Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Výstava Dialógy v čase prezentuje vzťah medzi históriou a modernou architektúrou

Do 28. decembra prebieha v Galérii Jaroslava Fragnera výstava Dialógy v čase zameraná na rekonštrukcie a konverzie verejného priestoru v Českej republike. Okrem toho vzdáva poctu nedávno zosnulému španielskemu architektovi Ricardovi Bofillovi.

História a moderná architektúra

Výstava ponúka viac ako päťdesiat realizácií rekonštrukcií a novostavieb naprieč českou republikou. Príkladom je rekonštrukcia hradného komplexu Helfštýn či Silo Tower v Olomouci. Galéria aktuálnou výstavou nadväzuje na výstavu Nové v starom. Tentokrát však prezentuje pozitívne príklady prepojenia histórie a modernej architektúry, ktoré vyvracajú názor, že ide o konflikt architektov a pamiatkarov.

“Toto zjednodušenie je, žiaľ, veľmi zavádzajúce a v istom zmysle bráni obom stranám viesť zmysluplný dialóg. Potenciálny konflikt nie je medzi novým a starým, ale medzi kvalitným a nekvalitným. Architektúra je nekonečný príbeh, ktorý sa nedá prerušiť ani uzavrieť. Tak ako je nezmyselné nepúšťať do historického mesta novú architektúru, ani architekti sa nemôžu zbaviť svojej zodpovednosti voči nemu,“ uvádza Dan Merta, riaditeľ Galérie Jaroslava Fragnera, v tlačovej správe na oficiálnej stránke gjf.cz.

Okrem spomenutých projektov a realizácií výstava prezentuje aj rekonštrukciu depozitára Severočeskej vedeckej knižnice v Ústí nad Labem od ateliéru AVN. Iným projektom je i nová budova Fakulty humanitných vied Karlovej Univerzity, ktorá vznikla rekonštrukciou jedálne v réžii ateliéru Kuba & Pilař architekti. Moderné novostavby citlivo zasadené do krajiny či mestského prostredia na výstave podľa galérie prezentuje napríklad aj ocenená realizácia nového parkovacieho domu v Dolných Brežanoch od Fránek Architects.

Pocta Ricardovi  Bofillovi

Vedeli ste, že? Samostatnou časťou výstavy je pocta nedávno zosnulému svetovému architektovi Ricardovi Bofillovi s názvom Hommage à Ricardo Bofill.

Podľa galérie bol Ricardo Bofill prvým zahraničným architektom, ktorý v spolupráci s českými architektmi, inžiniermi a investormi nadviazal náročný dialóg s geniom loci pražskej historickej scenérie. „Ricardo Bofill sa významne podieľal na premene pražského Karlína a výstava predstaví napríklad jeho architektonické premeny priemyselných pamiatok Corso Karlín I a II, Palác Karlín, Karlín Hall a nerealizovaný návrh Crystal Karlin,“ uvádza text tlačovej správy.

Vidieť túto výstavu máte možnosť do 28. decembra tohto roka. Pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 8x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie