Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Interaktívna virtuálna prehliadka galérie v Banskej Bystrici

Virtuálna kultúra

Celosvetová pandémia ovplyvnila takmer každú oblasť nášho života a kultúra je jednou z najviac zasiahnutých oblastí. Internet, našťastie, stále funguje a vďaka technológii 3D skenovania Matterport môžete virtuálne navštíviť akékoľvek múzeum, galériu či pamiatku. Okrem pozerania seriálov a čítania negatívnych správ určite dobre padne pohodlne sa usadiť, zapnúť notebook alebo TV a užívať si kultúru z pohodlia domova.

Interaktívna prehliadka kdekoľvek a kedykoľvek

Matterport je v súčasnosti najmodernejšou technológiou mapovania a skenovania objektov. 3D prehliadka umožňuje mimoriadne realistické zobrazenie priestoru a zmapovaný objekt je prístupný kedykoľvek a kdekoľvek. Jediné, čo návštevník potrebuje, je prístup na internet.

Celý objekt si môže prezrieť z vtáčej perspektívy a zároveň do úplného detailu. Kvalitne spracované zábery môže približovať a vzďaľovať, alebo ľubovoľne manipulovať 3D modelom. Po objekte sa interaktívne presúva len pomocou počítačovej myšky alebo dotykovej obrazovky.

Okrem 3D prehliadky možno pomocou skenovania vytvoriť aj 360° fotografie, ktoré sa dajú využiť na ďalšiu prezentáciu, napríklad na sociálnych sieťach alebo vo vyhľadávacej sieti Google.

Čo všetko je možné do prehliadky vložiť?

Do 3D prehliadky je možné vložiť množstvo dodatočných informácií, ktoré prinášajú nemalú pridanú hodnotu a ešte interaktívnejší zážitok. Na konkrétne ľubovoľné miesto v objekte je možné vložiť:

  • textové informácie, v tomto prípade napríklad prehľad vstupného, otváracie hodiny či popis k vystaveným obrazom;
  • fotografie;
  • video;
  • odkazy na webovú stránku, v tomto prípade napríklad na článok o Dominikovi Skuteckom či reštaurovaní ikonického obrazu Trh v Banskej Bystrici.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Central Slovakian Gallery (@stredoslovenska_galeria)

Virtuálna prehliadka tiež ponúka možnosť odlíšiť a pomenovať jednotlivé miestnosti či časti objektu, ktoré sú zobrazené v dolnej časti prehliadky. Ak sa návštevník chce presunúť do konkrétnej časti, jednoducho na ňu klikne.

Ak sa objektom nechce prechádzať, stačí, keď sa pohodlne usadí, stlačí tlačidlo „play“ a automaticky sa spustí video prehliadka objektu. Tú môže kedykoľvek zastaviť, poprechádzať sa po konkrétnom mieste, či priblížiť detaily, ktoré ho zaujali. Potom môže z tohto miesta ďalej pokračovať vo video prehliadke.

mladý muž v 3D okuliaroch prezerajúci si virtuálnu realitu
Photo by AdobeStock

Lepšie raz vidieť ako sto krát prečítať. Pozrite sa, ako vyzerá interaktívna virtuálna prehliadka, ktorú sme vytvorili jednej z expozícií Stredoslovenskej galérie – vo Vile Dominika Skuteckého.

Maťka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 3x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie