Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Zima v teple: Všetko o izolácii a vykurovaní

Čo všetko sa dozviete?
  • Prečo sa oplatí investovať do kvalitnej tepelnej izolácie
  • Čo sú to tepelné mosty
  • Aké materiály vybrať na zateplenie fasády
  • Vlastnosti týchto materiálov
  • Všetko o striekanej izolácii
  • Výhody a nevýhody striekanej izolácie
  • Ako utesniť okná a dvere
  • Aké sú ideálne teploty pre jednotlivé časti domácnosti
  • Ako kúriť, keď ste v práci či škole
  • Všetko o krbových kachliach
  • Postup inštalácie krbových kachlí
  • Ako a čím kúriť v krbových kachliach
Čo vám prinesie kvalitná izolácia

Zvažujete, či investovať do tepelnej izolácie vášho domu? Čítajte ďalej a presvedčte sa, že izoláciu domu nie je nutné odkladať.

Izolácia
Zdroj foto: Photo by Charles Deluvio on Unsplash
  • Tepelná izolácia domu zabráni, aby teplo počas zimných mesiacov z vášho interiéru unikalo. To v praxi znamená, že môžete obmedziť kúrenie a ušetriť na energiách. Pôvodná investícia do izolácie sa vám tak časom vráti v podobe nižších účtov za energie.
  • Správnou tepelnou izoláciou vášho domu môžete šetriť aj životné prostredie. Tým, že nebudete musieť kúriť v takej miere ako doteraz, prirodzene znížite aj uhlíkovú stopu vašej domácnosti. Nebudete musieť plytvať energiami zbytočne a budete ich využívať ekonomicky i ekologicky bez toho, aby ste si museli odoprieť pohodlie.

Vedeli ste, že? Izolácia nešetrí energie iba v zimnom období. Tým, že aj počas horúcich dní udržiava v interiéri príjemnú teplotu, ušetríte na výdavkoch za chod klimatizácie.

  • Ďalším faktom, ktorý hovorí v prospech kvalitnej izolácie je, že ňou môžete zvýšiť hodnotu vašej nehnuteľnosti a chrániť ju pred nepriazňou poveternostných vplyvov.

Odkiaľ ale teplo z interiéru uniká? Pri tepelných únikoch sa často skloňuje spojenie tepelné mosty. Tie predstavujú priame spojenie medzi interiérom a exteriérom. A sú to práve tepelné mosty, cez ktoré teplo z vášho domu uniká.

Ak stále váhate, či zatepliť váš dom, možno vás presvedčia čísla. Aj keď sa úniky tepla môžu pri každej stavbe líšiť, cez nezateplené múry môže unikať až 25% tepla. Tento údaj závisí od ich veľkosti i použitých materiálov. Cez neodizolovanú strechu môže unikať 15% tepla z interiéru. Okná a dvere prepustia v priemere 25% tepla.

  • Vedľajšou vlastnosťou tepelnej izolácie je i tlmenie zvukov z okolia. To oceníte najmä vtedy, ak bývate v rušnom prostredí.
Zateplenie fasády

Ak ste sa rozhodli pre zateplenie fasády vášho domu, určite si kladiete množstvo otázok, ako a čím odizolovať obvodové múry. Možností je skutočne veľa. Začnime materiálmi, ktoré môžete pri zateplení domu použiť.

Domčeky z izolačného materiálu
Zdroj foto: stockcreations on Shutterstock

Minerálna vlna

  • Minerálnu vlnu je možné rozdeliť na dva druhy. Ide o sklenú minerálnu vlnu a kamennú minerálnu vlnu.
  • Sklená minerálna vlna sa používa na izoláciu fasád aj vďaka tomu, že je paropriepustná. Inými slovami, nezadržiava v sebe vlhkosť a umožňuje stenám dýchať. Vrásky na tvári vám preto nemusia robiť plesne či škodcovia.
  • Táto zmes kremíka s prímesami a drveného recyklovaného skla si aj po rokoch udrží svoj tvar.
  • Kamenná minerálna vlna, inak nazývaná aj čadičová vlna, obsahuje prevažne čadič. Po kamennej minerálne vlne by ste mali siahnuť v prípade, že máte vyššie nároky na požiarnu bezpečnosť i zvukovú izoláciu.
  • Kamenná minerálna vlna je vďaka kratšiemu a hrubšiemu vláknu pevnejšia ako sklená.

Drevovláknitá izolácia

  • Tento materiál predstavuje ekologickú alternatívu. Ide o zmes vlákien mäkkého dreva a prírodných živíc, vodoodpudivých látok a parafínov. Vďaka tomuto zloženiu dokáže drevovláknitá izolácia prepúšťať paru a eliminovať hluk. Navyše dokáže v dome vytvoriť optimálnu mikroklímu.

Konope

  • Ak hľadáte ekologickejší variant na zateplenie fasády, vybrať si môžete konope. Výhodami konopnej izolácie je odolnosť voči vlhkosti či plesniam. Pri tomto materiály oceníte aj zvukovú izoláciu. Navyše svojim výberom pomôžete šetriť životné prostredie.

Ovčia vlna

  • Ďalším prírodným materiálom je ovčia vlna. Tá je okrem svojich  izolačných schopností aj zdravotne nezávadná a pomáha čistiť vzduch v interiéri.
Striekaná izolácia

Na izoláciu stien ale predovšetkým menej dostupných miest, akými sú strechy, rôzne škáry či medzery, sa používa i striekaná izolácia. Nižšie v článku sa dozviete, čo je striekaná izolácia, ako sa aplikuje a množstvo iných užitočných informácií.

Striekaná izolácia
Zdroj foto: c12 on Shutterstock

Striekaná izolácia je izolácia pomocou polyuretánovej alebo PUR peny. Tá vzniká reakciou dvoch tekutých látok. Tie sa v špeciálnom zaradení s vyhrievanými hadicami a tryskou zmiešajú a striekajú na podklad. Pena na povrchu následne dozreje už do 20 sekúnd. Výsledná vrstva sa potom upraví do požadovaného tvaru a môžete ju obložiť.

Vedeli ste, že? PUR penu sa delí na mäkkú a tvrdú. Pri výbere je potrebné vedieť, či ju chcete inštalovať do interiéru alebo exteriéru. Do interiéru sa hodí mäkká PUR pena a tvrdú zvoľte skôr do exteriérov.

Výhody striekanej izolácie

  • Striekaná izolácia je finančne dostupná. Kvalitné zateplenie tak dosiahnete, v porovnaní s inými typmi zateplenia, za nižšie náklady.
  • Aplikácia striekanej izolácie je nenáročná a rýchla.
  • Báť sa nemusíte ani neželaných návštevníkov, akými sú hmyz či drobné hlodavce.

Nevýhody striekanej izolácie

  • Ešte predtým, než sa rozhodnete pre striekanú izoláciu, je potrebné vedieť niečo aj o jej prípadných nevýhodách. Prvou z nich je fakt, že nie je vhodná na zateplenie plôch, ktoré by mali odolať mechanickým záťažiam.
  • Nepríjemný môže byť aj mierny zápach, ktorý vzniká pri aplikácii striekanej izolácie.
  • Pri striekaní izolácie je potrebné rátať aj so zbytkami, ktoré vznikajú pri jej následnom orezávaní.
  • Ak sa rozhodnete pre striekanú izoláciu na fasádu, rátajte s tým, že ju možno pokryť fasádnou omietkou.

Mnohí si striekanú izoláciu často mýlia s fúkanou izoláciou. Tieto dva typy tepelnej izolácie sa však líšia. Fúkanej izolácii sa venujeme v samostatnom článku na našom webe.

Tesnenie okien a dverí

Aby vám teplo z interiéru zbytočne neunikalo ani cez dvere či okná, je potrebné zistiť či správne tesnia. Ak vám okná a dvere v domácnosti netesnia, no sú v záručnej dobe, obráťte sa na firmu, ktorá vám ich dodala. Technik vám následne môže skontrolovať okná a dvere a prípadní vady odstrániť tak, aby všetko doliehalo presne tak, ako má.  Na technika sa môžete obrátiť aj v prípade, že okná či dverám u vás doma už vypršala záručná doba. Dotiahnutie a správne nastavenie okien však dokážete aj svojpomocne. Stačí ak máte návod na obsluhu vášho okna a správne náradie.

Izolácia okien
Zdroj foto: veryulissa on Shutterstock

Rovnako sa však môže aj stať, že tesnenie okien musíte vymeniť za nové. Starie drevené okná vám pomôže utesniť gumené tesnenie, ktoré jednoducho nalepíte na vnútornú stranu krídla. Dvere zas ľahko utesníte inštaláciou vyššieho prahu alebo lišty s kefou.

Kúrte s rozumom

Keď už máte vyriešené všetko pre to, aby vám teplo z interiéru zbytočne neunikalo, je čas venovať sa správnemu kúreniu pre zdravý domov. Vedeli ste, napríklad, že  každá miestnosť by mala mať inú optimálnu teplotu? Najteplejšie by malo byť v kúpeľni. Tam by ste mali udržiavať teplotu na hodnote približne 24°C. Naopak najchladnejšie by malo byť v predsieni, kde úplne stačí vykurovať na 15°C. Pre zdraví spánok to s teplotou netreba preháňať ani v spálni. Tam udržujte teplotu od 16°C do 18°C. Optimálna teplota v kuchyni je 18°C až 19°C. V obývačke by to mala byť hodnota približne 20°C.

Termostat
Zdroj foto: Photo by Erik Mclean on Unsplash

Určite ste zvyknutí, že pri odchode do práce či školy kúrenie vypínate. Výkyvy teplôt ale rovnako neprospievajú vášmu domovu. Ak je to možné, nechajte kúrenie nastavené na približne 16°C aj vtedy, keď nie ste doma. Pred odchodom teplotu mierne znížte a po príchode prikúrte.

Podlahové kúrenie

Ak nekúrite ústredným kúrením, zvoliť si môžete z niekoľkých ďalších variantov. Trendom je napríklad podlahové kúrenie, ktoré sa postará o rovnomerné vykurovanie v celej miestnosti. Podlaha navyše ostáva príjemne teplá aj dlho po tom, čo kúrenie vypnete. Ak sa chcete dozvedieť viac o podlahovom kúrení, určite by vám nemal uniknúť článok na našom webe, ktorý sa venuje podlahovému kúreniu detailnejšie.

Čítajte ďalej a dozviete sa množstvo užitočných informácií o krbových kachliach.

Krbové kachle

Krbové kachle sú vyhľadávaným zdrojom tepla, ktoré počas jesene a zimy vyčarujú dokonalú atmosféru. Čo by ste ale mali vedieť pred tým, než si ich kúpite a doveziete domov.

Krbové kachle sú voľne stojacim telesom, ktoré stačí správne pripojiť ku komínu. Inou možnosťou je aj krbová vložka. Tú je však potrebné obložiť iným materiálom. To so sebou prináša výhody i nevýhody. Krbové kachle sú sériovo vyrábaný produkt, preto ich dizajn neviete ovplyvniť. Krbovú vložku však môžete obložiť presne podľa vašich predstáv. Na druhej strane sú kachle jednoduchším a menej finančne náročným variantom. Podrobné porovnanie kachlí a krbovej vložky nájdete v samostatnom článku na našom webe. Vráťme sa ale naspäť ku krbovým kachliam.

Kachle
Zdroj foto: Photo by Beazy on Unsplash
  • Ešte než vyrazíte do obchodu, zistite, či je váš komín vhodný pre kachle na tuhé palivá.
  • Rovnako zmerajte priemer dymovodu, teda rúry, ktorá bude spájať komín s kachľami.
  • No a v neposlednom rade si premyslite, kde kachle umiestnite. Na trhu nájdete množstvo veľkostí i tvarov a preto by ste mali vedieť, koľko miesta na ne máte.
  • Ak si vyberiete tie správne kachle pre váš domov, je dôležité ich správe umiestniť a nainštalovať. Aby boli kachle namontované bezpečne myslite na dostatočnú vzdialenosť od nehorľavých murovaných stien. Tá by mala byť aspoň 20 centimetrov.
  • Ak máte podlahovú krytinu náchylnú na vysoké teploty či teplotné výkyvy, myslite na podložku pod kachle, ktorá je nehorľavá. Tá by mala spod kachlí prečnievať zo zadnej strany minimálne 20 centimetrov a spredu minimálne 50 centimetrov.
Inštalácia krbových kachlí 

Tak a môžete sa pustiť do samotnej inštalácie krbových kachlí. Pripravení? Môžeme začať!

Čo budete potrebovať?

  • Ceruzka
  • Papier/kartón
  • Vŕtačka
  • Igelit
  • Meter
  • Maliarska páska
  • Vrtné kladivo
  • Dláto
  • Dymovod s príslušenstvom
  • Žiaruvzdorná malta
  • Voda
  • Špachtľa
  • Tesniaca páska

Príprava

  • Podľa rád, ktoré sme vám predstavili vyššie, umiestnite krbové kachle na svoje miesto. Ak je to potrebné, určite nezabudnite aj na nehorľavú podložku.
  • Na stene si vyznačte otvor, pomocou ktorého pripojíte kachle ku komínu. Jeho veľkosť by sa mala zhodovať s priemerom rúry. Pomôžte si šablónou z papieru alebo kartónu.
  • Okolo vyznačeného otvoru nalepte maliarsku pásku. Tým zabránite znehodnoteniu omietky okolo otvoru pri vŕtaní.
  • Rovnako chráňte aj podlahu pod miestom, kde budete vytvárať otvor. Tú zakryte kartónom alebo igelitom.

Osadenie dymovodu

  • Otvor na stene prevŕtajte po obvode klasickou vŕtačkou. Následne dokončite otvor pomocou vrtného kladiva a dláta.
  • Do pripraveného otvoru vložte dymovú zder.
  • Všetky duté priestory môžete vyplniť žiaruvzdornou maltou. To isté platí aj v prípade otvoru, ktorý je pred nanesením malty potrebné začistiť a navlhčiť.
  • Spoje pred nainštalovaním dymovodu oblepte tesniacou páskou. Potom môžete nasadiť koleno dymovodu na kachle a následne do pripravenej zdere.
Ako a čím kúriť v krbových kachliach

Keď už máte krbové kachle nainštalované, môžete si užívať teplo domova. Viete ale ako a čím v nich kúriť? V kachliach môžete kúriť drevom alebo drevenými briketami či paletami. Začnime ale klasikou, ktorou je drevo. Pri kúrení drevom je základom kúriť výhradne suchým drevom. Preto by ste ho mali skladovať v suchej miestnosti s dobrým vetraním. Tvrdé drevo by malo schnúť v priemere 2 až 3 roky,  zatiaľ čo mäkké asi 1 rok. Po tomto období by mala vlhkosť v dreve klesnúť pod 20%.

Alternatívou sú drevené brikety. Tie sú lisované z drevnej hmoty za veľkého tlaku bez pridania spojív.   Vybrať si môžete z rôznych tvarov a preto sa skladujú oveľa jednoduchšie ako drevo. Okrem toho počas skladovania v suchu nenasajú vlhkosť a vyznačujú sa dobrou výhrevnosťou. S briketami môžete  dokonca aj zakladať oheň a preto nemusíte kupovať drevo navyše. Viac o briketách sa môžete dočítať aj v podrobnom článku na našom webe.

Z rovnakého materiálu sú vyrobené aj pelety. Aby ste však mohli v kachliach kúriť peletami, musíte investovať do peletových kachlí.

Akým spôsobom kúrite doma v tomto ročnom období vy? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentároch pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie