Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

  • Reality
  • 0
  • 29. marca 2024, 10:34
  • 4 m, 27 s

Poloha ako základný faktor ceny nehnuteľnosti

Trh s realitami sa neustále mení a s ním aj ceny nehnuteľností. Na ich výšku vplýva veľa faktorov. Okrem stavu, dizajnu, ekologického aspektu, veľkosti pozemku, či nákladov na údržbu a energie, je jedným z kľúčových faktorov poloha. Ak máte v pláne postaviť dom, či kúpiť byt v novostavbe na bývanie alebo na investovanie, dobre si rozmyslite v akej lokalite to bude. Prečo?

Nie je región ako región

Určite ste si všimli, že regióny s väčšou ponukou pracovných miest či s vyššími mzdami, majú ceny nehnuteľností a pozemkov postavené vyššie, ako ekonomicky málo rozvinuté regióny. Rovnako aj demografická štruktúra zohľadňujúca starnutie obyvateľstva v danej oblasti, príliv či odliv mladých ľudí vie znížiť či zvýšiť stanovenie výslednej ceny na danom území. Málo ľudí pozná skutočnosť, že hodnotu nehnuteľnosti môžu ovplyvniť aj ,,budúce kroky“ v územnom pláne. Zohľadňuje sa, či v priebehu pár rokov sa napríklad nebude v blízkosti stavať obchodné centrum, nezlepší sa dopravná infraštruktúra atď.

Pozor na to, kde sa stavia

Pri stavbách novostavieb treba pri plánovaní polohy určite brať na vedomie aj vysporiadanie vlastníctiev pozemkov, či sa novostavba (ne)stavia v pamiatkovej zóne atď. Pred začatím stavby sa informujte o miestnych stavebných predpisoch a regulačných požiadavkách, aby ste sa vyhli nežiaducim komplikáciám.

Čo všetko by mala dobrá poloha nehnuteľnosti mať?

Z hľadiska situovania rodinného domu či bytu zvyšuje cenu nehnuteľnosti:

  • Dobrá občianska vybavenosťpešia dostupnosť potravín, škôl či škôlok, zdravotníckych služieb, verejnej dopravy atď. znamenajú úsporu časuaj pohonných hmôt.
  • Bezpečnosť a stabilita – hlavne pri výstavbe rodinných domov je dôležité, aby neboli ,,ohrozované“ možnými záplavami, eróziou pôdy, zosuvmi svahov atď.
  • Výhľad a okolie – ,,prominentné“ štvrte sa často stavajú vo vyvýšených polohách s výhľadom na mesto či okolitú prírodu.
  • Dobrá dopravná infraštruktúra a dostupnosť do iných častí mestaokrem pohodlia pre obyvateľov dostať sa rýchlo a bezproblémovo, kde potrebujú, vie takáto poloha prilákať investície, čo sa môže pretaviť do výstavby nových reštaurácií, obchodov atď. a následne prilákať potencionálnych kupcov.
  • Centrum a okolie – vo väčších mestách sa môže cena nehnuteľnosti navýšiť až o 50% v porovnaní s výmerovo rovnakou nehnuteľnosťou v inej časti mesta.
  • Dobrá orientácia – optimálna orientácia domu či bytu vzhľadom na slnečné žiarenie môže pomôcť maximalizovať použitie prirodzeného osvetlenia a znižovať náklady na vykurovanie a umelé osvetlenie.

Investícia do zaujímavej lokality sa vám vyplatí

Dobrá poloha zohráva veľkú úlohu aj pri následnom predaji v budúcnosti a aj z hľadiska dlhodobej investície. Byty ako investícia s dobrou polohou sa určite oplatí vlastniť – či už ich ponúknete na dlhodobý prenájom alebo ďalej predáte. Lokalita vplýva aj na celkovú kvalitu života. Ľudia žijúci v rodinných domoch na samote, obyvatelia bytov pri továrňach, hlučných dopravných ťahoch atď. si síce môžu zvyknúť na každodenné ,,prekážky“ komfortu v bývaní, z hľadiska dopytu ich nehnuteľnosti však nie sú také atraktívne a preto často ich hodnota klesá. Z hľadiska stability na trhu zohráva poloha dôležitú úlohu: nehnuteľnosť v dobre umiestnených lokalitách, kde má tendenciu byť menej ovplyvnená výkyvmi a vie udržať svoju hodnotu lepšie aj v čase krízy v porovnaní s nehnuteľnosťou postavenou na zlom mieste.

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie