Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Inovácie v architektúre: Budú riasy súčasťou smartcity?

Nevan Contempo prináša nové poznatky

Nádvorie pražskej galérie Nevan Contempo bol zdobený modulárnou inštaláciou. Jej nezvyčajný tvar však nebolo jediné, čím mala dekorácia návštevníka zaujať. V hliníkovej konštrukcii bolo prepletených 60 metrov transparentných trubiek, ktoré tvorili obal pre riasy. Autorkou tohto diela je doktorandka Veronika Miškovičová z pražskej UMPRUM. V jej záujme je posunúť svoj výskum a teoretické zistenia aj do praktických riešení.

Riasy ako nový trend v architektúre
Photo by Eva Rybarova on ASL
Riasy ako nový trend v architektúre
Photo by Eva Rybarova on ASL
Riasy ako nový trend v architektúre
Photo by Eva Rybarova on ASL
Riasy ako nový trend v architektúre
Photo by Eva Rybarova on ASL

Veronika vidí v riasach veľký potenciál. Spolupráca akademikov, developerov a architektov môže priniesť revolúciu do oblasti architektúry a dizajnu 21. storočia, či svieži nádych do obytného prostredia. Pozrime sa na riasy, ako na reprezentanta sofistikovanej a užitočnej krásy ešte lepšie.

Riasy ako globálny trend udržateľnosti?

Riasy nie sú len nutričným bohatstvom. Čoraz väčší dôraz sa kladie aj na ich ďalšie blahodarné vlastnosti. Tento supermateriál zaujal výskumníkov, developerov z ITB Development a architektov z Architekti Šebo Lichý AŠL, ktorí sú známi svojimi inovatívnymi projektmi. Pražská inštalácia je pilotným dielom série prototypov zelenej architektúry, ktorá sa začne testovať vo veľkom.

Konkrétne na najväčšom projekte ateliéru Architekti Šebo Lichý, ktorý nesie názov Čerešne. Riasy budú tvoriť vstupnú bránu do celého komplexu. Od tohto zdravého prostredia si projektanti sľubujú veľa. Zelený prírodný prvok bude zdobiť istú časť tohto areálu. Photosynthetic landscape má za cieľ aplikovať riasy do konkrétnych projektov. Takáto udržateľná stopa je nádejou pre smartcity a ekologickú budúcnosť. Podľa autorov projektu Čerešne má byť príroda inšpiráciou pre kvalitnú architektúru.

  „Architektúra má potenciál chrániť planétu. Znečistený a znehodnotený vzduch sa prirodzene vyčistí bio formou.  Z prírody sa treba poučiť. Nie kopírovať, ale využiť odpozorované poznatky a transformovať ich do architektúry.“

Mikrobiológia + architektúra = budúcnosť

Vo svete sa riasy využívajú, a to nielen na medicínskej úrovni. V Hamburgu je dom poháňaný energiou z rias. V Španielsku z nich zase vyvinuli kapsulové obaly, ktoré sú ekologickou náhradou plastových obalov.

Súčasná veda sa snaží pochopiť, aký potenciál sa skrýva v biotechnologickom materiáli, ktorý žije a dýcha. Riasy sú v súčasnosti vďačným objektom výskumu nielen mikrobiologických ústavov, ale aj priemyselných dizajnérov a architektov. Pýtate sa prečo? Riasy majú viacnásobne vyššiu schopnosť fotosyntézy než obyčajné rastliny. Môžu napríklad čerpať znečistený vzduch z podzemných parkovísk a fotosyntézou produkovať kyslík. Podľa predpokladov existuje mnoho benefitov. Treba len túto novú formu skúmať a venovať sa jej.

„Dva metre štvorcové rias pohltia toľko oxidu uhličitého ako dospelý strom. V optimálnych podmienkach sa desaťnásobne rozmnožujú. Tento trend môže rapídne zmeniť pohľad na modernú architektúru.“

Z rešpektu k prírode

Pilotná inštalácia v pražskej galérii má slúžiť ako štúdium v teréne. Výskumníci a architekti skúmajú vývoj a starostlivosť, ich ochranu pred extrémnym oslnením. Riešia to, ako ich kŕmiť, udržiavať im kvalitu života a zabrániť škodám, ktoré ich môžu zničiť.

Riasy ako nový trend v architektúre - detail
Photo by Veronika Miskovicova
Riasy ako nový trend v architektúre - v interiéri
Photo by Veronika Miskovicova
Riasy ako nový trend v architektúre
Photo by Veronika Miskovicova

Aj takéto inštalácie posúvajú estetiku bývania, zdravú architektúru do novej roviny. Organická hmota z hlbín oceánov nás učí, že nie je možné prvok odlúčiť od celku, ale uvedomiť si, že všetko môže fungovať ako jednotný organizmus.

Sú aj podľa vás riasy a biologické hmoty budúcnosťou udržateľného rozvoja miest a sídiel? Napíšte nám svoje postrehy a názory do komentára pod článok. Budeme sa tešiť.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie