Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

V Bratislave sa opäť otvoria brány kúpeľov Grössling. Kedy?

Viac než storočná história

Kúpele Grössling si pamätajú úplne iné časy. Budovu postavili ešte v roku 1895, čiže takmer dve desaťročia pred prvou svetovou vojnou. Kúpele spočiatku niesli názov Bad Poszony a vlastnila ich bratislavská Priemyselná banka. Výbava zodpovedala vtedajšiemu štandardu, nechýbali sedacie ani vaňové kúpele. V roku 1917 pôvodný majiteľ odpredal objekt Prešporskej obchodnej a úverovej banke a prvýkrát sa objavuje označenie Grössling.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Matúš Vallo (@matus.vallo),

Za prvých 35 rokov svojej existencie boli kúpele trikrát rozširované, pridané boli ďalšie miestnosti, dokonca aj byty, či veľký plavecký bazén. V priestoroch sa organizovali plavecké súťaže, učiť plávať sa tu chodili mladí aj starší. Kúpele fungovali až do roku 1994, kedy sa ich brány otvorili posledný krát.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Ftáček (@miro.68),

Čo nás čaká?

Komplexná rekonštrukcia kúpeľov je naplánovaná na obdobie rokov 2022 a 2023. Celý projekt má na starosti bratislavský splnomocnenec pre tvorbu mestského priestoru Gábor Bindics. Práve tento pán bude rozhodovať o tom, čo a ako sa zachová, čo obnoví, ale aj čo pôjde preč.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Alex Trajanov-Godmas (@atdesign01),

Rieši sa napríklad to, či budú v kúpeľoch dni výhradne pre mužov či ženy, či sa budú používať kúpacie čapice a podobne. Niečo sa šepká aj o novom vonkajšom bazéne a dostavbe ďalších. Aj keď súťaž bude vyhlásená až na ďalší rok a realizácia prebehne ešte neskôr, už teraz okolo kúpeľov Grössling panuje čulý ruch. Rieši sa totiž statika budovy, prezerajú sa pôvodné plány a pripravujú nové.

Veríme, že v roku 2023 sa dočkáme nových priestorov s nádychom tradičnej kúpeľnej liečby.

Posibr

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie