Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Tip na výlet: unikátne drevené kostolíky na Slovensku

Po celom Slovensku sú roztrúsené malebné drevené kostoly, ktoré spája výnimočná stavebná technológia – pri ich výstavbe sa používalo výlučne drevo, preto v nich dodnes nenájdete ani jeden klinec. Podľa historických záznamov bolo kedysi na Slovensku viac ako 300 takýchto drevených kostolov, v ktorých sa štýlovo prelínali prvky západnej, najmä rímskej a východnej byzantskej kultúry. Dodnes sa zachovalo okolo 60 unikátnych sakrálnych pamiatok pôvodom zo 16. – 18. storočia.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Miroslav Pecho (@pechinomirino),

Väčšina kostolíkov stále slúži ľuďom a mnohé môžete navštíviť aj ako turisti. Pozrite si náš výber najkrajších drevených kostolíkov a využite posledné letné dni na netradičný výlet za možno nepoznanými krásami Slovenska.

Bodružal

Gréckokatolícky Chrám sv. Mikuláša v obci Bodružal (okres Svidník) je jedným z najstarších drevených chrámov na Slovensku a jeho výstavba sa datuje do roku 1658. Kostol zasiahol počas druhej svetovej vojny granát, ktorý našťastie, nevybuchol. Nebojácne Bodružalčanky ho riskujúc vlastný život vyniesli von, kde bol zneškodnený vojakmi. Pozorní návštevníci aj dnes nájdu v streche kostola pamiatku na túto udalosť. Kostol v Bodružale sa dostal aj na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Milan Zachar (@milan_zachar),

Hronsek

Neďaleko Banskej Bystrice v obci Hronsek sa nachádza Drevený artikulárny kostol postavený v roku 1726. Má až 1100 miest na sedenie a obklopujú ho mohutné storočné lipy, ktoré tu boli zasadené pri vysviacke kostola. Samotný chrám má výbornú akustiku a amfiteatrálne usporiadanie miest, vďaka čomu každý dovidí až na oltár. Má päť vchodov, tridsať okien a ženil sa v ňom napríklad Andrej Sládkovič. V roku 2008 bol takisto zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa SRDCOM PO SLOVENSKU (@srdcomposlovensku),

Frička

Jeden z najkrajších slovenských drevených kostolov nájdete v dedinke Frička v okrese Bardejov. Vypína sa v strede obce už od roku 1829 a je, podobne ako mnohé iné, zasvätený sv. Michalovi Archanjelovi.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa @deichtine,

Ladomirová

Gréckokatolícky Chrám svätého Michala v Ladomirovej (okres Svidník) patrí k architektonicky najhodnotnejším a najreprezentatívnejším dreveným kostolom. Bol postavený v roku 1742 a je zasvätený sv. Archanjelovi Michalovi. Od roku 2008 figuruje na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mischo (@drevenykostolik.cerkov),

Dobroslava

Drevený kostol v dedinke Dobroslava v okrese Svidník je zasvätený svätej Paraskeve a bol postavený už v roku 1705. Tri nerovnako vysoké kupoly zakončené vežami s baňami dodávajú chrámu jeho charakteristický a jedinečný vzhľad.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Cerkwie (@cer.kwie),

Bardejovské Kúpele

Gréckokatolícky drevený Kostol Ochrany Presvätej Bohorodičky bol v roku 1730 postavený v obci Mikulášová (okres Bardejov), no v roku 1931 ho premiestnili do skanzenu – Múzea ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch. Kostolík je výnimočný hlavne zaujímavou vonkajšou farebnou výzdobou.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mischo (@drevenykostolik.cerkov),

Šemetkovce

Gréckokatolícky drevený Chrám svätého Michala postavený za obcou Šemetkovce (okres Svidník) pochádza z roku 1752. Vedľa kostola stojí mohutná drevená zvonica s troma zvonmi.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Katarzyna Pec (@katarzyna_pec),

Miroľa

V obci Miroľa (okres Svidník) nájdete gréckokatolícky Kostol Ochrany Presvätej Bohorodičky z roku 1770. Patrí k najznámejším slovenským dreveným chrámom a dodnes sa v ňom pri bohoslužbách používa cirkevnoslovanský jazyk ako dedičstvo slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa JM FC (@superjuanmalote),

Ruská Bystrá

Gréckokatolícky Chrám Prenesenia ostatkov svätého Mikuláša v obci Ruská Bystrá (okres Sobrance) bol postavený v roku 1730. Tvarom môže pripomínať tradičné roľnícke domy, no aj kostolík v Ruskej Bystrej je súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Anton (@tonicove),

Nižný Komárnik

Pôvodný gréckokatolícky drevený chrám v obci Nižný Komarník bol postavený už v 18. storočí, no počas prvej svetovej vojny vyhorel. Dnešný Kostol Ochrany Presvätej Bohorodičky navrhol známy ukrajinský architekt Volodymyr Sichynskyi a bol postavený v roku 1938. Je jediným z radu slovenských drevených kostolíkov, ktorý projektoval profesionálny architekt.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana (@zuz_kos),


Navštívili ste niektorý z nášho zoznamu krásnych drevených kostolíkov na Slovensku? Napíšte nám, či vyhľadávate pamiatky zapísané do kultúrneho dedičstva UNESCO.

Maťka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie