Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Veterný generátor, ktorý vyrobí energiu pre 80 000 domácností

Inovatívne riešenie

Konštrukcia s názvom Windcatcher bude obsahovať viac ako sto rotorov, ktoré by mali byť zvisle uložené v rámci 300 metrov vysokého rámu.

Podľa spoločnosti by jeden veterný lapač mohol vyrobiť toľko energie, ako päť najsilnejších existujúcich plávajúcich turbín za polovičnú cenu. „Našim cieľom je umožniť prevádzkovateľom a vývojárom veternej energie vyrábať na mori elektrickú energiu za cenu, ktorá konkuruje iným zdrojom energie, a to bez dotácií,“ povedal pre portál dezeen.com Ole Heggheim, generálny riaditeľ Wind Catching Systems.

Na rozdiel od klasických turbín, ktoré sú umiestnené na pevných základoch v plytkej vode, plávajúce turbíny môžu využívať energiu z vyšších rýchlostí vetra, ktoré sa vyskytujú nad hlbokým otvoreným morom.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Blue Frontier (@bluefrontiercampaign)

Menšie turbíny, viac energie

Wind Catching Systems dúfa, že zvýši výťažok plávajúcich veterných fariem tým, že využije 117 menších turbín s priemerom 30 metrov. Tie budú inštalované do oceľového rámu a namontované ako plachta na čiastočne ponorenom trimaránovom člne. Menšie turbíny by vykonávali viac otáčok za minútu a využívali by vyšší vietor 17 až 18 metrov za sekundu, čím by generovali viac energie.

„Vietor má pri rýchlosti 11 metrov za sekundu energiu asi 350 wattov na meter štvorcový. Pri rýchlosti 17 metrov za sekundu hovoríme o energii 13 000 wattov na meter štvorcový, takže využívame exponenciálnu silu vetra,” vysvetlil Heggheim.

Energia pre 80 000 domácností

Spoločnosť tvrdí, že jeden veterný lapač by mohol vyrobiť dostatok energie na napájanie 80 000 domácností. Wind Catching Systems uvádza, že jednotka by mohla za ideálnych podmienok produkovať až 400 gigawatthodín energie ročne. Vďaka kombinácii ľahko dostupných technológií a ukladania viacerých rotorov na jednu plávajúcu platformu, budú Windcatchers stáť menej. Plusom by mala byť aj ich dlhšia životnosť.

„Tým, že jedna jednotka vyrobí až päť energií, ušetríte na štyroch inštaláciách a štyroch kotviacich systémoch. Môžeme skonštruovať naše veterné lapače v blízkosti brehu a potom ich vtiahnuť na miesto, zatiaľ čo pre konvenčné veterné turbíny sú často potrebné špecializované plavidlá, ktoré vykonávajú inštaláciu na mori,“ dodal Heggheim.

Jednotky sú navrhnuté tak, aby mali životnosť 50 rokov v porovnaní s 20-timi rokmi tradičnej turbíny. Integrovaný výťahový systém navyše umožní výmenu jednotlivých rotorov bez potreby externého žeriavu.

A kedy by mohol byť tento unikátny projekt v prevádzke na mori? Spoločnosť odhaduje, žeby to mohlo byť už v roku 2024.

Čo poviete na toto inovatívne riešenie získavania energie? Napíšte nám váš názor pod článok.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie