Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Ako udržať kyticu čo najdlhšie čerstvú? Vyskúšajte tieto rady

Či už ste kyticu dostali, kúpili sami sebe pre radosť alebo niekomu inému k sviatku, v každom prípade chcete, aby vydržala čerstvá čo najdlhšie. Rezané kvety vo váze zútulnia každý interiér a môžu vám robiť radosť ešte dlhšie, ak im venujete správnu starostlivosť.

First things first!

Ak chcete, aby vám vydržala kytica čo najdlhšie krásna, vyberajte vždy len čerstvé a kvalitné kvety. Ak je to možné, nakupujte v osvedčenom kvetinárstve, s ktorým máte dobré skúsenosti. Už pri výbere si všímajte, či nie je kvetina zvädnutá, mala by mať výrazné a sýte farby. Skontrolujte tiež, či nemá poškodené listy a stonky, alebo či nie je zmrznutá. Mnohí kvetinári skladujú kvety v chladiacich boxoch príliš dlho. Tie potom síce vyzerajú veľmi sviežo, no v teple rýchlo odkvitnú.

Množstvo ľudí nakupuje kytice v supermarketoch či obchodných reťazcoch. Áno, je pohodlné vybaviť kúpu kytičky spolu so šunkou a rožkami, no o tieto kvety nie je odborne postarané a, priznajme si, už pri pokladni vyzerajú biedne. Namiesto toho si nájdite čas a navštívte kvetinárstvo, ak sa chcete zo živej dekorácie tešiť čo najdlhšie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Clivia Kvetinarstvo ? (@clivia_kvetinarstvo),

Zrezávať, zrezávať, zrezávať!

Kvetom je vždy pred umiestnením do vázy treba zrezať stonky, ideálne ostrým nožom. Zrezávajte ich pod tečúcou vlažnou vodou, aby sa do stonky dostalo čo najmenej kyslíka. Režte šikmo, približne pod uhlom 45 stupňov, aby ste čo najviac zväčšili plochu rezu a umožnili tak dostatočný prísun vody a živín. Odrežte asi 1 až 2 centimetre a zbavte stonku aj všetkých listov, ktoré by mohli zostať vo vode. Tento proces opakujte pri každom vymieňaní vody.

Napadlo vám niekedy napustiť do vázy teplú vodu?

Voda vo váze by mala byť vlažná alebo izbovej teploty, ale najmä čerstvá. Je preto dôležité vymieňať ju každý deň alebo každé dva dni, no napríklad tulipánom stačí vodu len dolievať. Ak pridávate výživu pre rastliny, vodu dolievajte raz za dva až tri dni.

Dbajte na to, aby bola namočená len stonka, nie listy, pretože tie môžu rýchlo začať hniť. Pri väčšine druhov kvetov sa odporúča, aby voda siahala približne do 2/3 stonky, no také ruže, potrebujú viac vody, približne do 3/4 stonky. Chryzantémy a gerbery zas potrebujú práve naopak málo vody, len do výšky 2 – 3 cm od konca stonky.

Možno vás to prekvapí, ale ružiam prospieva teplá voda, minimálna teplota je 35 °C! Vo všeobecnosti platí, že čím je kvet dlhšie bez vody, tým teplejšiu vodu potrebuje.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Clivia Kvetinarstvo ? (@clivia_kvetinarstvo),

Váza musí byť pekná, ale aj…

Rezaným kvetom sa darí najlepšie v sklenenej alebo keramickej váze, ktorá musí byť predovšetkým čistá. Umývajte ju preto pri každom vymieňaní vody. Prípadné nečistoty by mohli spôsobiť vznik kalov a množenie baktérií. Sklenené vázy môžete pokojne dať do umývačky riadu. Keramické dôkladne vydezinfikujte, ideálne prípravkom s prísadou chlóru. Potom ich ale nezabudnite dobre vypláchnuť.

Plastom sa v tomto prípade radšej vyhnite. Okrem toho, že potešíte matku prírodu, plastové vázy môžu výrazne znížiť čerstvý vzhľad rezaných kvetov.

čerstvo odtrhnutá biela ruža v dlani ženy
Autor fotky: Lisa Fotios na Pexels
Nie je jedno, kam kyticu položíte

Váze s kvetmi by ste mali nájsť chladnejšie miesto, tam vám vydržia krásne najdlhšie. Nie je vhodné umiestniť ich na priame slnko, k radiátorom či do prievanu. Kvetinové aranžmány nikdy neukladajte ani do blízkosti televízorov či monitorov. Vďaka teplu, ktoré tieto zariadenia vyžarujú, kvety oveľa rýchlejšie zvädnú. Pozor by ste si mali dať na misku s ovocím, pretože kvety a ovocie sa nemajú príliš v láske. Etylén, ktorý sa uvoľňuje hlavne z jabĺk a banánov, urýchľuje vädnutie kvetov.

Na noc odporúčame presunúť vázu s kvetmi do najchladnejšej miestnosti a ak máte možnosť, pokojne aj do chladničky!

Čo keď kvety zvädnú?

Ak kvety sklonia hlávky z nedostatku vody, môžete skúsiť namočiť stonky na celú noc do vody. Zvädnuté kvety však bez milosti z kytice vyberte a vyhoďte, pretože rýchlo začnú hniť a uškodia ostatným kvetom vo váze.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Clivia Kvetinarstvo ? (@clivia_kvetinarstvo),

Vyskúšajte aj tieto babské rady
  • Medená minca alebo drevené uhlie vo váze vraj zabraňujú množeniu baktérií a tvorbe plesní.
  • Hnitie stoniek pomôže zastaviť strúčik cesnaku.
  • Vlažný zelený čaj údajne vzpruží vašu kyticu.
  • Ružiam by sa malo lepšie dariť, ak im vo vode rozpustíte pol lyžičky cukru.
  • Rozdrvená tabletka aspirínu vraj udrží kvety dlho čerstvé. Vodu potom stačí dolievať a meniť raz za tri dni.

Nezabudnite, že živé kvety sú dokonalým oživením a doplnkom interiéru aj v prípade, že sa snažíte predať nehnuteľnosť. Ďalšie cenné rady, ktoré pomôžu pri predaji nehnuteľnosti, spísala naša homestagerka Kika a prekvapí vás, aké sú jednoduché.

Maťka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie