Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Obnova kaštieľa v Čunove poteší všetkých milovníkov prírody

História kaštieľu sa datuje od 18. storočia. Postavený bol v štýle neskorého baroka. Zaujímavosťou je, že nikdy nebol využívaný ako hlavné sídlo svojich majiteľov. Na konci 20. storočia došlo k obnove niektorých jeho častí. Rekonštrukcia však nebola dokončená a má za následok zlú statiku celého objektu. Pri aktuálnej prestavbe sa okrem kvality kladie dôraz na zachovanie hlavných architektonických prvkov.

Prioritou Bratislavského samosprávneho kraja bolo hlavne vybudovanie multifunkčného envirovzdelávacieho centra. V záhrade kaštieľa uvidíte celoročnú výstavu zameranú na zložky prírodného dedičstva regiónu. Zriadi sa tu napr. biotopové jazierko schopné samočistenia, stanica pre zranené živočíchy, vtáčie hniezda, interaktívna stena, zážitkový chodník a mnoho iných prvkov pre posilnenie vzťahu návštevníkov k prírode. Vzdelávať sa tu budú môcť vrámci exkurzií, workshopov, konferencií, seminárov či táborov.

Interiér budúceho envirovzdelávacieho centra
Zdroj foto: sopsr.sk
Interiér budúceho envirovzdelávacieho centra
Zdroj foto: sopsr.sk

Rozpočet projektu vychádza na cca 2 milióny eur. Bude spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Realizátori predpovedajú otvorenie brán pre verejnosť na konci roku 2022.

Máte aj vy vzťah k prírode? Čo hovoríte na vybudovanie ekocentra? Na vaše názory a postrehy sme zvedaví v komentároch pod článkom.

Domi.Ce

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 3x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie