Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Nové komunitné centrum od Studio Weave

Architektonická kancelária Studio Weave stojí za komunitným centrom v prístavbe Lea Bridge Library.

Hybridný verejný priestor

Knižnica Lea Bridge Library bola postavená v roku 1905 v Waltham Forest. Londýnske štúdio Weave využilo už existujúcu záhradnú stenu ako chrbticu a pozdĺž jej západného okraja postavilo úzku prístavbu v tvare pavilónu. Novovybudované krídlo tak poskytuje výhľady na Friendship Gardens. “Prístavbu sme si predstavovali ako hybridný verejný priestor, novú radnicu so širšími možnosťami pre občanov, aby sa mohli plnohodnotnejšie zapojiť do verejného života,” uviedol podľa portálu dezeen.com Je Ahn, riaditeľ štúdia Studio Weave.

Komunitné centrum je prístupné cez zrekonštruovaný vchod a kaviareň v existujúcej knižnici. Jeho poloha mu tiež umožňuje pôsobiť aj samostatne vďaka dvom ďalším vchodom. Priestor bol podľa spomínaného portálu navrhnutý tak, aby bol flexibilný a bolo možné ho prispôsobiť rôznym účelom. Interiér definuje drevený obklad a červená kolonáda odkazuje na pôvodnú budovu z červených tehál.

Spojenie so záhradou

Budova, ktorá sa opiera o existujúci záhradný múr, má trámy z lepeného lamelového dreva, ktoré sa konzolovito vysúvajú do záhrady spolu s veľkými strešnými oknami a plne presklenou východnou stenou. Pavilón tiež reaguje na koreňový systém existujúcich stromov v záhrade polkruhovým výrezom v jeho strede. Medzi presklenú fasádu a betónovú kolonádu vložilo štúdio Weave drevenú terasu a malé vydláždené patio, ktoré ponúkajú priestor na prehliadku záhrady.

„Od dokončenia novej prístavby knižnice sme ako miestni obyvatelia na vlastné oči videli, aký vplyv mala na komunitu,” tvrdí Je Ahn. “Prístavba je vždy plná návštevníkov: detské oslavy cez víkendy, študenti, skupiny matiek a účastníci workshopov každý týždeň,“ dodáva na záver.

Aký je váš názor na tento projekt? Podeľte sa oň v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie