Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Koľko stojí váš čas? Zaujímavosti a fakty o hodinách

V krátkosti o histórii

Slnko, voda a piesok boli prvé prostriedky na meranie času. Aj keď tieto staré hodiny dávali ľuďom priblíženie času, neboli príliš presné ani spoľahlivé.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa MiLenka Morongová (@m.milenka),

Prvé mechanické hodiny boli vyvinuté v Anglicku (1386) a Francúzsku (1389). Mechanické hodiny boli samozrejme omnoho presnejšie.
Po počiatočnom narodení mechanických hodín nastal ďalší veľký vývoj hodín asi pred 500 rokmi. Peter Heinlein, narodený v Nemecku, vynašiel prvé moderné mechanické hodiny. Jeho hodinky boli zhotovené z pozlátenej mosadze, mali len jednu ručičku a vydržali ísť štyridsať hodín. Odhad aktuálnej ceny týchto hodiniek je medzi 50 a 80 miliónmi dolárov.

mosadzné hodinky
By Philipp Melanchthon – Walters Art Museum: Home page Info about artwork, Public Domain
6 faktov a zaujímavostí
Mince v hodinách?

Za presný čas na londýnskom Big Bene je zodpovedný malý zväzok starých mincí. Každá minca pridaná alebo odobratá z kyvadla spôsobuje, že hodiny idú rýchlejšie alebo pomalšie o 4 desatiny sekundy za deň.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Humbook (@humbook),

Hodiny aj na mesiaci

Astronaut Buzz Aldrin sa po Mesiaci prechádzal s hodinkami modelu Omega. Vo výbave ich mali aj iní astronauti ako aj Neil Armstrong, no pri pamätnom výroku „Jeden krok pre človeka…“ ich nechal vnútri pristávacieho modulu Lunar Lander.

hodinky
By Sandstein – Own work, CC BY 3.0,
Internet má vlastný čas

Inštitút v Colorade vytvoril hodiny tak presné, že za 20 miliónov rokov nestratia ani nepridajú ani sekundu. Tieto hodiny sú používané na internetový čas.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dárkovej CZ (@darkovejcz),

Koľko stojí najdrahší čas?

Najdrahšie predávané hodinky Rothschild Faberge Egg boli predané do ruskej zbierky v novembri 2007. Získali v aukcii nepredstaviteľných 13,5 milióna EUR.

najdrahšie hodinky
St petersburg 2018 hermitage general staff faberge rotschild clock egg cockerel (46530222592).jpg|St petersburg 2018 hermitage general staff faberge rotschild clock egg cockerel (46530222592)
Hodiny s najväčším ciferníkom

V centrálnej veži vládnej budovy Abraj Al Bait sa nachádzajú najväčšie hodiny na svete. Veža Makkah Royal Clock Tower má ciferník s výškou vyše 42 metrov a samotné hodiny sú namontované na komplexe s výškou 601 metrov.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ► ᒍᗩᑎᔕᕼEᖇ ᗩᕼᗰEᗪ◄ (@jansher__ahmed),

Hodinky ako darček? Určite nie!

Ak v Číne darujete niekomu hodiny, znamená to koniec vzťahu alebo dokonca koniec života príjemcu. Hodiny sú jedným z nešťastných predmetov.”

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa RV Wood design (@rv_wood),

Začiatkom 17. storočia sa ľudia začali viac venovať dizajnu nástenných hodín. Vlastníctvo nástenných hodín bolo znakom vyššej triedy a prestíže. V súčasnej dobe hodiny prichádzajú takmer v každom tvare, dizajne a farbe.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa dizajnove.sk (@dizajnovesk),

To, aké hodiny si zvolíte do vašej domácnosti necháme len na vás. Máte nejaké obľúbené vzory alebo tvary nástenných hodín? Podeľte sa o ne v komentári a nezabudnite prejaviť svoju lásku k Beevam tým, že budete zdieľať a lajkovať naše príspevky 🙂

DoDo

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie