Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Koniec plastovým fóliám: Riešením by mohol byť materiál zo zemiakových šupiek

Austrálska spoločnosť vyrábajúca biomateriály Great Wrap vytvorila kompostovateľnú bioplastovú alternatívu k priľnavej fólii, vyrobenú zo zemiakových šupiek.

Great Wrap pozostáva zo škrobu extrahovaného zo zemiakových šupiek zmiešaného s ďalšími prísadami vrátane použitého kuchynského oleja a škrobovej koreňovej zeleniny nazývanej maniok. “Priehľadný obal, ktorý sa dodáva vo farebných dávkovačoch z recyklovaného plastu, má podobné textúrne a výkonnostné vlastnosti ako bežne používaná plastová fólia,” tvrdí spoločnosť.

“Sme tím biodizajnérov, inžinierov a vedcov, ktorí vyvinuli novú paradigmu technológie balenia, ktorá nám umožňuje vyrábať kompostovateľné fólie. Naše materiály fungujú rovnako ako bežné plasty, ale rozložia sa za menej ako 180 dní. Great Wrap je 100% kompostovateľný, čo znamená, že pridá organickú hmotu do vášho kompostu a nezanechá za sebou žiadne mikroplasty,“ uvádza spoločnosť na oficiálnom webe greatwrap.com.au.

Podľa spoluzakladateľky a výkonnej riaditeľky spoločnosti sa fólia dokonale hodí k organickému odpadu. “Great Wrap sa rozkladá rovnakým spôsobom ako zvyšky jedla na jedlo a energiu pre mikróby vo vašom komposte. Dokonale sa hodí k vášmu organickému odpadu na kompostovanie do pôdy bohatej na živiny, pripravené na opätovné použitie,“ vysvetlila Julia Kay podľa portálu dezeen.com.

Vedeli ste, že? Tento materiál sa však nedokáže rozložiť v morskom prostredí. V snahe to napraviť, spoločnosť spolupracuje s výskumníkmi na melbournskej Monash University, aby zistili, ako môžu premeniť zemiakový odpad na polyhydroxyalkanoáty (PHA).

PHA sú biologicky odbúrateľné polyestery, ktoré sú prirodzene produkované určitými baktériami a môžu sa rozložiť v oceánoch a iných vodných prostrediach za menej ako rok.

Vedeli by ste si používanie tejto fólie predstaviť aj u vás doma? Napíšte nám do komentára váš názor.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie