Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Zaujímavosť na dnes: Architektúra z papierových bankoviek

V tomto článku sa povenujeme numizmatike nielen zahraničných, ale aj slovenských bankoviek. Začnime tými, ktoré nám mnohým utkveli v pamäti:

SLOVENSKÉ KORUNY

Mena platná do konca decembra 2008 bola navrhnutá akademickým maliarom Jozefom Bubákom. Netlačili sa na Slovensku, ale vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Poľsku, Kanade a Veľkej Británii. Obidve strany bankovky spolu úzko súviseli – na lícnej strane boli zobrazené osobnosti, ktoré ovplyvnili našu históriu, na rubovej zase miesta, ktoré preslávili alebo kde pôsobili.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Maja Salkovičová ? (@salkonator)

Nitriansky hrad na Dvadsať korune

Nitriansky hrad bol sídlom prvého slovenského vládcu kniežaťa Pribinu. K hradu sa viaže aj legenda o Corgoňovi, mocnom kováčovi, ktorý svojou silou trhal hradné múry a hádzal ich po Turkoch. Tí, keď videli jeho postavu (začiernenú od kováčskej vyhne) sa zľakli a zutekali.

20 korunová slovenská bankovka
Autor: Uzyel (talk) 12:26, 14 August 2010 (UTC) – Vlastné dielo, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11178442
Sto koruna – Radnica a Kostol Sv. Jakuba v Levoči

Ďalšie architektonické dielo, ktoré bolo zvečnené na bankovke bola Radnica a Kostol Sv. Jakuba v Levoči. Slovenská stovka sa mohla pýšiť aj zobrazením najvyššieho dreveného oltára na svete (s výškou 18,6 metra) od majstra Pavla z Levoče.

sto korunová slovenská bankovka
Autor: Uzyel (talk) 12:20, 14 August 2010 (UTC) – Vlastné dielo, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11178400

Päťtisíc koruna – terasovitá mohyla so štyrmi obeliskmi na Bradle, venovaná pamiatke Milana Rastislava Štefánika. Obelisky symbolizujú štyri obete leteckého nešťastia a zároveň štyri krajiny, v ktorých pôsobil.

slovenská bankovka v hodnote 5000 korún
Autor: MajorLaky – Vlastné dielo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20915043
AMERICKÉ DOLÁRE

najpoužívanejšie medzinárodné platidlo na svete. Zároveň ,,vedú“ v rebríčku najfalšovanejších peňazí – konkrétne ich 100-dolárová podoba. Všetky papierové bankovky sú stále platné bez ohľadu na vek. Na prednej strane sú zobrazené významné osobnosti americkej histórie. A čo sa nachádza na zadných stranách?

dvadsať dolárová bankovka
https://chcidoameriky.cz/americky-dolar-takto-vypadaji-bankovky-a-mince-kterymi-se-plati-v-usa
Dvadsať dolárovka (prezident Andrew Jakcson, budova Biely dom)

Biely dom s pozemkami zaberá až 18 akrov. Je naozaj ,,prezidentsky“ veľký: 132 izieb, 35 kúpeľní, 8 schodísk a 3 výťahy musí byť dostatočná ,,výzva“ pre upratovačky. Okrem nich tento kolos zamestnáva dokopy cca 3300 zamestnancov. Aj jeho údržba je dosť pracná a nákladná. Pri jeho poslednom maľovaní sa bielej farby spotrebovalo viac ako 3 tony.

50 dolárová bankovka
https://chcidoameriky.cz/americky-dolar-takto-vypadaji-bankovky-a-mince-kterymi-se-plati-v-usa
Päťdesiatdolárovka (prezident Ulyses S. Grant, budova Kapitol USA)

Povestná majestátna kupola bola pristavená až po požiari v roku 1826. Dodnes platí pravidlo, že žiadna z budov vo Washingtone ju nemôže ,,prevýšiť“. Zahŕňa aj najväčšiu knižnicu na svete.

sto dolárová bankovka. Prezident Benjamin Franklin
https://chcidoameriky.cz/americky-dolar-takto-vypadaji-bankovky-a-mince-kterymi-se-plati-v-usa
Sto dolárovka (prezident Benjamin Franklin, budova Independence Hall)

V tejto budove v meste Philadelphia sa prijali dva základné dokumenty USA, a to Deklarácia nezávislosti a Ústava USA. Na stavbu, postavenú kráľovskou (georgiánskou) architektúrou, sa týči veža so ,,Zvonom slobody“. Filmoví fajnšmekri si mohli budovu obzrieť aj vo filme Lovci pokladov (s Nicolasom Cagom), kde hlavný hrdina symbolicky našiel okuliare na prečítanie neviditeľnej mapy ukrytej na Deklarácii nezávislosti.

EUROBANKOVKY

Na rozdiel od dolárov, eurobankovky používané v 19 z 27 členských štátov sa nepýšia reálnymi stavbami z Európy. Zobrazujú architektonické slohy rôznych kultúrnych epoch európskych dejín:

  • Päť eur – antika
  • Desať eur – románsky sloh
  • Dvadsať eur – gotika
  • Päťdesiat eur – renesancia
  • Sto eur – baroko
  • Dvesto eur – secesia
  • Päťsto eur – moderná architektúra (betón, oceľ, sklo)

Na lícnej strane sú zobrazené vždy okná a brány ako symbol otvorenosti a spolupráce, na rubovej strane zase mosty na znak prepojenosti všetkých členských krajín.

 bankovky položené na stole
Photo by @cottonbro on pexels.com

Ak máte príklad papierovky iného štátu s nejakou budovou, podeľte sa s nami o tom v komentári pod článkom.

Domi.Ce

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 7x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie