Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

10 faktov o Golden Gate Bridge: Čo ste o ňom nevedeli

Toto sú najzaujímavejšie historické pikošky o jednom z najdlhších visutých mostov na svete:

1. Most získal pomenovanie podľa podobnosti s istanbulským prístavom

Historické pramene uvádzajú, že v roku 1846 sa jeden známy americký topograf vyjadril, že mu kalifornský prieliv spájajúci San Francisco s Tichým oceánom pripomína prístav Zlatý roh. Názov úžiny sa uchytil a o 91 rokov neskôr preto most nazvali Golden Gate Bridge.

2. Sausalito označuje v španielčine „malý vŕbový háj“

V súčasnosti je pobrežné mesto Sausalito na severnej strane mostu skvelým miestom na výlet alebo predlžený víkend.

3. V roku 1937 sa za prejdenie po moste vyberal dosť vysoký poplatok

Možno sa vám to nezdá veľa, ale dnes by to zodpovedalo deviatim dolárom v jednom smere. 18 dolárov na cestu z jednej strany mosta na druhú bolo v období hospodárskej krízy naozaj veľa. V súčasnosti sa mýto vyberá len z jednej strany, a to zo severu na juh (smer San Francisco).

4. Podivné súťaže počas slávnostného otvorenia mostu

Golden Gate Bridge slávnostne otvorili 27. mája 1937. V teň deň po moste ale žiadne autá a povozy neprešli. Na moste sa namiesto toho stretlo viac než 200 000 ľudí, ktorí spolu súťažili v tom, kto prebehne most ako prvý, kto po moste ako prvý potlačí kočík s dieťaťom, či kto najrýchlejšie prejde po moste na vysokých chodúľoch.

5. Skôr než Golden Gate dokončili, San Francisco zasiahlo ničivé zemetrasenie

Výstavba mostu začala v 1933. V júni 1935 zasiahlo oblasť zemetrasenie, práve keď robotníci pracovali na južnej veži. Podľa spomienok jedného z robotníkov sa najskôr celý most zatriasol a potom sa desivo hojdal niekoľko minút.

6. Pri stavbe zomrelo 11 robotníkov a 19 našťastie zachránila bezpečnostná sieť

To, že bola stavba mostu poriadne nebezpečná, dokazuje aj fakt, že napriek bezpečnostnej sieti na stavbe zomrelo až 11 mužov.

7. Oranžovo-červená farba mostu mala byť pôvodne len základný náter

Americké námorníctvo chcelo, aby bol most kvôli lepšej viditeľnosti v hmle natretý žlto-čiernymi pruhmi. Keď ale oceľ dorazila, bola natretá nesprávnym oranžovo-červeným základným náterom. Stavbyvedúci ho ale kvôli sklzu uznal za dostatočný. Pikoškou je, že farba mostu má aj oficiálny názov, a to International Orange.

8. Odstránenie olova zo základného náteru trvalo 30 rokov

Masívne čistiace práce na odstránení škodlivého olova začali v roku 1965 a skončili až o 30 rokov neskôr v roku 1995. Ako ochrana pred koróziou ocele odvtedy slúži ochranný náter s obsahom zinku.

9. Päťdesiate výročie otvorenia mostu skoro skončilo katastrofou

Obyvatelia San Francisca plánovali osláviť 50. výročie Golden Gate prechádzkou po moste. Celé sa to zvrhlo, keď sa most pod 300-tisíc návštevníkmi začal prehýbať. Nakoniec sa prepadol o dva metre. Našťastie sa nikomu nič vážne nestalo.

10. Len dvaja muži boli tak dôležití, aby sa kvôli nim uzavrel celý Golden Gate. Poznáte ich?

Prvým bol americký prezident Franklin Delano Roosevelt a druhým francúzsky generál Charles de Gaulle, ktorý most navštívil v apríli 1960. Dátum Roosveltovej návštevy nie je známy.

Navštívili ste už niekedy San Francisco a jeho známy visutý most? Napíšte nám to do komentárov pod článok vaše zážitky z mostu.

Evi

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 8x
  • 2x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie