Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

  • Reality
  • 0
  • 17. januára 2024, 14:22
  • 5 m, 53 s

Poznáte všetky skryté náklady spojené s kúpou domu či bytu?

Jedným z najvýznamnejších rozdielov medzi prenájmom a vlastníctvom domu alebo bytu je ten, že namiesto nájmu musíte každý mesiac splácať hypotéku. Ale ak ste zvyknutý na prenájom, možno vás prekvapia aj iné náklady spojené s kúpou domu alebo bytu.

Najväčšou mylnou predstavou, ktorí majú mnohí je to, že nemusia myslieť na nič iné, ako je platenie dani z nehnuteľnosti a splátka hypotéky. Ale opak je pravdou, kupujúci si bohužiaľ uvedomia často až neskoro náklady spojené s vlastníctvom novej nehnuteľnosti a prekvapia ich neočakávané výdavky.

 Zdroj: unsplash.com

Aké dane, poplatky a iné náklady musím zaplatiť pri kúpe nehnuteľnosti?

Ak sa aj pýtate, aké dane, poplatky a iné náklady musím zaplatiť pri kúpe nehnuteľnosti, čítajte ďalej.

1.     Ocenenie domu

Ešte pred samotnou kúpou domu, je potrebné posúdenie skutočnej trhovej hodnoty nehnuteľnosti. Autorizovaný odhadca tretej strany skontroluje nielen stav domu, zdravotné a bezpečnostné riziká a viditeľné chyby, ale aj potrebné inovácie alebo vylepšenia. Väčšina inšpekcií sa vykonáva až po podpise kúpnej zmluvy.

2.    Domová inšpekcia

Domovú inšpekciu si mnohí zamieňajú s ocenením domu, ale to je chyba. Domová inšpekcia vyhodnocuje súčasný stav domu, čím získate informácie o možných problémoch alebo bezpečnostných rizikách.

3.    Náklady na uzatvorenie obchodu

V momente, keď uzatvárate obchod musíte zaplatiť zálohu a uhradiť dodatočné náklady, aby ste mohli oficiálne prepísať nehnuteľnosť na svoje meno.

Väčšina z týchto nákladov nie sú vysoké, no keď ich spočítate dokopy, suma vás môže prekvapiť (v negatívnom zmysle). Na tieto všetky poplatky by ste si mali vyhradiť 3 – 5 % z celkovej sumy hypotéky.

Patrí sem napríklad:

·       Poplatky za ocenenie nehnuteľnosti

·       Poistenie vlastníkov domov na prvý rok

·       Poplatok spojený na získanie pôžičky

·       Daň z nehnuteľnosti za 6 mesiacov

·       Vlastnícke poistenie

4.    Daň z nehnuteľnosti

Daň z nehnuteľnosti sa platí vláde. Daň, ktorú musíte zaplatiť sa vypočíta okrem sadzby dane z nehnuteľnosti vo vašej lokalite aj z hodnoty vašej nehnuteľnosti. Ak chcete zhruba odhadnúť, koľko budete platiť, vynásobte odhadovanú hodnotu nehnuteľnosti sadzbou dane nehnuteľnosti vo vašej oblasti. Výšku sadzby nájdete na webových stránkach obce.

5.    Poplatky pre spoločenstvo vlastníkov domov

V prípade, že sa váš dom alebo byt nachádza v komunite so združením vlastníkov domov, budete musieť zaplatiť mesačný alebo ročný poplatok za pokrytie nákladov na údržbu susedstva a spoločných priestorov.

6.    Poplatok za poskytnutie pôžičky

Poplatok za poskytnutie pôžičky je možné rozdeliť na dva samostatné poplatky, a to na poplatok za spracovanie a poplatok za upísanie. Poplatok za spracovanie predstavuje to, čo si veriteľ účtuje za posúdenie vašej žiadosti a zostavenie dokumentácie. Poplatok za upísanie je to, čo máte zaplatiť za to, aby sa zistilo, či máte nárok na pôžičku.

7.    Úroky z hypotéky

Dôležitými faktormi, ktoré ovplyvňujú výšku vašej mesačnej splátky je úroková sadzba a časový horizont pôžičky. Vždy keď si beriete pôžičku na bývanie, súhlasíte so splatením celkovej požičanej sumy a úrokov, ktoré sa vám budú postupne účtovať.

Dom oprava stavba kúpa domu
Zdroj foto: Cool_photo on Shutterstock

Koľko budem platiť za údržbu, opravy a poistenie?

S kúpou domu a bytu sú spojené aj ďalšie poplatky okrem daní a iných nákladov. Treba počítať aj s tým, že sa vám môže niečo pokaziť a taktiež nezabúdajte aj na poistenie.

8.    Údržba nehnuteľnosti

Keď vlastníte nehnuteľnosť ste zodpovední za jej kompletnú údržbu. Správna starostlivosť o dom alebo byt niečo stojí. K údržbe domu môže patriť výmena okien, dverí, alarmov, obkladov, podláh a taktiež aj starostlivosť o záhradu.

9.    Núdzové opravy

Sami viete, že keď žijete v podnájme, tak keď dôjde k pokazeniu, opravu pokryje prenajímateľ alebo správca nehnuteľnosti. Avšak ak ste vlastníkom nehnuteľnosti vy, všetko máte na triku a opravy si musíte zacvakať sami z vlastného vrecka.

10. Poistenie majiteľov domov

Poistenie majiteľa domu chráni vlastníka pred finančnými následkami potenciálne nebezpečných udalostí, ako je silný vietor, požiar alebo krádež. Poistné zmluvy sú rôzne v závislosti od úrovne krytia, takže cena poistenia sa bude odvíjať od toho, aké veľké krytie budete požadovať. Má zmysel mať poistenú nehnuteľnosť aj domácnosť?

11.   Energie

Vlastníci nehnuteľností musia pokryť všetky náklady spojené s prevádzkou. V prípade prenájmu ste platili len časť energií, medzi ktoré patrila elektrina a plyn. Majitelia domov musia počítať so zvýšením poplatkov za energie. Veľkosť domu vo výraznej miere ovplyvní ceny energií.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie