Dnes je 16.apríla 2024, meniny má Dana/Danica

Čím ozvláštniť vintage obývačku? Zvládnite to ako profesionál

Najprv vintage štýl bez spoločných menovateľov

Bežne sa zamieňajú prvky vintage s retro štýlom. Zatiaľ čo pravý vintage nábytok z obdobia 20. – 80. rokov 20. storočia podporuje tieto tradičné hodnoty v interiérovom bývaní, retro je modernizovaný, vhodnými úpravami napodobňuje zašlú krásu. Rozdiely badať aj vo výraze a podnecovaní nálady. Vintage upokojuje, harmonizuje, zatiaľ čo retro patrí k veľmi efektným, vizuálne k jedným z najviac pútavých štýlov v bývaní.

Vintage štýl otvorený viacerým inováciám

Aj keď je jeho cieľom vytvoriť hrejivú domácu atmosféru, nemal by pôsobiť príliš monotónne a jednoducho. Preto sa ako dobré riešenie javí prepájať prvky vintage s retro alebo využívať umenie vintage na zjemnenie „rázneho“ industriálneho štýlu.

Obývačka

Zdroj foto: RUZvOLD on Shutterstock.com

Vychádzame z hlavného kréda vintage štýlu

Vintage štýl charakterizujú jemne presvetlené priestory, kde sa prihliada na vaše pohodlie a poriadok. Základom vintage bývania sa popri pohodlnej čalúnenej pohovke stáva komoda, ideálne v sete s hlavným nábytkom z kvalitného masívneho dreva. Síce má pôsobiť staro, ale nie natoľko, aby bola ohrozená jej funkčnosť. Vintage nábytok udržiavame, jemne patinujeme a ozvláštňujeme vlastnou hand made prácou.

Radšej ale postupujete „od podlahy“? Zvýraznite krásu vintage štýlu kombináciou drevenej, tak trochu ošúchanej, ale ošetrovanej podlahy, na ktorej sa krásne vynímajú všetky dominantné prvky.

Vyššie sme spomínali nekonečné pohodlie až „romantično“. Vintage si zakladá na tom, aby ste počas dňa viedli dobré spoločné konverzácie a po večeroch príjemne zrelaxovali. V tomto ponímaní sa jeho skvostom stávajú honosné čalúnené sedačky a kreslá vybavené kvalitnými hlavovými, chrbtovými a opierkami rúk. Sú dosť priestranné a ponúkajú viaceré variabilné možnosti. Sedíte tak zdravo a cítite sa ako boh!

Obývačka

Zdroj foto: Photographee.eu on Shutterstock

Zo zaužívaných prvkov možno ale vybočiť aj pri hlavnom obývacom nábytku. Skvelým tipom sú retro TV stolíky na vyvýšených „nožičkách“ v jednom celku alebo v dvojitom variabilnom modeli na zmenu na konferenčný stolík.

Pozor aj na to, aby harmonizovanie prostredia nespôsobilo fádnosť. Vítané sú kontrasty materiálov, pričom k najobľúbenejším patrí drevo, kov, sklo, koža alebo kameň. K jemným pastelovým odtieňom možno pridať lesk a vzápätí sa vyhrať s dymovými odtieňmi.

Hra svetla a farieb nevyhnutne patrí k pohodovému bývaniu, a tak, čo „nemáme od prírody“, vypomôžeme si. V prípade obývačiek orientovaných na sever presvetlíme miestnosť nápaditým lustrom alebo vyskúšame trik s nástenným zrkadlom pri okne. Pre potreby vintage môže ísť o okrúhle zrkadlo v medenej farbe alebo v drevenom ráme prírodných motívov. Určite sa stane centrom pozornosti rozkvitnutá rastlinka, nehovoriac o slnku vo vašej obývačke.

Vo vintage štýle nie sú žiadne čary

Je to len o vašej snahe vytvoriť si hotové kráľovstvo na doma. Nevyhnutne k tomu netreba žiadny prepych. Vintage je skôr naopak, veľmi ekologickým a šetrným riešením k bývaniu a aj k prostrediu.

Beevam

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 1x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie