Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Provensálsky štýl vnesie nádych prírody a noblesy k vám domov

Pastelové farby

Čo sa týka ladenia farieb, zvyčajne sa používajú pastelové farby: mliečna, béžová, olivová, slnečnicová, okrová a terakotová, v tónoch veľmi ,,tlmených“. Farebnú paletu dopĺňa aj modrá a všetky jej odtiene. ,,Dotyk mora“ môžete pretaviť aj v dekoráciách, ako napríklad mušle alebo rybárske siete. Na steny môžete použiť obklad z bieleho dreva, tehiel alebo kameňa. Všetko vynikne v priestranných miestnostiach, osvetlených prirodzene.

provensálsky nábytok
http://interiorgod.com/25-refined-provence-living-room-design-ideas/
Prírodný nábytok

Možno viac ako funkčnosti sa dáva prednosť dekoratívnosti. Najčastejšie tento štýl reprezentuje drevený biely nábytok, ktorý pôsobí,,staro“ a rustikálne. Starožitnosti, ako napríklad stolička s vyrezávanými nohami, alebo skrinka ,,opotrebovaného vzhľadu“, zapadnú do tohto stylingu. Provensálsky nábytok býva vyrobený zo svetlého dubu alebo gaštanu. Kovanie by nemalo byť masívne, skôr ,,rafinovane“ jemné.

provensálsky štýl
https://www.vidieckystyl.sk/byvanie-s-francuzskou-noblesou/
Oblé vane sú šik!

V kúpeľni dominujú oblé tvary. Vane môžu stáť na zaujímavo zdobených nožičkách.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ČESKÉSTAVBY.cz (@ceskestavby),

Svietniky a lustre

Typické ,,pompézne“ lustre, prevzaté z francúzskych palácov, sa hodia k tomuto dizajnu. Je tento francúzsky štýl niečo pre vás? Zariaďte si byt podľa týchto 5 rád, ktoré vás presvedčia, že láska je poézia zmyslov.

Kvety a kvetinové vzory

Kvety tvoria dôležitú dominantu. Možno aj preto, že veľa ulíc a námestí v oblasti Provence nesú ich názvy. Ozdobte si dom živými ružami, alebo ešte typickejšími levanduľami. V kuchyni si do hlinených nádob zasaďte rôzne bylinky.  Rovnako aj steny môžu byť kvetované. Izbové rastliny sú tiež samozrejmosťou.

Ozdoby z porcelánu, keramiky a tkaniny

Textílie s prírodnými a zvieracími vzormi sa využívajú na zdobenie interiéru. Prakticky žiadna keramická alebo textilná vec nie je bez kvetinového vzoru. Zbytočné veci odložte do prútených košíkov. Či už v spálni alebo v obývačke, vankúše s čipkou alebo obalené hodvábom, dodajú pocit tepla. Snažte sa zladiť rôzne vázy, vystavené tanieriky či sošky s dávkou vkusu, inak bude interiér pôsobiť ,,gýčovo“.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Luxury Decor E Arte? (@luxurydecor_earte),

Záclony a závesy

Žalúzie vymeňte za závesy. Pôsobia nežnejšie a dodajú nádych vidieka. Tak ako v iných prvkoch, aj tu treba staviť na prírodné materiály.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Hanna Kristiina Amy (@xoamysnordic),

Už zo spomenutého vyššie vyplýva, že typický francúzsky provensálsky štýl je plný detailov, dekorácií a dodá vám pocit, že ste preč od rušného veľkomesta plného naháňajúcich sa ľudí a stresu. Ak sa vám tento vidiecky štýl páči a chystáte sa zaradiť jeho prvky do svojho bývania, určite pracujte s krásnou a voňavou levanduľou napríklad vo forme vencov alebo si vyrobte vrecúška, ktoré ňou naplníte. Už po vstupe do interiéru sa tak prenesiete do príjemnej atmosféry.

Lampáš a váza s levanduľou
Zdroj foto: Alena Ozerova / Shutterstock.com
Svetlý priestor

Provensálsky štýl a jeho prvky si už určite viete veľmi dobre predstaviť a ak ste jeho fanúšikom, tak rozmýšľate, aké doplnky by sa hodili práve do vášho domova. Tento štýl je charakteristický tým, že využíva čo najviac denného svetla, ktoré po zapadnutí slnka nahradia dizajnové lampáše starodávneho vzhľadu. Mosadz či biela farba, pod ktorou sa objavuje drevo. To je to, čo vystihuje provensálsky štýl.

Inšpirácia v samotnom Francúzsku, nákup doma

Inšpiráciu môžete načerpať, keď sa vo Francúzsku vyhnete veľkým mestám a zamierite na južný vidiek krajiny. Malé zapadnuté dedinky, úzke uličky, slnko nad hlavou, chutné víno a duch francúzskeho elegantného štýlu. Autentické doplnky do bytu si však nemusíte nosiť až z ďalekého Francúzska, ak chcete tento francúzsky štýl preniesť k vám domov. Tento interiérový dizajn je už taký rozšírený a vyhľadávaný, že nebudete mať problém si kúsky zaobstarať aj tu.

Pravdou je, že tento romantický provensálsky štýl sa hodí najmä do rodinných domov, kde je práve aspoň čiastočné spojenie s “prírodou”, ak máte prístup hneď na záhradu plnú zelene, kvetov, stromov či kríkov. Aj terasy vyzerajú v tomto štýle veľmi lákavo. Stačí drevený nábytok s podsedákmi s kvetinovým vzorom, šálka kávy a na keramickom tanieriku voňavý koláč. Už ste sa aj vy v mysli preniesli do Francúzska?

DomiCe

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie