Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Krásy Slovenska zapísané v UNESCO. Tip na potulky

Hervartov – Kostola svätého Františka z Assisi

Kostolík pochádza z 15. storočia a právom je označovaný za najstarší a najzachovalejší drevený rímskokatolícky kostol na Slovensku. Exteriér kostola ostal zachovaný takmer v pôvodom stave, no interiér prešiel viacerými úpravami. Tieto zmeny spôsobila reformácia, rekatolizácia aj barokový sloh. V interiéri sa nachádzajú nástenné maľby z roku 1655 a 1805 (boli reštaurované v 70. rokoch 20. storočia). Pôvodné pamiatky ako originálne krídla oltára, svätostánok či prenosný oltárik, sú uložené v Národnom múzeu v Budapešti. Nájdete tu však neskorogotický obraz Františka z Assisi, obraz svätého Krištofa a oltár svätej Barbory či Panny Márie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Slovák behá po Slovensku (@david.slovak)

Ladomirová

Ďalšia úchvatná dedinka neďaleko Bardejova skrýva výnimočný drevený kostol zasvätený archanjelovi Michalovi. Kostol so zvonicou pochádza z roku 1742 a výnimočný je v tom, že bol postavený bez jediného klinca. Odborníci ho považujú za architektonický skvost a je najhodnotnejším a najreprezentatívnejším chrámom. Strecha je pokrytá šindľom a interiér kostola zdobia ikony.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mischo (@drevenykostolik.cerkov)

Rozhodli ste sa dovolenkový čas tráviť aktívne? Robíte dobre a ste aj trendy. Viete prečo? Dozviete sa v článku o holistických dovolenkách.

Ruská Bystrá

Tesárske umenie našich predkov je zachované aj v Ruskej Bystrej. Konkrétne na Chráme Prenesenia ostatkov svätého Mikuláša. Kostol je ručne vystavaný z tesaných trámov a spojený tesárskym čapovaním. V interiéri kostola sa dá vidieť vzácna ikona Ukrižovania na prestole, ktorá bola kompletne zrekonštruovaná.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Milan Zachar (@milan_zachar)

Ak zatúžite po zimnej prechádzke, zavítajte napríklad do Karpatských bukových lesov. Obsahujú významnú genetickú banku buka. No na tomto území sa nachádza aj jazero Morské oko. V pralese môžete obdivovať stromy staré 240 rokov a krásu prírody.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa @juraj.holod

Aké výnimočné lokality Unesco ste už navštívili? My sme pre vás vybrali tri kostoly, ktoré sú niečím extra špeciálne. Napíšte nám, či ste obdivovateľom histórie a kultúry na Slovensku. Budeme sa tešiť na vaše postrehy v komentároch.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 3x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie