Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Aloe Vera – zázrak, ktorý vám doma nesmie chýbať

Ako rastlinu pestovať 

Aloe Vera pochádza zo subtropických až tropických oblastí. Je preto potrebné poskytnúť jej veľa svetla, no vyhnúť sa miestam, kde na ňu bude pražiť priame slnko. Počas teplých mesiacov ju zalievajte 1 krát do týždňa a v zimnom období pokojne ešte menej. 

Účinky 

Liečivé a skrášľujúce účinky tejto púštnej rastliny sa tradujú už od čias Starovekého Egypta, kedy bola rastlina obľúbená Kleopatrou. Výnimočnosť Aloe Vera spočíva vo vysokom obsahu vody, vitamínov, minerálov, aminokyselín a enzýmov, vďaka ktorým má silné hydratačné, liečivé a antiseptické účinky. Podporuje imunitu, bojuje proti zápalom, detoxikuje organizmus a pôsobí ako prevencia pri srdcovo-cievnych ochoreniach. Pri vonkajšom používaní vyživuje a hydratuje pokožku, čím spomaľuje jej starnutie, hojí rany a podporuje zdravý rast vlasov. Je veľmi účinná v boji s akné, ekzémom a spáleninám od slnka. A navyše – izbové rastliny dokážu pohltiť toxíny

Dužina

Zber listov a získavanie liečivého gélu, nie je vôbec náročný. Odrežte väčší list a pozdĺžne odkrojte dlhé okraje listu (časť s pichliačmi). Potom nožom odrežte plochú stranu lista tak, aby ste nechali čo najviac dužiny na liste. Takto očistený list položte na pracovnú dosku zelenou časťou dole a pomocou lyžičky vyškrabte dužinu. Buď ju môžete priamo naniesť na pokožku, alebo z nej vytvoriť ďalšie produkty.

Aloe Vera
Photo by Free-Photos from Pixabay

Zázračný gél 

Rozmixujte dužinu s kúskom vody v mixéri. Prelejte gél do sklenenej nádoby a držte ho v chlade. Môžete ho využiť na pitie, primiešaním do nápojov, na natieranie rán a kože, alebo ako hydratačnú masku na tvár a vlasy. Ak máte gélu viac a nestíhate ho minúť, vlejte ho do nádobiek na ľad. Pripravíte si tak chladivé kocky, po ktorých môžete siahnuť kedykoľvek. Ocení ho najmä spálená pokožka od slnka alebo tmavé kruhy pod očami.

Tinktúra   

Hrsť nasekaného Aloe zalejte 60% liehom a nechajte lúhovať dva týždne. Počas tejto doby fľaštičku 2-krát do dňa pretrepte. Tinktúra je po scedení pripravená na užívanie. Kvapkajte si ju do vody a pite maximálne 4 týždne. 

Na čo vy najčastejšie používate Aloe Vera a ako sa vám darí s jeho pestovaním? Podeľte sa s nami o skúsenosti v komentári pod článkom. Budeme sa tešiť na ďalšie inšpirácie. 

Baška

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie