Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Živé rastliny, ktoré nepotrebujú vodu, kyslík ani svetlo! Majte ich doma aj vy!

Ako je to možné?

Mnohých to možno prekvapí, ale tradičné machové obrazy, ktoré sú veľmi obľúbenou dekoráciou v moderných interiéroch, sú robené zo stabilizovaných rastlín. Ich dlhovekosť zabezpečuje špeciálna technológia. Rastlinky sú prispôsobené a stabilizované tak, aby nevyžadovali žiadnu ďalšiu údržbu či opateru. Mach, z ktorého sa vyrábajú machové steny, obrazy či dekorácie síce pochádza z prírody, ale je dovážaný a upravený tak, aby si zachoval svoju farbu a tvar.

Photo by @koneridesign
Čo znamená stabilizácia machu?

Machové steny a obrazy vnesú instantný kúsok prírody k vám domov, len za istých podmienok. Keďže je mach dovážaný zo škandinávskych lesov je potrené ho ošetriť a stabilizovať. Aké je ale tajomstvo tohto živého obrazu bez vody, slnka a vzduchu? Proces stabilizácie spočíva v tom, že sa rastlinky ponoria do glycerínu. Táto látka nahradí vodu v machu a tak zachová rastlinka svoj „ živý“ vzhľad. Za optimálnych podmienok a použitia zachovaných rastlín aj kvetov zostávajú také krásne niekoľko rokov. Mach a použité rastliny sa dajú aj dopĺňať alebo jednoducho vymeniť, aby tento umelecký kúsok vyzeral výborne čo najdlhšie. Môže sa stať, že počas stabilizovania môže dôjsť k strate prirodzenej farby. Aj to má riešenie! Vyblednutá farba sa nahradí potravinárskymi farbami.

Photo by @koneridesign
Ktorý je ktorý?

Širokú paletu farieb a všestranné použitie ponúka Islandský mach- lišajník. Nádherne dokáže rozžiariť interiér a použitím správnych odtieňov dodá akejkoľvek miestnosti správny šmrnc. Tu nájdete ideálnu dekoráciu, alebo typ na super darček 😉

Photo by @koneridesign

Klasika, ktorá sa využíva hlavne ako podkladový materiál na obrazy či steny sa nazýva Flatmoss. Machy používané na tieto výrazné doplnky a steny väčšinou pochádzajú zo Škandinávie. Flatmoss alebo aj – plochý mach, je ale presne tá tradičná rastlinka, ktorú vidíme keď vstúpime aj do nášho lesa, v ktoromkoľvek regióne na Slovensku. Mach, ktorý sa používa je špeciálny, preto by ste mali v prípade záujmu skôr poprosiť odborníka o pomoc alebo si originálny doplnok interiéru nechať vyrobiť.

Photo by @koneridesign

Čo by sa  nám oveľa ťažšie v slovenských lesoch hľadalo, je typ machu s názvom Bolmoss. Je to taký nádherný kopčekový mach, ktorý okamžite keď ho vidíte chcete pohladkať. Je skutočne výrazným prvkom na stenách a ideálny doplnok k plochému machu.

Photo by @koneridesign
Aká je životnosť machového obrazu?

Ak nebudete machový obraz či stenu zalievať ani vystavovať priamemu slnečnému žiareniu, vydrží aj desať rokov. Je to trošku paradox a väčšina z nás má hneď chuť túto zeleň na stene pokropiť aspoň pár kvapkami vody. Tento 100% akustický materiál, by to skôr poškodilo ako mu prospelo.

Photo by @Koneridesign

Machové obrazy, hodiny, machové steny, teakové misky, logá firiem sú originálnou pastvou pre oči. Vďaka ich dizajnovým vlastnostiam môže získať aj váš dom, byt či kancelária jedinečný štýl.

Photo by @koneridesign

Ako sa vám machové steny a obrazy pozdávajú? Myslíte, že by to oživilo vašu stenu v obývačke alebo dokonca v kancelárií?

Larjen

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 10x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie