Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Na týchto 5 kritérií nezabúdajte pri výbere klimatizácie

Na výber máte viacero typov klimatizácie:

  • mobilná klimatizácia je vhodná do menších bytov a dá sa s ňou manipulovať podľa potreby. Slúži hlavne na nárazové ochladzovanie miestnosti. Stačí zapojiť do zásuvky a rovno chladí.
  • kazetová klimatizácia je typická pre kancelárske a obchodné priestory.
  • typ split klimatizácie je najčastejšie používaný v domácnostiach. Je tvorený z dvoch častí – chladiacej jednotky umiestnenej vo vnútri a kondenzačnej – vonku. Sú prepojené potrubím s izoláciou, ktorá zabraňuje tepelnej strate.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Martnextdoor (@martnextdoor),

Správny výber miestnosti

Je potrebné si uvedomiť, aká je veľkosť a rozloha miestnosti, do ktorej bude klimatizácia umiestnená. Odporúča sa ju inštalovať tam, kde trávite najviac času. Ak sa vám v lete zle zaspáva, určite zvážte jej umiestnenie v spálni. Pred kúpou by ste mali zohľadniť orientáciu miestnosti, typ okien, výšku stropu ale aj iné zdroje tepla v miestnosti.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Klima AS d.o.o. (@klimaasdoo),

Hlučnosť

Vo všeobecnosti platí, čím má klimatizácia vyšší výkon, tým je hlučnejšia. Pre vaše pohodlie dávajte prednosť zariadeniu, ktorého hladina zvuku je nižšia ako 30 dB. Pri výbere bytových klimatizácií sa nemusíte obávať vysokej hlučnosti. Výrobcovia zohľadňujú, že sa jedná o klimatizáciu do obytných priestorov.

Nižšiu hlučnosť zabezpečuje technológia invertor. Moderné klimatizácie umožňujú nastavenie tichého režimu počas nočnej prevádzky, vďaka ktorému sa postarajú o váš ničím nerušený spánok.

Výkon klimatizácie

Pravidlom číslo jedna ostáva, že čím vyšší výkon, tým vyššia spotreba elektriny. Ak sa však rozhodnete pre nižší výkon, nemusíte dosiahnuť požadovanú teplotu. Zároveň však zvážte veľkosť priestoru, v ktorom budete klimatizáciu využívať. Výkon klimatizácie si orientačne môžete vypočítať podľa veľkosti priestoru, ktorý potrebujete ochladiť. Na 10 m² klimatizovaného priestoru, je potrebný 1 kW chladiaceho výkonu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Klimy.net (@klimy.net_klimatizacie),

Umiestnenie

Aby bola klimatizácia efektívna, je potrebné ju vhodne umiestniť. Pokiaľ sa jedná o splitovú klimatizáciu, tá sa najčastejšie umiestňuje na bočnú stenu do výšky 2 – 2,5 metra, prípadne pod parapetnú dosku. Mali by ste myslieť aj na umiestnenie vonkajšej jednotky, ktorá odvádza kondenzát. Umiestnenie mobilnej interiérovej klimatizácie nie je až taký podstatné a závisí hlavne na majiteľovi.

Kat

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie