Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Vo Zvolene schválili pilotný projekt regulovaného parkovania

Na základe Uznesenia č. 143/2021 zo zasadnutia Mestského zastupiteľstva vo Zvolene, ktoré sa uskutočnilo 25. októbra 2021, mesto schválilo ako pilotný projekt regulovaného parkovania sídlisko Zvolen Západ. Cieľom je priblížiť sa k moderným európskym krajinám ako Dánsko, Belgicko či Nemecko.

Poslanci vysvetlili, čo vlastne regulované parkovanie znamená

Mnohí ľudia stále nerozumejú tomu, čo znamená pojem regulované parkovanie. Vyjadrenia jednotlivých poslancov a záznam z októbrového zastupiteľstva nájdete vo videu nižšie:

V skratke, regulované parkovanie znamená zavedenie pravidiel v oblasti statickej dopravy. Často sa totiž stáva, že väčšina obyvateľov dopláca na občanov vlastniacich 3 a viac vozidiel, ako vyplynulo z diskusie poslancov. Títo si budú musieť po novom zabezpečiť parkovanie na vlastné náklady, alebo prehodnotiť potrebu viacerých áut. Zavedenie regulovaného parkovania počíta so znížením počtu vozidiel o 15 % až 20 %, čo práve zabezpečí dostatok voľných miest pre majiteľov jedného vozidla. Ďalším významným aspektom zavedenia regulovaného parkovania je postupné budovanie moderného „zeleného“ mesta a motivácia občanov využívať iné spôsoby každodennej prepravy (MHD, cyklotrasy a pod.). Zavedenie pravidiel v parkovaní má zabezpečiť, že vozidlá nadobro zmiznú z trávnatých plôch či chodníkov.

Práve z týchto dôvodov je zavedenie regulovaného parkovania podľa posledných prieskumov verejnej mienky vítané väčšinou obyvateľov. Najväčšie nadšenie neskrývajú obyvatelia, ktorí nevlastnia ani jedno vozidlo. Takýchto prípadov je na sídlisku Západ až 25 % .

Čo prinesie regulované parkovanie Zvolenčanom?

Téme parkovania v meste Zvolen sme sa už venovali v predošlom článku, pre ktorý sme pripravili aj reportáž a prieskum na sídlisku Zvolen-Západ. Pozrite si prehľad najväčších výhod, ktoré by Zvolenčanom prinieslo zavedenie regulovaného parkovania:

  • Efektívne využitie parkovacích kapacít
  • Zníženie počtu odstavených áut na verejnom priestranstve
  • Ochranu zelene a oddychových priestorov
  • Podporu MHD a iných alternatívnych spôsobov dopravy
  • Výstavbu záchytných parkovísk v okrajových mestských častiach
  • Obnovenie pôvodnej funkcie ulice ako priestoru pre všetkých, nie len motoristov
  • Posilnenie atraktivity mestskej časti
  • Zvýšenie kapacity parkovacích státí budovaním garáží, parkovacích domov a nových parkovacích státí

Zavedenie regulovaného parkovania by so sebou malo priniesť okrem iného aj výstavbu nových parkovacích miest a parkovacích domov. Zatiaľ jediným poskytovateľom garážových miest na sídlisku je Parkovací dom Zvolen Západ, kde si obyvatelia môžu odkúpiť parkovacie miesto do osobného vlastníctva. Ponuku voľných miest nájdete na webovej stránke Parkovacieho domu.

Predaj garážových miest – Parkovací dom Zvolen Západ  

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie