Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Obraz z polodrahokamu? Môžete ho mať doma aj vy!

O tom, ako obraz z polodrahokamu vzniká, koľko jeho výroba trvá, ako aj svoju cestu k umeniu vám v nasledujúcom článku predstaví umelkyňa Klaudia Mečiarová.

Ako ste sa dostali k umeniu? Študovali ste na nejakej umeleckej škole?

Vo svojom živote som dlho hľadala nejakú činnosť, ktorá by ma nejakým spôsobom napĺňala. Mám vyštudovanú hotelovú akadémiu, takže som najprv pôsobila v hotelierstve, ale časom som zistila, že mi v živote niečo chýba. Potom som sa stretla s umením a odvtedy je súčasťou každého môjho dňa. 

Akému typu umenia a ako dlho sa venujete? 

Venujem sa viacerým kreatívnym činnostiam ako je líčenie, maskérstvo špeciálnych efektov a v neposlednom rade maľovanie obrazov. Už to budú dva roky, odkedy som začala. 

Technika tvorby, ktorej sa venujete sa volá geode resin art. Vedeli by ste našim čitateľom priblížiť, o čo presne ide a čím je charakteristická?

Ide o abstraktné umenie, ktoré sa tvorí z epoxidovej živice a polodrahokamov, vďaka ktorým získava obraz vysoký lesk a 3D efekt. Táto technika do istej miery kopíruje úkazy z prírody, znázorňuje rez kameňov, rôznych polodrahokamov. 

Umenie geode resin art nie je na Slovensku veľmi známe. Ako si získalo vašu pozornosť? 

Prvýkrát som niečo vytvorené pomocou tejto techniky videla na Instagrame. Zaujal ma profil istej nemeckej umelkyne, ktorá sa tomu venovala. Na základe toho som si povedala, že by som niečo také chcela vyskúšať a začala som si o tom zisťovať viac. Všetok materiál a nástroje, ktoré som na tvorbu potrebovala, som si postupne objednávala a skúšala s nimi tvoriť. 

Je geode resin art technika, ktorá má presné kroky tvorby? Viete našim čitateľom prezradiť, ktoré to sú? 

Celý proces tvorby začína prípravou drevenej dosky, ktorú vyrežem do vhodného tvaru. Drevo následne nastriekam a namaľujem základnou farbou. Potom spravím okraje, pri niektorých typoch kameňov používam omietkové materiály a pri niektorých PUR penu. Ďalej nalepujem kamene, polodrahokamy a glitre, ktoré zalejem prvou vrstvou živice. Živica z pravidla tuhne 48 hodín, niektoré typy aj kratšie. Keď vrstva vytvrdne, zalievam ďalšiu a tento proces sa opakuje, až kým nie som s obrazom úplne spokojná.

Čo je pre vás inšpiráciou k tvorbe?

Inšpiráciu nachádzam hlavne v prírode a samotných polodrahokamoch. Tvorba totiž začína tak, že si vyberiem konkrétny kameň, ktorému prispôsobujem celý obraz a farby.

Okrem obrazov sa venujete aj tvorbe dizajnových podnosov. Ide o rovnakú techniku?

V podstate áno, tiež sa používa epoxidová živica a polodrahokamy.

Baví vás viac tvorba obrazov alebo podnosov?

Radšej sa venujem tvorbe obrazov. Hoci je s tým o niečo viac práce, výsledok vždy stojí za to.

Počas tvorby musí obraz niekoľkokrát schnúť. Koľko teda trvá, kým sa dostanete od myšlienky k hotovému obrazu?

Tvorba obrazu trvá 2 až 3 týždne. Záleží to od veľkosti aj zložitosti obrazu.

Venujete sa aj tvorbe obrazov na objednávku? Do akej miery viete vyhovieť požiadavkám zákazníka?

Áno. Záujemcovia ma zvyknú kontaktovať cez moju stránku na Facebooku a Instagrame, či telefonicky alebo emailom. Väčšinou to funguje tak, že mi ľudia pošlú fotku interiéru, v ktorom by chceli mať obraz umiestnený a dohodneme sa na výbere kameňa aj farieb. Celkový dizajn a tvar ale už nechávajú na mňa.

Keď sa zamyslíte nad svojimi umeleckými začiatkami, pamätáte si svoje prvé dielo?

Áno, áno, prvý obraz si pamätám Má ho moja kamarátka, ktorej sa strašne páčil, v Luxembursku. Ja som s ním úplne spokojná nebola, nebol úplne vydarený. 

Máte nejaký obľúbený obraz?

Nemám, každý jeden je originálny a má v sebe niečo zaujímavé. Myslím, že každý človek si v ňom nájde niečo symbolické.

Dajú sa vaše diela niekde naživo vidieť?

Áno, robievam výstavy. Nedávno jedna skončila v Laugarició v Trenčíne. V marci 2020 chystám ďalšiu výstavu, tentokrát v Luxembursku.

Aké sú vaše ďalšie plány so značkou? Kam by ste sa chceli posunúť? 

V rámci tvorby by som sa okrem obrazov a podnosov chcela začať venovať tvorbe kachličiek do kúpeľne. Išlo by o väčšie kachličky, ktoré by boli vytvorené rovnakou technikou, akou vyrábam obrazy. Taktiež ma láka zahraničie, takže by som veľmi rada svoje umenie prezentovala vo viacerých krajinách za hranicami. 

Oživíte interiér u vás doma obrazom z polodrahokamu? Tešíme sa na vaše komentáre.

Andrea

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 8x
  • 0x
  • 0x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie