Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Jemné, krásne a moderné – presne také sú trendy deky Odluby

K  vlneným dekám, ktoré iste všetci poznáme, rokmi pribudli viaceré módne, ale aj funkčné modely. Prikrývky, prehozy, deky pre bábätká, deky na gauč. Ešte sa k tomu pridajú rozličné typy, materiály, farby a vzory a hneď sa výber skomplikuje.

Teplá krása

Deka je ale úžasný interiérový prvok, dopĺňajúci ktorúkoľvek z našich obľúbených miestností. K tej estetickej funkcii sa samozrejme pridáva aj funkčná. Ktoré vlastnosti si pri výbere deky všímať? V prvom rade je to materiál, povrchová úprava, veľkosť a hrúbka. V obchodoch natrafíme na rôzne veľkosti. Tá štandardná je 135 cm x 200 cm, komfortnejší rozmer je 155 cm x 220 cm. Pre detičky je vhodný rozmer 100 cm x 135 cm. Najvhodnejší rozmer pre bábätká je 80 cm x 80 cm.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ľubica Florková (@lubicaflorkova),

Príťažlivá jemnosť

Klasikou, ktorou nás prikrývali ešte naši rodičia sú vlnené deky. Čim ale prikrývate svoje dietky teraz vy? Obľúbeným materiálom sa stávajú deky z mikrovlákien, fleecu, merina či akrylovej vlny. Pri výbere správnej deky, či už pre bábo alebo dospeláka, je materiál. Keďže sa pri spánku potíme, je dôležité vyberať si priedušné materiály.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa kik.cz (@kik.cz),

V každom ročnom období

Deky si môžeme voliť na základe ročného obdobia. V letných dňoch vás dokážu jemne prikryť a zbytočne sa pod nimi nepotíte. V zime si zase môžete zvoliť deku s inou gramážou výplne. Postaráte sa tak o komfortný spánok a jej špeciálne vlastnosti zabezpečia príjemné teplo. Tretím variantom je deka na celý rok, prispôsobená všetkým ročným obdobiam.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr.Michaela Schlossarek (@schlossarek.cz),

Vkusný dizajn

Deky sú aj skvelým dizajnovým kúskom. Záleží od nášho vkusu. Doplnia celkový vzhľad ktorejkoľvek miestnosti. Pri výbere sa pohrajte so vzormi, farbami či textúrou. Špeciálne podčiarknite nejaký kus nábytku práve výnimočnosťou deky. Vnesie do miestnosti pocit útulnosti a pohody. Máte jednofarebný gauč? Tak čo tak doladiť to károm alebo pásikom? Iste na trhu nájdete niečo čo vystihne váš rozmanitý vkus… Alebo máte chuť experimentovať? Tak to ste na správnej adrese. Čo tak si zvoliť úplne originálny kúsok.. Jemnú a elegantnú deku z akrylovej vlny?

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ľubica Florková (@lubicaflorkova),

Vyložte si nohy a prečítajte si o svojej novej deke…

Deka z akrylovej vlny je veľmi podobná vlnenej deke. Má svoje veľké plus, je veľmi príjemná na dotyk, jemná, hypoalergénna a čo je hlavné, ľahko sa udržiava. Bezpečne sa môže prať aj pri 60 stupňoch bez toho, aby sa znížili jej vlastnosti. Aj po mnohých praniach si zanechá svoju krásnu farbu. 

O dekách a materiáloch, vhodných na túto obľúbenú prikrývku, vie viac Ľuba. Šikovná rodáčka z Oravy, ktorá vyrába krásne handmade produkty pod značkou Nech sa ľúbi Od Ľuby. Na začiatku sa venovala hlavne tvorbe bižutérie. Postupom času si zamilovala prácu s vlnou. Hlavným spotrebným materiálom je akrylová vlna a merino. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa MyFeya (@myfeya_store),

Prezraď, čo ťa priviedlo k háčkovaniu? Chcela si si spestriť svoj interiér vlastnou tvorbou alebo si to niekde videla a zapáčilo sa ti to?

Milujem pleteniny a výrobky z vlny. U nás doma sa vždy šilo, vyšívalo a štrikovalo. Ako malé deti sme skúšali rôzne ručné práce. Ihlice som akosi pochopiť nevedela. Do vlny som sa zaľúbila na prvý pohľad a videla som v nej už hotové výrobky. Takže mojou jasnou voľbou bol háčik

Áno! Chcela som si spestriť a zútulniť domov. Vo veľkej miere to bolo kvôli tomu, že sme sa presťahovali do domčeka a nevedela som nájsť deku, akú som chcela. Keďže som bola na materskej dovolenke, tak som mala čas na to, aby som pilne po večeroch skúšala. Na prvom klbku som sa učila očká a skúšala vzory, aby som to pochopila. A potom som už išla naostro  Moja prvá uháčkovaná deka ostala mne a používame ju siedmy rok (a teda ju vôbec nešetríme).

Učil ťa niekto pliesť? Odovzdávaš toto krásne remeslo svojim dietkam? 

Mamka ani babka háčik moc neovládali, tak mi pomáhala stará babkina kniha, internet.  Veľmi vďačná som aj za trpezlivosť susedky Katky, tá mi taktiež veľa pomohla. Háčkovanie je oveľa jednoduchšie ako štrikovanie. Naviac, dá sa to zvládať pri malých deťoch. 

Pliesť sa naučili moje dve dievčatá, ešte im chýba trpezlivosť dokončiť svoje dielo. Ale aj to príde

Ako dlho sa už venuješ tvorbe?

Pleteniu diek sa venujem nejakých 7 rokov. Podľa môjho názoru, je deka skvelý darček. Najmä, ak chce človek ušetriť na darčekoch. Mňa veľmi tešila myšlienka, že moje výrobky sú pre iných aj užitočné, nielen estetické. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa I-living.cz (@ilivingcz),

Máš spočítané koľko diek si vyrobila? 

Tak nad tým som nikdy neuvažovala…. Ale keď tak zbežne spočítam, tak tých 50 ks už určite.

Ako dlho trvá výroba deky?

Je zložité odpovedať na túto otázku, nakoľko málokedy vyrábam tú istú deku. Jedno klbko mi trvá 60 – 120min, záleží od náročnosti vzoru a farby. Klbko má približne 100 g, takže keď má deka 1kg, tak mi to trvá cca 10-12 hodín čistého času. Popri mojom zamestnaní je to práca asi na týždeň. Pletenie dospeláckej deky trvá od 2 – 4 týždňov.

Aký je tvoj obľúbený materiál?

Nakoľko mám sama viac detí, som náročná na materiál. Deka musí byť príjemná na dotyk a samozrejme, musí sa dať oprať v práčke. Na ručné pranie žiadna z nás čas nemá. Deka musí byť odolná voči špine a nesmie púšťať chĺpky. Vlna, ktorú používam, je zo 100% akrylu. Je určená aj pre malé detičky. Vo všeobecnosti rada preferujem 100% bavlnu, merino, či prímesi s ovčou vlnou. 

Aká je najžiadanejšia farba/motív, o ktorú majú zákazníci záujem?

Najžiadanejšia je štvorčeková, ale aj 3D vzory. Z môjho pohľadu je to praktické. Keď na ňu položíte malé dieťa, tá deka ho objíme a cíti sa pokojnejšie. Dokonca výhoda týchto “stlpikov” oproti “dierovým vzorom” je, že sa im to prepletie pomedzi pršteky. Dieťatko sa tak rýchlo neodkope, ako pri husto tkaných prikrývkach.

Mám rada, keď si zákazníci vyberú rôzne farebné či vzorové varianty. Daná priadza má skoro 60 odtieňov (a nielen šedej :)). Iste netreba klásť zákazníkom nejaké medze. Detské deky sú zväčša pastelové, majú jemné farby. Dospelácke deky pletiem väčšinou z výrazných farieb. 

Venuješ sa aj háčkovaniu niečoho iného?

Skúšala som čiapky, šály a svetre. Ale s tým som moc spokojná nebola. Sem-tam vyrobím aj hračku. Hračky sú ale krajšie z inej priadze. Okrem toho si vyžadujú oveľa viac kľudu, nerušenia, čo je pre mňa ešte stále veľký luxus.

Máš obľúbenú farbu?

Obľúbenú farbu? Hm. Milujem farby a mám rada, keď je svet farebný. Jediné, čo viem na 100%, že nemám rada oranžovú a nie som nadšená, keď mám z tejto farby háčkovať. Inak obľubujem pastelové v kombinácii s nejakou výraznou.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa J-LINE CZ & SK (@jline.cz_sk),

Na aký účel sú tieto deky najvhodnejšie?

Všade tam, kde deku môžeme použiť. My ich doma používame aj na piknik 🙂 Sú príjemne hrejivé, no v lete sú vhodné, aj ako podložka. Sú hrubšie, takže “necítite” každý kamienok. Samozrejme, veľkú deku by ste do prírody asi neniesli – kvôli váhe. 

Pri novorodeniatkach je vždy skvelý variant, namiesto podložky pri pulte. Maminky ich radi používajú aj do postieľok namiesto perinky či v kočíku. Skvelo zahreje aj ako „deka k telke“ či originálny prehoz na posteľ, veľmi dobre drží tvar a je nekrčivá. Ten typ deky je  úžasný aj ako prikrývka, pretože je trošku ťažšia, takže pekne “priľahne človeka”. Kto rád spáva len tak prehodený a pod perinou mu je teplo, toto je tá správna varianta.

Detičky tieto deky skutočne zbožňujú. Pri rozmere 100 cm x 120 cm si ich užijú až do 3 – 4 rokov. Mnohé deti ich nosia ako svojho maznáčika. Keď mi maminky toto napíšu, je to ten najúžasnejší pocit dobre odvedenej práce.

Čo odporúčaš zákazníkom, keď si tvoju deku chcú zakúpiť? (pýtajú sa na niečo konkrétne, čo je dobré dopredu vedieť?)

Určite na farby. Keď mi zákazník skonkretizuje farby, ktoré chce, tak pošlem fotky kombinácií. Vždy aj viacero možností. Najčastejšou otázkou je pranie a údržba pletenej deky. Na priadzi je uvedené ručné pranie a max 40°. Podľa mojich skúseností, deky v pohode zvládajú aj 60°. Doma mám háčkovanú deku zo všetkých farieb. Periem ju každý druhý deň na 60°, na nej mám odskúšané, že napriek viac ako 3-ročnému praniu sa materiálom nič nestalo. Deka nezmenila tvar ani odtieň. Je stále pekne jemná. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa womanhood.sk (@womanhood.sk),

Sú nejaké dobré rady, ako sa o deku starať, aby dlhšie vydržala?

Osobne nie som zástancom aviváží. Myslím si, že to neprospieva ani samotnej priadzi. Deky z akrylu si nevyžadujú žiadne špeciálne zaobchádzanie, než iné pleteniny. Ja vždy hovorím, nech používajú deku naplno. Nesmieme zabúdať, že veci slúžia nám a nie my im. 

Tieto výnimočné deky nás majú sprevádzať všetkými našimi zážitkami. Nech nám dodávajú pocit tepla, pohodlia a zároveň rozmaznávania a luxusu. Nech sú pre nás a naše deti útočiskom a nech sa vždy do nich radi zatúlime. Vonku, v posteli či gauči, na terase, pri západe slnka a pohári vínka, v zime, keď sme chorí, či unavení….A že sa opotrebujú? No a? Nič nie je navždy. Keď si ich budete užívať, budú plné spomienok a vône dobre prežitých dní

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Na-niti (@mantinel_do_postylky),

Páčil sa vám článok? Máte vy alebo vaše ratolesti obľúbenú deku alebo prikrývku, ktorá vás sprevádza dňami a je útočiskom v ťažších chvíľach? Potešíme sa, keď článok budete zdieľať so svojimi kamarátmi, čo vedia, aké je ťažké uložiť dieťa bez tohto nevyhnutného parťáka.  Pochváľte sa nám v komentári, akú hračku či dečku má váš junior

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie