaše okná pred poveternostnými vplyvmi a predĺžiť tak ich životnosť. Pravidelne kontrolujte stav okien, najmä ich tesnenia, aby ste zabezpečili, že nebudú prepúšťať vzduch či vlhkosť. Nedostatky v tesnení môžu spôsobiť únik vzduchu, čo sa môže odraziť na neefektívnej energetickej účinnosti. Úniky vzduchu tak môžu spôsobiť vyššie náklady na vykurovanie či ochladzovanie.

Poškodené tesnenie môže mať tiež za dôsledok zvýšenú vlhkosť, ktorá vie na oknách narobiť rôzne škody. Ak ide o drevené okná, môže poškodiť ich rámy, drevo môže napučať a stratiť svoje pôvodné vlastnosti. Okrem toho, nahromadená vlhkosť je častou príčinou vzniku plesní v domácnosti. Tie majú potom negatívny vplyv na zdravie ovzdušia a môžu viesť k vzniku či zhoršeniu alergií, astmy či iných zdravotných ťažkostí.

Pri preventívnych opatreniach môžete zvážiť aj použitie okenných fólií či inštaláciu markíz, ktoré by mohli poskytnúť ďalšiu vrstvu ochrany pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami a UV žiarením.

Pravidelné kontroly okien vám môžu pomôcť včas odhaliť vznikajúce problémy. Ideálne je vyriešiť poškodenia či problémy ihneď, aby ste zabránili tomu, že prejdú do stavu, kedy si budú vyžadovať hlbšie opravy.

3. Profesionálny servis okien

Niekedy rutinné čistenia okien nemusia stačiť na riešenie hlbších problémov, ako je kondenzácia, zahmlievanie skiel či poškodenie rámov. Tu prichádza na rad profesionálny servis okien. Nie vždy totiž dokážeme sami vyriešiť problémy, ktoré na oknách vznikli. A aby ste zabezpečili, že oprava bude spoľahlivá, môžete sa obrániť na profesionálny servis okien. Najať si odborníkov na kontrolu a údržbu vašich okien vám zaistí, že akékoľvek problémy budú identifikované a vyriešené okamžite. Profesionáli môžu odporučiť vhodné riešenia alebo vylepšenia, ktoré môžu prispieť k dlhej životnosti vašich okien.

4. Pravidelné mazanie kovania

Kovanie okien je jedna z častí, ktorej sa nevenuje toľko pozornosti, koľko by sa malo. Pravidelné mazanie kovaní však môže zabezpečiť lepší a plynulejší chod okien a tým pádom zabrániť ich predčasnému opotrebovaniu. Pri pravidelnej starostlivosti o okná by preto mazanie pohyblivých častí okien nemalo chýbať.

5. Renovácia okien

Opotrebovanie si časom môže vyžiadať daň na vašich oknách a ohroziť ich štrukturálnu integritu, funkčnosť či bezpečnosť. Renovácia okien je proaktívny prístup k riešeniu týchto problémov skôr, ako sa vystupňujú. Či už ide o opravu poškodených rámov, výmenu opotrebovaných tesnení alebo prechod na moderné, energeticky úsporné modely, dobre vykonaná renovácia okien môže vdýchnuť vašej domácnosti nový život. A navyše, investícia do renovácie okien vás môže v budúcnosti ušetriť od nákladnej výmeny.

Na to, aby ste si udržali vaše okná v perfektom stave, je potrebná kombinácia pravidelnej starostlivosti, odbornej pomoci a proaktívnych opatrení. Osvojením si týchto tipov na starostlivosť o okná môžete predĺžiť ich životnosť a vyhnúť sa tak nákladným opravám či výmene. Pravidelne vaše okná kontrolujte, čistite a ak je to nutné, vyhľadajte servis okien, ktorý vám spoľahlivo pomôže vyriešiť vzniknuté problémy. Zachovajte si vaše okná v perfektnom stave, pretože od nich sa odvíja aj zdravie či energetická účinnosť vašej domácnosti.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie