Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Ako zariadiť modernú spálňu podľa aktuálnych trendov

1. Spálňa by mala byť predovšetkým praktická

Najdôležitejšie je, aby sa vám v spálni dobre odpočívalo a v noci ste nabrali dostatok síl na ďalší deň. Nezabudnite, že v jednoduchosti je sila. Vyhnite sa preto nepraktickým vodným posteliam a pokiaľ môžete, nekupujte si ani posteľ rozkladaciu. Pre jedného až dvoch ľudí je najmenšia vhodná šírka postele 140 cm. Čím väčšia posteľ, tým viac osobného priestoru budete mať. Pokiaľ je pre vás dôležité správne prúdenie energie v miestnosti, dajte na rady čínskeho učenia Feng Shui. To odporúča, aby ste umiestnili čelo postele smerom k stene a pod posteľou nechali voľný priestor. Len tak tu bude môcť prúdiť pozitívna energia čchi.

2. Dbajte na kvalitu materiálov

Ako asi tušíte, dominantou celej spálne je posteľ. Aby sa vám dobre spalo, vyberte si posteľ z pevného materiálu. Môže ním byť kov alebo masívne drevo. Vyhnite sa drevotrieske, ktorá sa ľahko rozpadá. Dbajte tiež na výber matraca. Zvoľte ten najvhodnejší podľa jeho tvrdosti, šírky a výšky. Minimálna výška matraca je 15 cm. Materiál voľte podľa roštu, prostredia spálne a osobných preferencií. Ak ste alergici, vyberte si matrac z prírodných materiálov. Každému vyhovuje niečo iné, preto si nechajte osobne poradiť od výrobcu.

3. Vhodne kombinujte farby a materiály obliečok

Do spálne voľte tlmené farby, ktoré navodia pocit pokoja a pohody. Vyhnite sa výrazným odtieňom, ktoré dodávajú energiu. Tie si radšej nechajte na vybavenie obývacej izby alebo kuchyne. Chcete mať zariadenú spálňu podľa aktuálnych trendov? V roku 2021 bola moderná žltá a šedá farba. Na rok 2022 si kúpte doplnky v olivovo šedej. Táto farba je symbolom pokoja, pohody, mieru a prírody. Symbolizuje všetko, čo v súčasnej hektickej dobe potrebujeme.

4. Zababušte sa do posteľnej bielizne z prírodných materiálov

Modernú spálňu môžete za pár korún zmeniť počas roka a podľa ročných období. Ako na to? Oblečte posteľ do originálnej posteľnej bielizne. V zime zvoľte obliečky s vianočnými motívmi, na jar použite zelenú plachtu a v lete sa prikryte ľahkými obliečkami z ľanu alebo bavlny. Dbajte na to, aby obliečky boli z prírodných materiálov. Vďaka tomu budú priedušné, ľahké a vhodné aj pre alergikov.

5. Vyberte si vhodné dekorácie

Domov robia doplnky. Aby spálňa nebola len miestom s posteľou a skriňou, kúpte si jemné doplnky, ktoré ju zútulnia. Aké sú to? Napríklad sviečka, designový difuzér, kvetina, mäkký koberec alebo obraz. Miestnosť by mala byť vzdušná, preto s dekoráciami šetrite. V modernej spálni nezabudnite tiež na množstvo mäkkých vankúšikov a pléd, do ktorého sa zababušíte pri čítaní knižky.

6. Hrajte sa so svetlami

V spálni by malo byť tlmené svetlo, ktoré nebude rušiť relaxačnú náladu. So svetlami v miestnosti sa pohrajte. Veľký luster oceníte pri upratovaní, keď budete potrebovať dostatok svetla. Malé lampičky na nočnom stolíku vám posvietia na riadky knihy pri čítaní a tlmené svetlo sviečky navodí intímnu atmosféru. Rušia vás svetlá z ulice? Zaobstarajte si dekoratívne závesy. Na úplné zatmenie miestnosti sú vhodné black out závesy, ktoré neprepustia ani lúč svetla.

7. Doprajte si dostatok úložného priestoru

Ak nemáte šatňu, budete mať pravdepodobne všetko oblečenie v spálni. Šatníkovú skriňu preto vyberajte starostlivo. Ideálne by mala byť čo najväčšia, s dostatkom úložného priestoru na všetky typy oblečenia. Priehradky sú vhodné na tričká a svetre, vešiaky na šaty a vhodnou vychytávkou sú aj vešiaky na nohavice alebo na kravaty. Do rohu miestnosti postavte komodu so šuflíkmi, kam uložíte spodnú bielizeň a drobnosti. Skriňa môže mať veľké presklené dvere. Dajte si ale pozor, aby ste sa v nich nevideli, keď ležíte v posteli. Odraz v zrkadle by mohol narušiť váš pokojný spánok.

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 9x
  • 2x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie