Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Ako najlepšie vybrať vhodnú strešnú krytinu?

Pri výbere strešnej krytiny by ste sa mali pozerať na niekoľko faktorov. Napríklad na typ strešnej konštrukcie, jej sklon, účel či polohu domu. Nachádza sa stavba v nížine alebo v horách? Najviac vás bude zrejme zaujímať cena krytiny, dizajn, životnosť a údržba. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Montage & Bygg (@montagebygg),

Dizajn krytiny 

Netreba nikomu zvlášť vysvetľovať, že pri výbere strešnej krytiny je dizajn veľmi dôležitý. Z veľkej časti dotvára celkový vzhľad domu a preto túto stránku netreba podceniť. Je dobré vopred myslieť na niekoľko aspektov, akými sú napríklad tvar krovu alebo sklon strechy. Pre viac inšpirácií si prečítajte článok o typoch striech pre rodinné domy.

Nezabúdajte, že je dôležité vybrať aj správny tvar krytiny a samozrejme jej odtieň, aby ladil so samotným domom. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Roof Force (@roofforce),

Životnosť krytiny 

Životnosť strešnej krytiny závisí najmä od dvoch faktorov. Prvým je prostredie, v ktorom sa dom nachádza a druhým je materiál, z ktorého je strešná krytina vyrobená. Strešná krytina musí odolávať rôznym vplyvom počasia, ako sú silný vietor, dážď, sneh, ale i vysoké či nízke teploty. Strešné krytiny tak môžeme vyberať podľa materiálu. Medzi najodolnejšie považujeme betónovú krytinu, ktorá má životnosť viac ako 80 rokov. Podobnú životnosť majú aj plastové strešné krytiny, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá. Najdlhšiu životnosť však majú bridlicové krytiny, ktoré sú schopné vydržať aj 200 rokov. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Morrow Sectional Buildings (@morrowsectional),

Údržba

Správnu strešnú krytinu je možné zvoliť aj na základe jej údržby a čistenia. Treba rátať s tým, že každá krytina si vyžaduje rozdielnu údržbu. Plastové krytiny zvyknú po čase strácať farbu a bude ich treba natrieť. Na betónových a bridlicových krytinách sa zvyknú usádzať riasy či machy, ktoré treba odstrániť. Najväčšiu údržbu si vyžadujú krytiny z prírodných materiálov, ktoré treba pravidelne čistiť a chemicky ošetrovať. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kissimmee Roofing Supply (@kissimmeeroofingsupply),

V článku sme vám priblížili čo všetko je potrebné zohľadniť pri výbere správnej krytiny. Je dobré poznať životnosť krytiny a materiál, ktorý sa rozhodnete použiť. Napíšte nám do komentára, aké máte skúsenosti s materiálmi a akou krytinou sa pýši váš domov.

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 5x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie