Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Povinná inštalácia OZE na nových budovách sa stáva realitou

“Už dosiahnutie energetickej triedy A1 je takmer nemožné bez využitia obnoviteľných zdrojov energií (OZE), takže A0, ktorá bude platiť od roku 2021, so sebou nevyhnutne prinesie aj potrebu vlastnej výroby energie, upozornil riaditeľ SAPI Ján Karaba. Využitím tepelných čerpadielrekuperácie sa zníži spotreba energie na ohrev teplej vody a vykurovanie až o 70 %. Potrebnú energiu je možné získať z iných obnoviteľných zdrojov, napríklad z fotovoltiky alebo z veternej turbíny.

Prečítajte si viac aj o nulových domoch a bývaní, ktoré nás čaká v budúcnosti.

Vďaka tejto legislatíve budú novostavby predstavovať minimálnu hrozbu pre klímu. Otázkou však podľa SAPI je, čo so stojacimi budovami. Tie v súčasnosti spotrebujú približne 40 % energie a vyprodukujú 36 % emisií CO2 v Európskej únii. Toto z nich robí najväčšieho spotrebiteľa energie v Európe. Avšak, pri správnej obnove budov, je možné znížiť ich energetickú náročnosť aj o 60 %. Sú však projekty, kde sa vďaka správnej obnove znížila energetická náročnosť až o 90 %.

Vznikajú opatrenia brániace poškodzovaniu klímy a podporujúce zdravé bývanie prostredníctvom vhodných materiálov a použitím správnym technickým riešení. Ak plánujete stavať dom, iste neprehliadnite aj naše ďalšie tipy a rady.

Ivka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie