Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Odpadové morské riasy premieňajú na papier

Značka udržateľného balenia Notpla využila zvyšky morských rias z vlastných výrobných procesov na vytvorenie papiera, ktorý možno premeniť na obálky a škatule.

Žiadny zbytočný odpad

Notpla predstavila svoj rovnomenný produkt Notpla Paper v spolupráci s Canopy, neziskovou organizáciou, ktorej cieľom je chrániť lesy a živočíšne druhy ohrozené klimatickými zmenami.

Podľa jeho tvorcov je Notpla Paper vyrobený z 30 percent vedľajšieho produktu z morských rias. To znamená akýkoľvek druhotný produkt, ktorý vzniká ako výsledok výrobného procesu a často sa vyradí a vyhodí do odpadu.

Vedeli ste, že? Notpla je skratkou slov not plast, slovensky nie plast.

Notpla používa čisté morské riasy na výrobu všetkých svojich existujúcich produktov, medzi ktoré patria biologicky odbúrateľné vrecúška s korením a obal na nádoby na potraviny.

Značka vysvetlila, že chce nájsť využitie pre zvyšky morských rias z jej výrobných procesov, aby zabránila plytvaniu.

„Každý z našich produktov používa iné výťažky z morských rias, pričom ich vláknitá časť ostáva nevyužitá,“ povedal pre portál dezeen.com riaditeľ dizajnu Notpla, Karlijn Sibbel. „Tento vedľajší produkt predstavuje značné množstvo čistých surových morských rias. Z našej túžby využiť každú časť morských rias prirodzene vzišla myšlienka upcyklovať tento materiál,” dodal.

Značka Notpla uviedla, že využitím jednej tony tohto vedľajšieho produktu by mohli byť ušetrené až  štyri tony vyrúbaných stromov. To by mohlo pomôcť v riešení otázky odlesňovania. „V rámci myšlienok cirkulácie, v ktorých neexistuje odpad, sa snažíme čo najviac znížiť potrebu prvotných materiálov. Preto uprednostňujeme používanie vedľajších produktov,” povedal Sibbel.

„Vzhľadom na potrebu výťažkov z morských rias v našich ďalších produktových radoch sa chceme uistiť, že každá časť morských rias je plne ocenená a využívaná v čo najlepšom rozsahu,“ dodal.

Ambiciózne plány

Vedeli ste, že? Notpla Paper je súčasťou iniciatívy Canopy Pack4Good, projektu, ktorý vyzýva značky, aby vytvorili udržateľné alternatívy k tradičným papierovým obalom.

Značka uviedla, že zvyšných 70 percent papiera Notpla sa skladá zo zmesi prevažne iných recyklovaných materiálov a malej časti tradičnej panenskej drevnej buničiny. „Náš proces navrhovania je v prvom rade poháňaný environmentálnym hľadiskom. To znamená, že používame čo najviac morských rias, čo najmenej panenského dreva a žiadne syntetické prísady, ktoré sú v súčasnosti vo výrobe papiera status quo,“ pokračoval Sibbel.

Papier Notpla so škvrnitým neutrálnym vzhľadom možno použiť na balenie produktov, ako sú mydlo na ruky a zubné kefky, ako aj na vytváranie krabíc, obálok a štítkov na fľašiach vína. Sibbel vysvetlil, že hoci papier v súčasnosti obsahuje určité množstvo primárneho dreva, Notpla sa snaží do roku 2024 vytvoriť papier úplne bez dreva.

Zatiaľ čo značka nešpecifikovala, aké materiály sa na to použijú, jej zámerom je zmiešať alternatívne vlákna s vedľajším produktom z morských rias, aby sa podporili technické vlastnosti papiera. „Našou ambíciou je zmierniť tlak na lesy a znížiť vplyv výroby papiera na životné prostredie,“ uzavrel Sibbel.

Aký je váš názor na tento unikátny projekt? Napíšte nám, čo si o ňom myslíte do komentára pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie