Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Strešné krytiny – typy a ich vlastnosti. Ako vybrať správne?

Keramická strešná krytina

Keramická krytina sa zvykne nazývať taktiež aj pálená strešná krytina. Ide o krytinu, ktorá má výbornú mechanickú pevnosť. To znamená, že dokáže veľmi dobre odolávať zaťaženiu snehom, či silným nárazom vetra.

Proces výroby keramických škridiel pozostáva z pálenia hliny, ílu alebo iných ílovitých materiálov. Podmienka je tu však taká, že podiel hliny v íle musí byť v rozmedzí 40-60%. Vďaka zloženiu, spracovaniu a výpalu, ktorý prebieha pri vysokých teplotách sa pálená strešná krytina stáva ohňovzdornou a nehorľavou.

Keramické škridle sa opracúvajú ťahaním a razením. Čo sa týka farby tejto strešnej krytiny, tak tá je určená podielom kovu, ktorý obsahuje základná výrobná surovina.

Keramická krytina nie je náročná na údržbu. Nevyžaduje dodatočné ošetrovanie, žiadne nátery, farbenie a ani čistenie. To môže byť rozhodujúci faktor pri výbere, pokiaľ neviete, ako vybrať vhodnú strešnú krytinu.

Keramická strešná krytina
Photo by manfredrichter on Pixabay
Betónová strešná krytina

Betónová strešná krytina je oproti keramickej krytine ekonomicky výhodnejšia. Navyše vďaka svojej širokej škále farebných variácií a tvarov, je vhodná na takmer všetky typy budov. Možno ju tak použiť na rodinné domy, horské chaty, ale i na pamiatkové budovy.

Táto strešná krytina sa vyznačuje vynikajúcou pevnosťou. To je veľmi vhodné najmä pri nepriaznivom počasí, ako je napríklad silný vietor, búrka alebo krupobitie. Výborne odoláva aj voči mechanickému tlaku na strechu, ktorý môže byť spôsobený pohybom po streche, či väčšej vrstve napadnutého snehu.

Betónová škridla sa vyrába z portlandského cementu, piesku, vody a prímesí. Taktiež, ako keramická škridla, aj betónová môže byť zhotovená razením alebo ťahaním. Z hľadiska tvaru má betónová krytina veľa možností. Osvedčenou a veľmi rozšírenou je tzv. bobrovka. Medzi inak tvarované patrí napríklad krytina z vlnoviek, z korýtok, jednodrážková a dvojdrážková škridla.

Betónová strešná krytina
Photo by tortugadatacorp on Pixabay
Strešná krytina na plochú strechu

Pri plochých strechách máte na výber krytinu z asfaltovaných pásov alebo krytinu fóliovú.

Asfalty sú zmesi radu zlúčenín prevažne uhľovodíkového charakteru. Asfalt je vo vode takmer nerozpustný, nenapúča, len na povrchu prijíma stopové množstvo vody. Tento materiál je preto veľmi vhodný proti vode a teda aj na ploché strechy, kde by sa voda mohla zdržiavať.

Alternatívou k asfaltovým pásom fóliové hydroizolácie. Najčastejšie používané fólie sú z mäkčeného polyvinylchloridu (mPVC), termoplastického polyolefínu (TPO), prípadne syntetické kaučukové membrány (EPDM).

strešné krytiny a náradie
Obrázok od addison11 z Pixabay
Ak sa vám článok páčil, nezabudnite nám dať lajk. Do komentára nám môžete napísať, akú strešnú krytinu máte na svojom dome vy. Budeme sa tešiť na vaše odpovede.
Martin
beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie