Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Inštalácia v Jardin des Tuileries inšpirovaná tradičnými oranžériami

Architekta Odile Decq navrhla The Green Pavilion ako súčasť veľtrhu umenia Paris+ par Art Basel. Pozrite sa na sklenený pavilón v Jardin des Tuileries.

Umelecká inštalácia a skleník v jednom

Galéria Philippe Gravier poverila autorku vytvorením funkčného umeleckého diela pre ikonické verejné záhrady počas veľtrhu umenia.

The Green Pavilion je aktualizovanou verziou The Black Pavilion z roku 2015 pôvodne navrhnutého pre záhrady hradu v Rouene. Nakoniec však bol v roku 2019 umiestnený na námestí Place de la Concorde. Čierne sklo, ktoré definovalo pôvodné dielo, autorka tentokrát vymenila za priehľadné. Cieľom bolo, aby pavilón mohol fungovať aj ako skleník, čomu sa prispôsobil aj celkový dizajn.

Pyramídová strecha pavilónu oproti predchádzajúcemu návrhu obsahovala otvory potrebné na vetranie interiéru. Automatické otváranie sklenených panelov umožnil systém hydraulických piestov.

„The Green Pavilion odkazuje na veľmi jednoduchý spôsob budovania skleníkov v súkromných parkoch,” povedala podľa portálu dezeen.com autorka. „Bol navrhnutý s minimalistickou konštrukciou, s minimom, ktoré má udržať masívne sklenené panely. Oceľová konštrukcia je ponechaná v surovom stave,“ dodala Odile Decq.

Viacero funkcií The Green Pavilion

Presklená konštrukcia umožnila počas veľtrhu umenia Paris+ par Art Basel okoloidúcim pozorovať rôzne vzácne druhy rastlín umiestnené vo vnútri. V noci boli v pavilóne rozsvietené sviečky a tak pôsobil ako lampáš. Do vnútra sa vchádzalo cez oblúkový otvor. Jeho súčasťou boli minimálne bezrámové dvere s pántmi namontovanými priamo na sklenenej stene a dvernej výplni.

Ako sme už spomenuli, The Green Pavilion vo vnútri obsahoval police s rastlinami, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v tradičných oranžériách.

Vedeli ste, že? Tieto veľké skleníky boli módne v severnej Európe od 17. do 19. storočia a používali sa na ochranu ovocných stromov počas zimy.

V objekte sa okrem vavrínov a citrusových stromov nachádzali aj bylinky ako rozmarín a tymián. Rastliny obklopovali jednoduchý kovový stôl a lavičky, ktoré našli využitie počas podujatí veľtrhu.

Pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 7x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie