Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Každú minútu prúdi do oceánov jedno smetiarske auto plastov

Množstvo plastov sa využíva jednorazovo a následne jeho životnosť končí. No ich rozklad trvá roky!

„Podarilo sa nám vytvoriť materiál, ktorý využívame vo veľkej miere, no nemáme plán, ako s ním naložiť, keď ho už nepotrebujeme.“

Predpokladá sa, že do roku 2050 plasty v moriach prevážia ryby. Množstvo vyrábanej umelej hmoty je nadbytočné. Problém znečistenia plastmi sa rozhodli riešiť mnohí. Pýtate sa prečo?

rybka zamotaná v plastovom sáčku
Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels
Ochrana pred mikroplastmi

Absurdita jednorazových plastových výrobkov je hlavnou témou nielen aktivistov, ale už aj politikov.

Nezisková organizácia Ocean Conservancy vydáva každý rok správu o zozbieranom odpade z pláží. Viac ako pol milióna ľudí zbiera v rôznych krajinách vyplavený odpad. Čo sa najčastejšie na pobreží nachádza? Na vrchole sú cigaretové ohorky (tvoria až pätinu položiek), plastové fľaše či plastové vrchnáky.

V roku 2013 skúmali vedci Veľké kanadské jazerá. Prišli na to, že v najmenšom jazere Ontario sa nachádza približne 1,1 milióna mikročastíc na km2. Tieto kanadské jazerá tvoria pätinu svetovej zásoby vody!

Vedecký tím z Newcastleskej univerzity zistil, že každá vzorka odobratá z Mariánskej priekopy (nachádzajúca sa v Tichom ocenáne, pričom ide o najhlbšie a najzáhadnejšie miesto na Zemi) už obsahuje mikroplasty.

Najvyššia nameraná hustota plastov bola zdokumentovaná na Hendersonovom ostrove v južnom Pacifiku. Vedci odhadli, že sa na ňom nachádza 38 miliónov kusov plastov (plasty pochádzali aj z Európy).

Na neobývanom Barentsovom ostrove (neďaleko Arktídy) sa našli kúsky plastov.

plastové a plechové fľašky nájdené v prírode
Photo by Kelly Lacy on Pexels

Coca Cola vyrobí 120 miliónov fliaš ročne! Keby ste tieto fľaše poukladali do reťaze, mohli by obaliť našu planétu 700 krát.

Predpokladá sa, že 90% morských vtákov má vo svojich útrobách plasty. Výrobky z plastu sa rozkladajú v oceánoch storočia a predstavujú hrozbu pre všetkých obyvateľov oceánov. Odhaduje sa, že v oceánoch sa nachádza 150 miliónov ton plastov (musia sa zohľadniť rôzne faktory). 4,8 milióna až 12,7 milióna plastov odpadu ročne skončí v oceánoch. To je takmer jedno smetiarske auto za minútu!

pláž s odpadkami a návštevníkmi
Photo by Lucien Wanda on Pexels

Zistite, či triedite odpad správne!

Plasty a znečistenie ovplyvní mnohé generácie po nás

Množstvo svetových aj slovenských organizácií vytvára kampane proti znečisťovaniu plastami. Všetci si však uvedomujú, že to nebude krátkodobý projekt. Ak túžime po zmene, musíme sa pripraviť na dlhé roky práce.

Podľa Greenpeace sú plastové fľaše produktom, od ktorých by sa malo upustiť. Jednorázové fľaše môžu nahradiť opätovne použiteľné nádoby a pitné fontánky v mestách a zdanenie výrobcov plastov, ktorí musia hľadať riešenia pre svoj inovatívny obchodný model.

Problém je alarmujúci

Problém však je, že výrobcovia plastových fliaš vyrábajú fliaš až primnoho a nemajú žiadne plány, čo s nimi spraviť potom, ako ich použijú. Recyklačný systém je drahší ako výroba… preto sa častokrát zvolí lacnejší variant. Je nutné nájsť kolektívne riešenia. Začať vo svojej domácnosti je malý krok, ktorý pomôže a môže byť inšpiráciou pre kolegov, priateľov aj rodinu.

mladá žena zbierajúca odpad a plast na pláži
Photo by Marta Ortigosa on Pexels

Aj táto globálna výzva inšpirovala ľudí, aby začali odpad z prírody zbierať. Bonusom je upevnenie zdravia pri zbieraní odpadu.

Pokiaľ budeme zdieľať myšlienku odstránenia a eliminovania plastov, podporovať úsilie obmedziť plasty a hľadať spôsoby, ako neprodukovať a nepoužívať zbytočné množstvo odpadu, máme šancu zanechať ďalším generáciám blankytné more so živými a zdravými živočíchmi. Netreba predsa zabúdať, že sme na vrchole potravinového reťazca a zdravú prírodu a živočíchy k životu potrebujeme viac ako plasty.

Napíšte nám, ako vy riešite problém s plastami vo svojej domácnosti. Separujete a recyklujete odpad? Nechajte nám komentár a inšpirujte aj ďalších.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie