Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Týchto 5 európskych stavieb zabojovalo o prestížnu cenu

Európska komisia a nadácia Miesa van der Rohe predstavila päticu finalistov. Tí zabojovali o prestížnu cenu v Barcelone. 
O víťazstvo zabojovali nasledovné stavby: psychiatrická klinika v belgickom Melle, sídliskový dom v Bordeaux, Skanderbegovo námestie v Tirane, terasovitá galéria v Berlíne a kongresové centrum v španielskej Plasencii.

Psychiatrická klinika v belgickom Melle
Zaujímavá budova v belgickom meste Melle pochádza z 19. storočia a slúži ako psychiatrická klinika. Táto stavba bola upravená tak, že interiér plynule prechádza do exteriéru, čím vytvára väčší a krajší spoločný priestor. Na tomto projekte sa podieľala výskumná skupina Bavo.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Maurice Tjon a Tham (@mauricetjon),

Sídliskový dom v Bordeaux
Do finálovej päťky sa dostala aj rekonštrukcia sídliskovej bytovky. Samotná rekonštrukcia spočívala v nahradení malých okien veľkým posuvným zasklením. To dodalo jednotlivým bytom viac svetla, priestoru, ale toto riešenie taktiež znížilo náklady na energie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa EUMiesAward (@eumiesaward),

Skanderbegovo námestie v Tirane
Hlavné námestie v centre albánskej Tirany nesie názov podľa albánskeho národného hrdinu Gjergj Kastrioti Skënderbeu, ktorý má na tomto námestí postavenú aj sochu. Námestie má celkovú rozlohu 40 000 metrov štvorcových a jeho rekonštrukcia je rozdelená na 2 etapy. Tá prvá začala v roku 2010, druhá v roku 2016.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Isabel (@isatheexplorer),

Terasovitá galéria v Berlíne
Terrassenhaus sa nachádza v berlínskej štvrti Wedding a môžete tu nájsť výstavné priestory a malé ateliéry. V budúcnosti by sa tu mali nachádzať aj byty. Stavba je postavená na mieste bývalej skládky a investor sa rozhodol pre také priestorové riešenie, ktoré by umožňovalo všestranne využiť priestory.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ARCH+ (@archplusnet),

Kongresové centrum v španielskej Plasencii
Medzi španielskymi mestami Sevilla a Salamanca bolo vybudované moderné kongresové centrum, ktoré má tvar veľkého balvana. Táto stavba by mala výrazne pomôcť k rozvoju cestovného ruchu a prilákaniu nových návštevníkov v tejto oblasti. Stavba sa nachádza mimo mesta.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Qᴜᴇ ᴅᴜʀᴀ ᴘᴏᴄᴏ ᴛɪᴇᴍᴘᴏ (@estudio_efimero),

Viete kto vyhral? V komentároch sa podeľte s ostatnými. 

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie