Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Unikátny dom na strome: Čím je dielo Sebastiana Coxa iné?

Britský dizajnér Sebastian Cox vytvoril dom na strome v areáli Harewood House vo West Yorkshire. Pozrite sa na jeho projekt vytvorený v rámci druhého bienále Harewood.

Radikálny čin

Takzvaný Sylvascope si dáva za úlohu urobiť lesný háj užitočnejším a biodiverznejším. Organizátori bienále požiadali autorov, aby predviedli „radikálny čin“ remesla.

Dizajnér so sídlom v Kente chcel ukázať, ako môže výrub stromov urobiť lesy zdravšími a zároveň poskytnúť udržateľný zdroj materiálu pre dizajnérov a tvorcov.

„Mojim radikálnym činom je rúbanie stromov,” vysvetlil podľa portálu dezeen.com autor počas prehliadky. „Je to rozhovor, ktorý skutočne potrebujeme v Spojenom Kráľovstve začať. Prečo sadíme stromy a čo s nimi robíme? 90 percent dreva dovážame, no naše lesy sú z veľkej časti neobhospodarované,” dodal na záver.

Nová stratégia

Cox vyvinul stratégiu správy lesov pre jednu konkrétnu časť lesa v Harewood House, vidieckom statku s viac ako 100 akrami. Stromový dom Sylvascope sa nachádza v srdci tohto hája s oknami, ktoré smerujú von ku každej z troch zón, ktoré identifikuje vo svojej stratégii. Vyrába sa takmer výlučne z dreva vyťaženého priamo na mieste. „Našim skutočným dielom je plán obhospodarovania lesov, ale ako vedľajší produkt sme vytvorili štruktúru na strome,” vysvetlil Sebastian Cox.

V prvej z troch zón je uľahčiť rast ostružín a bylín, vytvoriť biodiverznejšie prostredie pre voľne žijúce zvieratá. „Predpokladáme, že zdravý les má vysoké stromy a žiadne ostružiny ani podrast, ale to nie je priaznivé pre veľa lesnej zveri. Keď rúbeme stromy a púšťame svetlo na lesnú podlahu, ostatné rastliny, hmyz, cicavce a vtáky môžu prosperovať,“ tvrdí autor.

V druhej časti Cox vysádza viac rovnakých druhov stromov, ale sadenice získava zo stredného Francúzska, kde je teplota o niečo vyššia, aby si vybudovala odolnosť voči klimatickým zmenám. Pre tretiu časť sa gaštan bude pestovať v porastoch s krátkou rotáciou, aby sa vytvorila vyššia úroda úžitkového dreva. „Budeme tu svedkami skutočne radikálnej zmeny pomerne rýchlo v priebehu sezón. Celé drevo bude biologicky rozmanitejšie a užitočnejšie,” dodal.

Rôzne techniky spracovania dreva

Vedeli ste, že? Sylvascope je jedným z 18 projektov, ktoré sú súčasťou Harewoodského bienále 2022.

Cox sa spojil so staviteľmi stromových domov Root and Shoot, s ktorými predtým spolupracoval na projekte v Hertfordshire. Dom na strome Sylvascope, ktorý kombinuje prvky duglasky a smrekovca, predstavuje rôzne techniky spracovania dreva. Na vytvorenie stien boli tkané smrekové pásy, zatiaľ čo zakrivené pásy obklopujúce základňu majú drsný okraj kôry.

Dom na strome je pripevnený k existujúcim stromom pomocou konzolových nosníkov.

Zvyšok dreva vyťaženého na mieste sa píli na dosky, ktoré by sa mohli predať alebo rozdať iným výrobcom. „Je to trochu zanedbané, ale stále to má hodnotu. Ak si šikovný, dá sa s tým veľa robiť,“ dodala.

Chceli by ste navštíviť tento unikátny objekt spojený s prírodou? Napíšte nám do komentára, koho by ste zobrali so sebou.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 0x
  • 1x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie